YUM-BİR Başkanı Afyon: Türkiye'de yumurta fiyatını zincir marketler belirliyor

Afyon, "Üreticinin eline geçen fiyat artmadı, marketler fiyatı yükseltti" dedi

Fotoğraf: AA

Ticaret Bakanlığı önceki gün bir açıklama yaparak, toptan perakende ayrımı kaldırılarak tüm gıda teslimlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirildiğini duyurmuştu.

Açıklamada, “Öte yandan, söz konusu düzenlemenin hemen öncesinde bazı firmalarca yumurta satış fiyatlarında artışa gidilerek KDV indiriminin vatandaşlara olumlu etkisini ortadan kaldırmak maksadıyla kötü niyetli eylemlerde bulunulduğuna ilişkin şikâyetler kamuoyuna yansımıştır” denilmişti. Açıklamanın son bölümünde bu iddianın; üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler nezdinde incelenmesi ve varsa kötü niyetli uygulamaların tespit edilerek cezalandırılması amacıyla müfettiş görevlendirildiği kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yumurta üreticileri: Fiyat artışının sebebi biz değiliz

Dünya'dan Hüseyin Gökçe'ye konuşani YUMBİR Başkanı İbrahim Afyon, yumurta üreticilerine yönelik bilinçli veya bilinçsiz önyargılı yorumlar yapıldığını bildirdi.

Yumurta üreticilerinin aylardır zarar ettiğini ve fiyat artışı taleplerinin kabul görmediğini söyleyen Afyon, “Bizim KDV indiriminden 15 gün önce fiyat artırım talebimiz oldu ama karşılanmadı. Yumurta üreten 1500 üretici var, bunların 14-15 tanesi marketlere ürün veriyor” dedi.

Marketlerin KDV indirimi açıklanmadan iki gün önce alım yaptıkları ürünün fiyatını ‘lütfen’ artırdıklarını belirten İbrahim Afyon, “Sayın Cumhurbaşkanımızın KDV müjdesini verdiği Cumartesi gününden iki gün önce marketler alım fiyatını artırdı. Takip eden Pazartesi günü de KDV indirimi yürürlüğe girdi ve marketler bu indirimi de fiyatlarına yansıttılar” diye konuştu.

Burada sadece marketlere mal veren 14-15 üreticinin fiyatının arttığını buna karşılık 1500 üreticinin eline geçen fiyatın değişmediğini söyleyen Afyon, “Türkiye’de yumurta fiyatını zincir marketler belirliyor. Bunlar fiyatını değiştirince diğer marketler ve satış noktaları da kendi fiyatlarını ona göre ayarlıyorlar” dedi.

“Eğer fiyatı üretici belirliyorsa, niye zarar ediyoruz?” diyen İbrahim Afyon, bu noktada günah keçisi ilan edildiklerini sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe, Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU