Kurtulmuş: Kilis'e bir unvan verilecekse adının ensar olması gerektiğini düşünüyorum

Enflasyon sorunu ile ilgili konuşan Kurtulmuş, "Yaz aylarıyla birlikte hayat pahalılığı ve enflasyonda iyi bir noktada olduğumuzu göreceğiz" dedi

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Kilis'te bir otelde düzenlenen programda STK temsilcileriyle bir araya geldi.

Programda konuşan Kurtulmuş, Kilis'in Suriye'den gelenlere ensarlık yaptığını ifade eden belirterek, "Kilis'in nüfusu 100 bin, buna ilaveten 110 binin üzerinde Suriyeli kardeşimiz geldi. Kimisi burada işini kurdu. Çocukları okula gitmeye başladı. İnşallah buradaki Suriyeli kardeşlerimizi bir yük değil bir kazanım olarak görüp nasıl entegre ederiz buna çalışırız. Kilis zaten bununla ilgili farkındalık içindedir" diye konuştu.

Kurtulmuş şunları söyledi:

Kolay değil, 11 yıldır hemen karşı tarafta, nerede ise her şeyimiz aynı olan Suriye halkının önemli bir kısmının büyük bir zulüm içerisinde yaşamasına Kilis seyirci kalmamış, oradan kopup gelen Suriyeli kardeşlerimize burada ev sahipliği yapmış, yarım ekmeği varsa bölüşmüş, temiz yarım suyu varsa bölüşmüş, burada Kilisliler Suriye’den gelen kardeşlerimize tam manasıyla ensar olmuştur. Hani şehirlere isim veriyoruz ya, Kilis’e de bir isim bir unvan verilecekse Kilis’in adının ensar şehir olması gerektiğini düşünüyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Türkiye dünya mazlumlarının umudu"

Büyük güçlerin Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada güç savaşına girdiğini ve bunun bedelini Türkiye'nin de ödediğini ifade eden Kurtulmuş, Türkiye'nin dünya mazlumlarının umudu olduğunu belirtti.

Kurtulmuş, Türkiye'nin yanı başında gerçekleşen insani krizlere kayıtsız kalmadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

Suriye'nin paramparça haline getirilmesi ABD için uzaktaki bir ülkeyi bilgisayarın başından izler gibi izlemektir. Fransa, Rusya, İngiltere için Suriye çok uzakta bir yerdir. Ama Suriye bizim için komşudur. Hemen duvarımızın öte tarafındadır. Ecdadımızın mezarlarının olduğu, sizlerin akrabalarınızın olduğu, komşularını olduğu bir coğrafyadan bahsediyoruz. Suriye ve Irak halkının burnu kanadığı zaman bizim içimiz sızlar. Hangi ırktan ve mezhepten olursa olsun bu bölge halkının tamamı bizim kardeşimizdir. Ama diğerleri için güç savaşlarının yaşandığı bir yerdir.

"Yaz aylarıyla birlikte hayat pahalılığı ve enflasyonda iyi bir noktada olduğumuzu göreceğiz"

Türkiye'nin 2021 yılında önemli bir atak yaptığına işaret eden Kurtulmuş, şunları paylaştı:

Pandemi şartlarında Türkiye, 2021 yılında pozitif ayrışan bir ülke olmuştur. Ancak ne yazık ki hem küresel ekonomideki şartlar dolayısıyla ve özellikle de aralık ayının 20'sine kadar olan süre içerisinde döviz piyasalarında ortaya çıkan olağanüstü hareketlilik dolayısıyla Türkiye ekonomisi ağır bir durumla karşı karşıya kaldı, çok şükür bunun da etkilerini yavaş yavaş üzerimizden atmaya çalışıyoruz. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde yaz aylarıyla birlikte hayat pahalılığı ve enflasyon başta olmak üzere birçok alanda çok çok daha iyi bir noktada olduğumuzu göreceğiz.

Kurtulmuş, dünya piyasalarında başta enerji olmak üzere doğal gaz ve petrolün fiyatının, kriz döneminde dolar bazında 3-4 katına çıktığını vurgulayarak, değerli emtiaların fiyatlarının da dolar bazında 2 katına çıktığını belirtti.

Dünyadaki fiyat artışlarının ülkeler üzerinde önemli etkilerinin olduğunu aktaran Kurtulmuş, "Tabii Türkiye üzerinde olumsuz etkileri oldu. Ancak Türkiye yeni yönelim içerisindedir. Türkiye üretecek, yatırım ve ihracat yapacak, istihdamını artıracak, alın teriyle kazandığı dolarlarla Türkiye'nin dolar ihtiyacını karşılayacak. Yani ele güne avuç açarak, Türkiye dışarıdan dolar dileyen bir ülke asla olmayacak. Yani bir daha IMF gibi kuruluşların kapısına giderek, kendi bağımsızlığını riske eden birtakım reçetelerin peşinde asla koşmayacağız. Biz üreteceğiz, milletimizin gücüne güveniyoruz. Türkiye'nin her alanda çok büyük potansiyelleri var" dedi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU