Kolombiya'da kürtaj 24. haftaya kadar suç olmaktan çıkarıldı

Bogota Belediye Başkanı Claudia Lopez, "Oy kullanma hakkından sonra bu karar, kadınların tam ve eşit şekilde hayata katılmaları için tarihi bir başarıdır" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: Reuters

Kolombiya'da, Anayasa Mahkemesi hamileliğin 24. haftasına kadar isteğe göre kürtaj yapılmasını suç olmaktan çıkardı.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunda tartışılan ceza kanunu, 5 lehte, 4 aleyhte oyla kabul edilerek, hamileliğin 24. haftasına kadar gönüllü şekilde sonlandırılmasını yasal hale getirdi.

Mahkemeden konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Bundan sonra gebeliğin 24. haftasından itibaren kürtaj yapıldığı taktirde cezalandırılacak." ifadesine yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karar, mahkeme binasının önünde toplanan feministler ve sol görüşlülerce sevinçle karşılanırken, karşıt gruplarca tepki gösterildi.

Bogota Belediye Başkanından destek

Kararın başından bu yana en güçlü destekçilerinden biri olduğu bilinen Bogota Belediye Başkanı Claudia Lopez, "Oy kullanma hakkından sonra bu karar, kadınların tam ve eşit şekilde hayata katılmaları için tarihi bir başarıdır." ifadesini kullandı.

Ülkede 2006'dan bu yana yürürlükte olan kürtaj yasası, hamile kadının beden veya ruh sağlığı için risk oluşturması, cinsel istismar gibi vakalarda kürtaja yasal olarak izin veriliyordu.

Bu istisnalar dışında kürtaj yapan ve yaptıran kişilerle ilgili 16 aydan 54 aya kadar hapis cezası veriliyordu.

 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU