İki lider Ukrayna'yı telefonda görüştü... Erdoğan'dan ateşkes çağrısı, Putin'den "devam" mesajı

Kremlin’in açıklamasına göre Putin, Erdoğan’a "Operasyon ancak Kiev'in askeri eylemlerine son vermesi ve talepleri kabul etmesiyle durur" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna konusunda bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklama göre görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ele alındı, Türkiye-Rusya ilişkileri değerlendirildi.

Erdoğan görüşmede, Ukrayna sorununun bir an evvel barışçı yöntemlerle çözümü konusunda her türlü katkıyı yapmaya hazır olduklarını belirtti. Acil bir genel ateşkesin bölgedeki insani endişeleri gidermenin yanında, siyasi çözüm arayışlarına da fırsat vereceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hep birlikte barışın yolunu açalım” çağrısını yineledi.

Erdoğan, ateşkesin sağlanması, insani koridorların açılması ve bir barış anlaşmasının imzalanması için acilen adım atılmasının önemini vurguladı.

Ukrayna tarafıyla ve diğer ülkelerle sürekli temas halinde olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kapsamlı müzakerelerin yapılması ve netice alınması için çabalarını sürdüreceğini dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Operasyon ancak Kiev'in askeri eylemlerine son vermesi ve talepleri kabul etmesiyle durur"

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre de Putin, görüşmede Erdoğan’a "operasyonun ancak Kiev’in askeri eylemlerine son vermesi ve Rusya’nın taleplerini kabul etmesi halinde duracağını" söyledi.

Sputnik Türkiye’nin aktardığı açıklamada “Vladimir Putin, Donbass’ı korumaya yönelik özel askeri operasyonun gidişatı hakkında bilgi verdi, bu konudaki temel yaklaşımları ve değerlendirmelerini özetledi ve belirlenen ana amaç ve hedefleri detaylı biçimde aktardı” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamaya göre, “Putin operasyonun planlandığı şekilde ilerlediğini, krizin çözümü için Ukrayna yönetimi ve yabancı partnerlerle diyaloga hazır olduklarını” söyledi.

Kremlin’in ifadesine göre Erdoğan “bazı Batılı ülkelerde hız kazanan, Rus kültürü ve kültür figürlerine ilişkin ayrımcı kampanyaya yönelik eleştirel bir değerlendirmede bulundu.”

Putin Rus tarafının çatışma bölgelerindeki Türk vatandaşlarının tahliyesi için gerekli tüm desteği sağlamaya hazır olduğunu kaydetti.

 

Independent Türkçe, AA, Sputnik Türkiye

DAHA FAZLA HABER OKU