Avrupa'nın yeni mülteci krizi: AB sınırında 50 kilometrelik kuyruk

Mülteciler saatlerce açık havada, buz gibi koşullarda bekliyor. Görüntüler Independent TV programı için çekildi

Bel Trew (sınırdan bildiriyor) & Lamiat Sabin

Rus işgalinden umutsuzca kaçmaya çalışan Ukraynalı mültecilerle dolu binlerce araç, Ukrayna'nın Polonya sınırı yakınında büyük bir kuyruk oluşturdu.

Independent TV için çekilen sıradışı görüntülerde 50 kilometre uzunluğundaki kuyruğun yalnızca bir kısmı kaydedildi.

The Independent'ın dış haberler muhabiri Bel Trew, son birkaç gündür on binlerce Ukraynalının kaçtığı Polonya sınırının yakınında, Batı Ukrayna'daki kaotik sahneleri kayda aldı.

 

Screenshot 2022-02-27 at 15.56.03.png

Araçlarda ve yaya olarak Polonya sınırına ulaşmaya çalışan mülteciler (Bel Trew / Independent TV)​​​​​


Klipte insanlar eşyalarıyla dolu araçlarının içinde ve dışında bekliyor. Ukrayna'ya giden diğer yönde ise neredeyse hiç trafik görülmüyor.

Sırt çantaları ve plastik poşetler taşımanın yanı sıra tekerlekli valizlerini çekerek Polonya sınırı yönünde yürüyen insanlar da görülüyor.

Trew, Ukrayna şehri Lviv'i Polonya sınırına bağlayan ana yolda birçok aşevinin bulunduğunu ve bazılarının atılan eşyalar ve valizlerle çöplüğe döndüğünü söyledi.

Trew’un çektiği bir diğer klip, Ukrayna'dan çıkmak için bir tren istasyonu platformunda bekleyen çok sayıda insanı gösteriyor.
 

newFile-3.jpg
Ukrayna'dan çıkış  için tren istasyonunda bekleyen aileler (Bel Trew / Independent TV)


Aileler dondurucu soğuktan korunmak için bir araya toplanırken, arka planda gevezelik eden ve ağlayan çocukların sesi duyuluyor. Bu esnada kar şiddetle yağıyor.

Trew, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in perşembe günü kanlı bir işgal başlatmasının ardından, Ukrayna'dan ayrılmak için "sıfırın altındaki sıcaklıklarda 10 saatten uzun süredir yürüyen" ailelerle tanıştığını söyledi.

Trew, şöyle ekledi:

Birçoğu gece boyunca buzda uyudu. Karanlığın içinden, tek bir sırt çantası taşıyan aileler ve evcil hayvanları çıkıyordu.

Daha önce hiç böyle bir şey görmedim.

Dondurucu hava şartları gelecek hafta da devam edecek. Polonya sınırı yakınındaki Batı Ukrayna bölgesinde sıcaklıkların akşamları eksi 5 santigrat dereceye kadar düşeceği tahmin ediliyor. 
 

newFile-4.jpg
Aileler eşyalarıyla birlikte tren istasyonunda beklerken kar yağıyor (Bel Trew/ Independent TV)


The Independent bu hafta sonu, Britanya hükümetinin Birleşik Krallık’ta daha fazla Ukraynalıya sığınma hakkı vermesi için bir çağrı (Mülteciler Hoşgeldiniz / Refugees Welcome) başlattı.

Birleşik Krallık (BK) vize kurallarına dair yoğun eleştirilerin ardından pazar günü Dışişleri Bakanı Liz Truss, bakan yardımcılarının savaştan kaçan mültecilere nasıl yardım edeceklerini acil olarak incelediklerini söyledi. 

Bakan yardımcıları, halihazırda, BK’de olan ve evlerine dönemeyen Ukraynalılara ve Ukrayna'da Britanyalı akrabaları olan kişilere yardımcı olmak için vize kurallarında bazı değişiklikler yapıldığını duyurmuştu.

Ancak şimdiye kadar Ukraynalılar için bir yeniden yerleştirme planı veya ülkeden beklenen mülteci çıkışına yanıt olarak başka önlemler açıklanmadı.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU