Taliban'ın İçişleri Bakanı Hakkani ilk kez yüzünü gösterdi

Siraceddin Hakkani, ABD'nin en çok arananlar listesinde yer alıyor

Siraceddin Hakkani ilk kez halka açık bir törende görüntülendi (AFP)

Taliban'ın üst düzey yöneticilerinden biri olan ve İslamcı hareketin Afganistan yönetimini ele geçirmesinin ardından İçişleri Bakanlığı'na getirilen Siraceddin Hakkani, cumartesi düzenlenen geçit töreninde ilk kez görüntülendi. 

Hakkani, Afganistan'ın başkenti Kabil'de Polis Akademisi mezunları için gerçekleştirilen törende konuşma yaptı. 

ABD'nin en çok arananlar listesinde yer alan ve bugüne kadar yalnızca polis çizimleriyle bilinen Hakkani ilk kez bu kadar açık bir şekilde kameraların karşısına çıktı. 

Törende yaptığı konuşmada Hakkani şu ifadeleri kullandı:

Memnuniyetinizi ve güveninizi sağlamak için… halka açık bir törende, sizinle birlikte basında yer alıyorum.

Yüzünü ilk kez bu törenle göstermeyi seçtiğini belirten Hakkani polis teşkilatının üyelerine verdiği önemden ötürü böyle bir tercihte bulunduğunu söyledi. 

 

afp2.jpg
Hakkani'nin son 20 yılda Taliban'ın gerçekleştirdiği saldırılarda parmağı olduğu düşünülüyor (AFP)

 

Hakkani, Taliban lideri Hibatullah Ahundzade'nin en kıdemli üç yardımcısından biri olarak biliniyor. Ancak Ahundzade de yıllardır görüntülenmedi ve birçok Afganistan uzmanı onun hayatta olmayabileceğini düşünüyor. 

 

afp.jpg
Siraceddin Hakkani, Hakkani Ağı'nın da liderliğini yapıyor (AFP)

 

Afganistan İslam Emirliği'nin İçişleri Bakanı'nın fotoğraflarını Taliban yöneticileri de cumartesi sosyal medyada paylaştı. 

Hakkani'nin kamuoyuna çıkması Taliban'ın ülkedeki hakimiyetini artırdığının göstergesi olarak değerlendirildi. 

Hiçbir ülke Taliban'ın yönetimini resmen tanımasa da törende Pakistan büyükelçisi dahil birçok diplomat da vardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Siraceddin Hakkani'nin babası Celaleddin Hakkani de Taliban'ın üst düzey isimlerinden biriydi ve 1970'lerde kurduğu Hakkani Ağı, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a müdahalesine karşı CIA tarafından desteklenmişti. 

Celaleddin Hakkani'nin 2018'de hayatını kaybetmesinin ardından şu an 40'lı yaşlarında olduğu düşünülen oğlu Siraceddin Hakkani onun yerine geçmişti. 

Bir dizi terör saldırısının sorumlusu olduğu gerekçesiyle ABD, Hakkani'nin tutuklanmasını sağlayacak bilgiler için 10 milyon dolara kadar ödül veriyor. 

Siraceddin Hakkani, 2008'de Kabil'deki Serana Otel'de gerçekleştirilen, 6 kişinin öldüğü saldırıdan ve Afganistan'ın eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'ye karşı düzenlenen en az bir suikast girişiminden sorumlu olmakla suçlanıyor. 

Hakkani'nin ayrıca 2020'de The New York Times'ta yayımlanan "Biz, Taliban, Ne İstiyoruz?" (What We, the Taliban, Want) başlıklı yazıyı kaleme aldığı düşünülüyor. ABD'li ünlü yayın kuruluşu yazının yayımlanmasının ardından teröristlere alan açtığı gerekçesiyle eleştirilmişti. 

 

Independent Türkçe, France 24, Gandhara

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU