Elon Musk dünyayla bağlantısı kesilen Tonga'ya uydu terminali bağışladı

Denizaltı kablosu hasar görünce internet kesilmişti

NASA, Tonga'daki yanardağ patlamasının ABD ordusunun 6 Ağustos 1945'te Japonya'nın Hiroşima şehrine attığı ilk atom bombasından "yüzlerce kat daha güçlü olduğunu" açıklamıştı (Reuters)

SpaceX CEO'su Elon Musk, Tonga'daki yanardağ patlamasının ardından internet bağlantısının sağlanabilmesi için ülkeye 50 uydu terminali gönderdi.

15 Ocak'ta Hunga Ha'apai Adası'nda yer alan Hunga Tonga Yanardağı'ndaki şiddetli patlama ve ardından oluşan tsunami nedeniyle en az üç kişi ölmüştü.

Doğal afette yaklaşık 80 kilometre uzunluğundaki denizaltı telekomünikasyon kablosu da zarar görmüş, ülkede telefon ve internet hatları kesilmişti. Daha sonraki çalışmalarla kısmi bir onarım yapılmasına rağmen hat şu anda çok kısıtlı bir bant genişliğinde çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musk, afetten etkilenen ülkeye VSAT olarak adlandırılan ve uydu üzerinden haberleşme sağlamak için küçük çaplı (0,7-2,4 metrelik) antenlere sahip 50 uydu terminali bağışladı.

Tonga Başbakanı Siaosi Sovaleni, cuma günkü açıklamasında terminalleri "şu anda test ettiklerini ve cihazların en iyi şekilde nasıl kullanılabileceğini değerlendirdiklerini" söyledi.

SpaceX teknik personeli ve hükümet yetkilileri, uydu terminallerinin kurulumu üzerinde çalışıldığını ve sistemin haftaya hazır hale gelmesinin planlandığını belirtti.

Pasifik Okyanusu'ndaki ada ülkesinde yaşanan patlamanın etkisiyle meydana gelen kuvvetli tsunamiler Fiji, Yeni Zelanda, Japonya, ABD, Şili ve Peru kıyılarına kadar ulaşmıştı.

Tesla CEO'su, yaşanan felaketin ardından geçen ay bir Tweet paylaşarak ülkede internet bağlantısının sağlanabilmesi için Starlink uydusu göndermeyi teklif etmişti.

Bunun üzerine Tongalı yetkililer Musk'la iletişime geçmiş, milyarder iş insanı da SpaceX mühendislerini inceleme ve çalışmalar için 6 aylığına Fiji'ye göndermişti.



Independent Türkçe, AFP, NDTV

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU