Rusya askeri harekat başlattı... Ukrayna'nın birçok bölgesinde patlama sesleri yükseliyor

Putin: Kim Rusya'ya tehdit oluşturmaya çalışırsa derhal karşılık verilecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Ukrayna'yı işgal planları olmadığını iddia eden Putin, "Kim Rusya'ya tehdit oluşturmaya çalışırsa, derhal karşılık verilecek" ifadesini kullandı. Sıkıyönetim ilan edilen Ukrayna'da Donbas ve Kiev de dahil olmak üzere ülkenin çeşitli yerlerinde patlama sesleri yükseliyor. 

Putin, sabahın erken saatlerinde televizyon kanalından ulusa seslendi.  Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı yönetimlerin Rusya'dan askeri yardım talebinde bulunduklarını söyleyen Putin, "Buna bağlı olarak özel bir askeri operasyon düzenlemeye karar verdim. Operasyonun amacı sekiz yıldır Kiev rejimi tarafından istismara, soykırıma maruz kalan insanları korumaktır. Rusya Federasyonu vatandaşlarına da dahil olmak üzere sivillere karşı çok sayıda kanlı suç işleyenleri adalete teslim etmenin yanı sıra Ukrayna'nın Nazizm'den ve militarizmden arındırılması için çaba göstereceğiz" ifadelerini kullandı.

Putin'in açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

Ukrayna'yı işgal planımız yok.  Kırımlılar seçimini yaptı. Adımlarımız tehditlere karşı öz savunmadır. Dış güçlere seslenmek istiyorum. Kim Rusya'ya tehdit oluşturmaya çalışırsa, derhal karşılık verilecek. Kan dökülmesinin sorumlusu Ukrayna rejimi olacak.

20220224_2_52302532_73981051-min.jpg
Rus ordusuna ait tanklar ve zırhlı araçlar, Ukrayna'nın Donetsk kentinde görüntülendi. (Fotoğraf: AA)


Patlama, jet ve siren sesleri

Putin'in askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından başkent Kiev dahil ülkenin çeşitli kentlerinde patlama sesleri duyuluyor. Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv, Odessa kentlerinde art arda patlamalar yaşandı.

Yerel Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın işgal harekatının başladığını, patlama seslerinin füze saldırılarından kaynaklandığını açıkladı.

Saldırılarda nerelerin vurulduğuna veya can kaybı olup olmadığına dair bir bilgi verilmedi. Ayrıca Donbas bölgesinde yer alan Kramatorsk kenti üzerinde savaş jetlerinin sesi duyuldu.

20220224_2_52302764_73981302-min.jpg

Kiev'de yaşayanların bir kısmı, Putin'in askeri operasyon kararının ve Kiev'deki patlama seslerinin ardından şehri terk etmeye başladı. Şehirde uyarı sirenleri duyuluyor. (Fotoğraf: AA)


Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyonun, ülkedeki sivillere yönelik tehdit oluşturmadığı iddia edildi. Açıklamada, "Ukrayna’daki askeri altyapı, hava savunma sistemleri, askeri hava limanları ve hava kuvvetlerinin yüksek hassasiyetli silahlarla etkisiz hale getirildi" ifadesine yer verildi.

Ukrayna "uçak düşürdük" dedi, Rusya yalanladı

CNN, Belarus askerlerinin Ukrayna'ya yönelik harekat dolayısıyla Rus birliklerine katıldığını öne sürerken Kiev, 5 Rus uçağı ve 1 helikopteri vurduklarını açıkladı. Ordudan yapılan açıklamada hava unsurlarının Luhansk'ta düşürüldüğü belirtildi. Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Servisi de Rusya'nın Belarus ve Kırım'dan Ukrayna'ya saldırı başlattığını duyurdu.

Rusya, Ukrayna'da savaş uçağının düşürüldüğü haberlerini yalanladı.

Sabah saatlerinde yaşanan bu gelişmelerinden ardından iki cephe de birbirlerinin çok askerini öldürdüğüne dair iddialarını paylaştılar, karşı tarafı yalanladılar.

Sıkıyönetim ilan edilen Ukrayna cephesinden açıklamalar

Ülke çapında sıkıyönetim ilan eden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, “Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız” dedi. Zelenski, vatandaşlara sakin olmalarını ve evlerinden çıkmamalarını söyledi. Zelenski “Anti-Putin koalisyonu” kurduklarını da ifade etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, "Putin, Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir savaş başlattı. Ukrayna'nın barışçıl kentlerinde saldırılar sürüyor. Ukrayna kendini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin'i durdurabilir, durdurmalı. Harekete geçme zamanı" açıklaması yaptı.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, "Rusya Federasyonu Ukrayna’ya karşı bir savaş başlattı. Barışçıl Ukrayna şehirleri bombalanıyor. Stratejik ortağımız Türkiye’yi ve dost Türk halkını bu zor zamanda bizi destelemeye çağırıyoruz" mesajı paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hava sahası sivil uçuşlara kapatıldı

Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'ta başlayan askeri operasyonun ardından Havacı ve Denizcilere Uyarı (NOTAM) yayınladı.

NOTAM'da yer alan açıklamada, "Silah ve askeri teçhizat kullanımı nedeniyle sivil uçakların uçuşlarının güvenliğine yönelik yüksek tehdit nedeniyle Rusya'nın Ukrayna ve Belarus ile olan batı sınırında hava sahası kullanımı geçici olarak durdurulmuştur." ifadesine yer verildi.

ABD'den açıklamalar... Biden: Dünya, Rusya’dan hesap soracak

Biden, Putin’in Donbas'a askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından yazılı açıklama yaptı.

Bu gece tüm dünyanın dualarının Ukrayna ile olduğunu belirten Biden, "Putin, felaket bir şekilde can kaybı ve acı getirecek kasti bir savaşı seçti. Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir. Dünya, Rusya'dan hesap soracak" ifadesini kullandı.

Biden, Ukrayna'daki durumu bu gece Beyaz Saray'dan izleyeceğini ve ulusal güvenlik ekibinden düzenli güncellemeler alacağının altını çizerek, "Sabah G7 liderleri ile görüşeceğim ve bunun ardından Rusya'nın Ukrayna'ya, küresel barış ve güvenliğe yönelik bu gereksiz saldırganlığı nedeniyle ABD ve müttefiklerinin yanıtını duyurmak için Amerikan halkına hitap edeceğim" değerlendirmesinde bulundu.

NATO'ya yönelik herhangi bir saldırının geri püskürtülmesi için NATO müttefikleri ile de yakın temas halinde olacaklarının altını çizen Biden, kendisi ve eşi Jill Biden'ın bu gece Ukrayna'nın "cesur ve gururlu halkı" için dua edeceğini aktardı.

Öte yandan Biden'ın bugün öğle saatlerinde ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya uygulayacağı yeni yaptırımları duyuracağı bildirildi.

Biden-Zelenski görüşmesi

Biden yaptığı bir diğer yazılı açıklamada Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin kendisine ulaştığını açıkladı.

"Rus askeri kuvvetlerinin gereksiz ve gayrimeşru saldırılarını kınadım" ifadesini kullanan Biden, bugünkü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Toplantısı dahil uluslararası alanda yapılacak kınamalar konusunda Zelenski'yi bilgilendirdiğini aktardı.

Biden açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Zelenski benden dünya liderlerini, Putin'in alçakça saldırısına açıkça karşı çıkamaya ve Ukrayna halkına destek vermeye çağırmamı istedi. Yarın (bugün) G7 liderleri ile görüşeceğim, ABD ile ortakları ve müttefikleri Rusya'ya ağır yaptırımlar uygulayacak. Ukrayna'ya ve Ukrayna halkına destek ve yardım sağlamayı sürdüreceğiz.

NATO: Saldırı uluslararası hukukun ciddi bir ihlali

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "sayısız sivilin hayatının riske atıldığını" söyledi ve "Bu, uluslararası hukukun ciddi bir ihlali ve Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik ciddi bir tehdittir” dedi.

Stoltenberg, NATO müttefiklerinin Rusya operasyonu değerlendirmek üzere bir araya geleceğini söyledi.

BM: Bu savaşın bir anlamı yok

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın operasyon kararının genel bir savaşa yol açması durumunda tahminlerde bulunmanın zor olduğunu belirtti. Guterres, çok sayıda insanın öleceğini, yerinden edileceğini ve geleceğe dair umutlarını kaybedeceğini söyledi.

Guterres, "Açık olan şey bunun sonuçları olacaktır. Ve benim için açık olan şu ki, bu savaşın bir anlamı yok. BM Şartı ilkelerini ihlal ediyor. Eğer durdurulmazsa Avrupa'da büyük acılara sebep olabilir” dedi.

Savaşın durdurulması için kendi açısından çağrıda bulunabileceğini aktaran Guterres, ancak Güvenlik Konseyi'nin tüzük tarafından bu durumu ele almak için yetkilendirildiğini hatırlattı.

Birleşik Krallık: Yanıt vermek için birlikte çalışacağız

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Liz Truss, "Başkan Putin'in Ukrayna halkına karşı başlattığı korkunç, sebepsiz saldırıyı şiddetle kınıyorum" dedi. Birleşik Krallık’ın Ukrayna'nın yanında olduğunu belirten Truss, "Bu korkunç saldırıya yanıt vermek için uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışacağız" dedi.

Putin’in “Ukrayna’ya yönelik bu sebepsiz saldırıyı başlatarak kan dökme ve yıkım yolunu seçtiğini” belirten Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson da Twitter mesajında, “Birleşik Krallık ve müttefiklerimiz kararlı bir şekilde yanıt verecek” diye yazdı.

Ne olmuştu?

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, dönemin Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması'nı imzalamaması üzerine 21 Kasım 2013'te gösteriler başlamıştı. Yanukoviç'in, gösterilerin büyümesi üzerine, Şubat 2014'te ülkeden kaçmasının ardından ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinin Donetsk ve Luhansk şehirlerinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar bağımsızlıklarını ilan etmişti.

Putin, 21 Şubat'ta sözde yönetimleri tanıdığını açıklamış, bölgede "barışın sağlanması" gerekçesiyle askeri konuda yardım edilmesi talimatı vermişti. Rusya Parlamentosu, dün yurt dışına asker gönderme kararını onaylamıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU