Çember daralıyor: Rus oligarkların lüks yatları şu an nerelerde?

Rusya'nın zengin isimlerinin yatlarını yaptırımlara takılmayacaklarını öngördükleri yerlere demirledikleri belirtildi

Amore Vero adlı yata sırf sahibi İgor Seçin, Putin'e yakın isimlerden biri olduğu için el konduğu aktarıldı (AP)

ABD'nin etkili yayın kuruluşlarından CNN, Rus oligarklara ait yatların şu anda nerede olduğunu araştırdı. 

Moskova'nın Kiev'e askeri operasyon düzenlemesinin ardından Rus bürokratları ve kurumlarının yanı sıra Rusya'nın en zengin isimlerinin varlıkları da Batı'nın hedefinde. Devasa büyüklükteki lüks yatlar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yönetimi döneminde zenginleşen elitlerin sembolü olarak görülüyor. Yatlar bu nedenle ABD ve Avrupalı müttefiklerinin yakın takibi altında. 

Fransız yetkililer yaptırım uygulananlar arasında olan Rus petrol şirketi Rosneft'in CEO'su Igor Seçin'e ait olduğu belirtilen Amore Vero adlı yata çarşamba gecesi el koydu. 120 milyon dolarlık yatı işleten şirketse mega yatın Seçin'e ait olduğunu reddetti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bununla birlikte dünyanın en büyük yatlarından biri olan ve Alişer Usmanov'a ait olan Dilber'e de Hamburg'da el konduğu belirtildi. Beyaz Saray el koyma işleminin gerçekleştiğini söylese de Alman yetkililer bunu doğrulamadı. 

Gemilerin limanlardaki hareketlerini gerçek zamanlı olarak gösteren Marine Traffic sitesini inceleyen CNN, Rus oligarklarına ait olduğu söylenen 10'dan fazla yatın dünya geneline dağıldığını tespit etti. ABD Başkanı Joe Biden'ın haksız kazançlarla elde edildiği gerekçesiyle hedef alınacağını belirttiği yatlar Antigua'dan Barselona'ya Hamburg'dan Maldivler'e kadar farklı noktalarda demirlemiş durumda. 

Rusya'da faaliyet gösteren doğal gaz şirketi Nortgas'daki hisselerini 2012'de satan Azerbaycanlı milyarder Ferhad Ahmedov'un The Luna adlı yatı şu an Hamburg'da demirlemiş vaziyette. 

Barselona Limanı'nda da birçok yat var. Roman Abramoviç'in Solaris'i bunlardan biri. Abramoviç'in bir diğer yatı Eclipse ise Karayipler'de. Daha önce ABD'nin eski başkanı Donald Trump'tan malikane satın alan ve Monako futbol takımının başkanı Dmitri Rıbolovlev'in Anna adlı yatı da Karayipler'de. Ne Rıbolovlev ne de Abramoviç yaptırıma uğrayanlar arasında. 

 

cnn.png
Rus oligarklarının yatlarının demirlediği limanlar (CNN)

 

Lukoil'in sahibi Azeri asıllı Vahid Alekberov'un yatı The Galactica Super Nova ise cumartesi Barselona'dan ayrıldı ve Karadağ'ın güneybatısındaki sahil kasabası Tivat'a doğru yola çıktı. Alekberov da yaptırım uygulananlar arasında yer almıyor. Rusya’nın en büyük özel petrol şirketi Lukoil, Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmaların sona ermesi için çağrıda bulunmuştu. 

Rusya'nın en büyük sanayi gruplarından biri olan Basic Element'in kurucusu Oleg Deripaska'nın Clio adlı yatıysa şu an Maldivler'de. Deripaska, 2018'de ABD yaptırımına maruz kalmıştı. Oleg Deripaska, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalina karşı çıkmış ve barış çağrısı yapmıştı. 

Bild'in gündeme getirdiği Grafecul adlı Putin'e ait olduğu belirtilen yatsa Ukrayna harekatından iki hafta önce Hamburg'dan ayrılarak Kaliningrad'a gitti.

Uzmanlar yatlara el koyma işlemlerinin uluslararası bir çaba gerektirdiğini ve bunun dünya genelinde uzun süreli yasal savaşları başlatabileceğini belirtiyor. 

Rus oligarkların mega varlıklarına el konmasını önlemek için güvenli gördükleri sulara hareket ettikleri aktarılıyor. Dubai ve Maldivler bu güzergahlar arasında. 

Bununla birlikte ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'nın savunma sanayisiyle çalışan Promsvyazbank'ın yan kuruluşuna ait olduğunu söylediği petrol tankerlerine ve konteyner gemilerine de yaptırım uyguluyor.

Doğu Avrupa'da çeşitli görevler yapan ABD'li eski diplomat William Courtney, yaptırım ve mal varlıklarına el konmasının Kremlin'in Rus zenginlerini ikna etmekte zorlanmasına ve seçkinler üstündeki hakimiyetinin zayıflamasına neden olduğunu söyledi. 

 

Independent Türkçe, CNN, Bild, CBS News

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU