Elon Musk'ın jetini takip eden genç şimdi de Rus milyarderleri izliyor

Söz konusu hesap, Putin'in Ukrayna işgali sürerken, ABD'nin Rusya devlet başkanına yakın kişilere yaptırımlar ilan etmesi sonrası açıldı

19 yaşındaki Sweeney, Florida Üniversitesi'nde öğrenim görüyor (The New York Post)

Elon Musk'ın özel jetini takip eden genç, şimdi de Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgali sırasında dikkatini Rus milyarderlerine çevirdi.

Jack Sweeney, Rusya'nın en zengin iş insanlarından bazılarının nerede olduğunu takip eden "Russian Oligarch Jets" (Rus Oligark Jetleri) adlı bir Twitter hesabı açtı.

Otomatik akış, ülkenin en zengini olarak kabul edilen, Chelsea Futbol Kulübü'nün sahibi Roman Abramoviç de dahil olmak üzere birçok milyarderin helikopterlerini, özel jetlerini ve ticari uçaklarını izliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlk tweet pazar günü, ABD'nin Rusya'nın en zengin ailelerine yaptırım uygulamasından ve Rusya devlet başkanına zarar vermek amacıyla bu kimselerin yatlar ve malikaneler gibi varlıklarını dondurmakla tehdit etmesinin ardından paylaşıldı.

19 yaşındaki Sweeney, Bloomberg'e yaptığı açıklamada "Bu oligarkların sahip olduğu uçaklar kesinlikle çılgınca. Diğer jetlere kıyasla bu uçaklar devasa" dedi. Sweeney, Rus milyarderlerin Airbus A319 ve Boeing 737 gibi ticari boyutta uçaklarla seyahat etmeyi tercih ettiğini ekledi.

CNBC'nin aktardığına göre, duyurunun ardından Putin'in yakın çevresindeki, Rusya'nın en zenginlerinden bazıları mega yatlarını Karadağ ve Maldivler'e taşımaya başladı.

Pazartesi günü AB, yaptırım listesine Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov'u, petrol, bankacılık ve finans sektörlerinde faaliyet gösteren iş insanlarını ve hükümet üyeleriyle üst düzey askeri kişileri içeren 26 isim daha eklemişti.

Üniversite öğrencisi, Rusya devlet başkanına ve diğer önde gelen Ruslara kayıtlı uçakları izlemek için bir hesap daha oluştursa da erişilebilir durumda çok fazla uçuş verisi olmadığı için doğruluğuna dair uyarıda bulundu.
 


Tesla CEO'su, uçuşlarını takip eden hesabı kapatması için Sweeney'e 5 bin dolar teklif etmiş ve hesabı "güvenlik riski" diye nitelemişti. Genç Sweeney ilk olarak bu teklifin ardından dünya çapında dikkat çekmişti.

2020'de açılan hesabın 385 binin üzerinde takipçisi var ve botlar aracılığıyla herkese açık hava trafiği bilgilerini süzüyor.

Öte yandan Sweeney milyarderin teklifine karşı çıkmış ve bunun yerine 50 bin dolar istemişti. Musk'ın bu karşı teklifi reddettiği aktarılmıştı.

Bu arada milyarderlerin ve üst düzey yetkililerin çocuklarından bazıları, Rusya'nın yüzlerce Ukraynalının öldürülmesine, binlercesinin metrolara sığınmasına ve çok daha fazlasının komşu ülkelere kaçmasına neden olan saldırısını kınadı.
 


Kremlin Sözcüsü Peskov'un 24 yaşındaki kızı Elizaveta Peskova, Instagram Hikayeleri'nde siyah bir kare paylaşarak "Savaşa hayır!" diye yazdı.

Chelsea Futbol Kulübü'nün sahibinin kızı Sofya Abramoviç ise bir sosyal medya paylaşımında, Putin'in eylemlerinin Rusların çoğunluğunca desteklenmediğini söyledi.

Rusya'nın Sovyet sonrası ilk devlet başkanı Boris Yeltsin'in torunu ve Putin'in danışmanı Valentin Yumaşev'in kızı Marya Yumaşeva da şu tweet'i attı:

Savaşa hayır.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU