Stoltenberg: Doğu Avrupa'da 100 savaş uçağı ve 120 savaş gemisi yüksek hazırlık seviyesinde

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonuyla ilgili Stoltenberg, "Kıtamızdaki barış bozulmuştur. Şu anda Avrupa'da savaş vardır" dedi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, (ortada), AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen (sağda) ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel (solda), ortak basın toplantısı düzenledi / Fotoğraf: Reuters

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kuzey Atlantik Konseyi Toplantısı sonrasında gazetecilere Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatı hakkında açıklamalarda bulundu.
"Rusya, Ukrayna'ya saldırmıştır. Bu acımasız bir savaş eylemidir" ifadesini kullanan Stoltenberg,  aylardır yaptıkları uyarıların gerçeğe dönüştüğünü vurgulayan "Kıtamızdaki barış bozulmuştur. Şu anda Avrupa'da savaş vardır" diye konuştu.

Kuzey Atlantik Konseyi'nin Washington Anlaşması'nın 4. maddesi gereğince istişareler için toplandığı bilgisini veren Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı hava, kara ve füze saldırıları düzenlediğini, askeri altyapıyı ve büyük kent merkezlerini hedef aldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Stoltenberg, "Bu kasıtlı, soğukkanlı ve uzun süredir planlanan bir işgaldir" ifadesini kullandı.

Rus liderlerin can kayıplarının sorumlusu olduğunu belirten Stoltenberg, NATO müttefiklerinin Ukrayna'nın işgalini en kuvvetli şekilde kınadığını bildirdi.

Rusya'ya bir kez daha güçlerini Ukrayna'dan çekme ve diplomasi yolunu seçme çağrısı yapan Stoltenberg, şöyle devam etti:

NATO'nun ana görevi tüm müttefikleri korumak ve savunmaktır. Yanlış hesaplara ve yanlış anlaşılmalara yer yoktur. Bir müttefike saldırı tüm ittifaka yapılmış sayılacaktır. Bu, bizim toplu güvenliğimizin garantisidir. Kuzey Atlantik Konseyi, Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı Orgeneral Tod D. Wolters'ın talebiyle bugün savunma planlarımızı aktif hale getirme kararı almıştır. Bu, kriz boyunca müttefik ülkeleri korumak için tedbirli ve savunmaya yönelik bir adımdır, NATO Mukabele Kuvveti dahil olmak üzere kabiliyet ve imkanları gerektiğinde gereken yerlere göndermeyi de kapsamaktadır.

Stoltenberg, son haftalarda Doğu Avrupa'da binlerce askerle varlığın kuvvetlendirildiğini, en az 100 savaş uçağı ve 120 savaş gemisinin yüksek hazırlık seviyesinde bulunduğunu söyledi.

NATO anlaşmasının 5. maddesi gereğince müttefikleri korumak için gereken her şeyi yapacağını vurgulayan Stoltenberg, "İzlenecek yolu belirlemek üzere NATO liderlerini yarın sanal zirve toplantısına çağırdım." dedi.

Stoltenberg, NATO'nun otoriter rejimlere karşı özgürlük ve demokrasiyi korumaya devam edeceğini, Kuzey Amerika ve Avrupa'nın kararlılık içinde karşılık vermesi gerektiğini vurguladı.

"Asker gönderme planımız yok"

NATO'nun doğu kanadındaki varlığını binlerce asker yığarak artırdığına değinen Stoltenberg, bunun müttefiklerden birine yönelik saldırının tüm İttifak'ın tepkisini tetikleyeceğinin açık bir mesajı olduğunu söyledi.

Stoltenberg, yığınağı bir çatışmayı kışkırtmak değil önlemek için yaptıklarını vurgulayarak, Rusya'nın saldırısının sürpriz değil, NATO istihbaratının tahminleri dahilinde olduğunu ifade etti.

Rusya'yla diyalog yolunun açık olup olmadığı sorusuna Stoltenberg, "Rusya, siyasi çözümün kapısını kapattı" yanıtını verdi.

Stoltenberg, Ukrayna içerisinde NATO gücünün bulunmadığının altını çizerek, böyle bir plan olmadığını, savaşın NATO topraklarına yayılmasını önlemek için savunma planlarını devreye soktuklarını vurguladı.

"Ukrayna'nın Türkiye'ye 'Boğazları Rusya'ya kapatın' çağrısı"yla ilgili soruyu Stoltenberg, "Bugünkü toplantıda bunlar konuşulmadı. Türkiye elbette bir NATO müttefikidir. Boğazlar söz konusu olduğunda Türkiye'nin özel bir rolü var." diye yanıtladı.

Stoltenberg, müttefik ülkelerin liderlerini yarın video konferans yöntemiyle toplantıya çağırdığını bildirmişti.

AB: Ukrayna'dan gelmesi muhtemel mülteciler için tamamen hazırız

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, NATO'nun Brüksel'deki ana karargahında Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi nedeniyle yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Von der Leyen de potansiyel mülteci akınına hazırlıklı olunması gereken bir aşamada olunduğunu belirterek, "Ukrayna'dan gelen mültecileri hemen karşılamak ve ev sahipliği yapmak için net acil durum planlarımız var" dedi.

Ülke içinde yerinden edilmiş insanlar için de yardım planlarının bulunduğunu ifade eden von der Leyen, Ukrayna'ya yönelik mevcut 1,2 milyar avroluk yardımın ötesinde yeni desteklerin de verileceğini söyledi.

Von der Leyen, mümkün olduğunca az mülteci olmasını umduklarını vurgulayarak, "Ancak onlar için tamamen hazırız ve gelenleri memnuniyetle karşılarız." diye konuştu.

Michel de Belarus'a seslenerek, Minsk yönetimini Rusya'nın eylemlerinde yer almamaya çağırdı.
 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU