Fenerbahçe, Avrupa'da da kayıp... "Avrupa'yla aramızdaki makasın nasıl açıldığına dair fikir veren bir mücadele oldu"

Süper Lig'deki "kötü" gidişini Avrupa'da da sürdürdü Fenerbahçe. Spor yazarı Umut Eken, sarı-lacivertlilerin durumunu ve Konferans Ligi'nde bir üst tura yükselme şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Fenerbahçe, Avrupa'da yoluna devam edebilmek için rövanş maçını en az iki farkla kazanmak zorunda. Tek farklı galibiyet müsabakayı uzatmalara götürecek / Fotoğraf: AA

Son 3 sezonda beklentilerin altında kalan Fenerbahçe, taraftarlarını üzmeye devam ediyor.

Süper Lig'de şampiyonluk yarışının uzağında kalan, Türkiye Kupası'nda da turnuvaya veda eden sarı-lacivertliler, UEFA Konferans Ligi play-off turu ilk maçında da umduğunu bulamadı.

Fenerbahçe, Kadıköy'deki Ülker Stadı'nda Çekya temsilcisi Slavia Prag'ı konuk etti.

Konuk ekip, maçın 45. dakikasında Traore ile bulduğu golle soyunma odasına 1-0 önde girdi.

Fenerbahçe, 58. dakikada Pelkas ile skora denge getirse de Prag, 62. ve 64. dakikalarda art arda bulduğu gollerle 3-1 öne geçti.

Dakikalar 83'ü gösterdiğinde sahneye çıkan Ferdi Kadıoğlu farkı 1'e indiren golü kaydetti.

 

FB-SP-AA (4).jpeg
Pelkas, takımının ilk golünü kaydetti / Fotoğraf: AA

 

Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Fenerbahçe, tarihindeki ilk Konferans Ligi maçından yenilgiyle ayrıldı.

Karşılaşmada bir diğer dikkat çeken detay da tribünlerin yönetime ve futbolculara tepki göstermeleri oldu.

Fenerbahçe tribünlerinde yer alan taraftarlar, müsabakada neredeyse Ferdi Kadıoğlu hariç tüm futbolcuları ıslıkla protesto ederken, Ali Koç ve yönetimine de istifa çağrısında bulundu.

Fenerbahçe'de turu geçme hesapları

24 Şubat'ta Prag'da oynanacak rövanş maçı, son 16 turuna yükselecek takımı belirleyecek.

Slavia Prag-Fenerbahçe maçından çıkacak tüm beraberlikler ev sahibi ekibe tur atlatacak. 3-2'lik Fenerbahçe galibiyeti maçı uzatmalara götürecek. 

Deplasman golü kuralının avantaj olmaktan çıkarıldığı organizasyonda iki maçın toplam skoru, tur atlayan takımı belirleyecek.

 

Umut Eken.jpg
Umut Eken / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Avrupa'yla aramızdaki makasın nasıl açıldığına dair fikir veren bir mücadele oldu"

Spor yazarı Umut Eken, sarı-lacivertlilerin kötü gidişatı ve Konferans Ligi'nde bir üst tura yükselme şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Prag maçında ortaya konulan performansın Türkiye ile Avrupa ülkesi takımları arasındaki makasın nasıl açıldığının bir göstergesi olduğunu söyleyen Eken, "Bu sadece Fenerbahçe'nin problemi mi?" diye sordu.

Fenerbahçe'yi kötü bulduğunu, herhangi bir oyun planı olmadığını savunan Eken, "İsmail Kartal, basın toplantısında 'Slavia Prag'ı çalıştık' demiş olmasına rağmen aslında çalışılamadığını gördük. İstediğini yapan taraf Prag'dı. Fenerbahçe çoğu şeyi yapamadı. Fenerbahçe'nin attığı gollerde de biraz bireysel çabaların ürünü vardı. Belli bir planın devamı gibi değildi" dedi. 

"Kadıköy'deki hemen her maçta 'yönetim istifa' sesleri ve ıslıklarla karşılanıyor, çok olumsuz atmosfer var"

Yenilginin sorumlusu olarak birilerinin aranmasının çok zor olduğunu belirten Eken, "Net birilerini suçlamak çok zor. İsmail Kartal hedef tahtasına konuluyor olabilir ama bence hala çok yeni bir teknik adam. Fenerbahçe'de sağlıklı bir süre geçirmedi. Uzun futbol maratonu için kısa sayılacak bir dönemde takımın başında ve en önemlisi tabii ki çok ara bir dönemde takımın başına gelmiş olması. Sakatlıkların, hastalıkların, hepsinden önemlisi mental anlamda takımın dibe vurduğu bir dönemde iş başı yaptı. Bununla ne kastetmeye çalışıyorum? Fenerbahçe artık Kadıköy'deki hemen hemen her maçında 'yönetim istifa' sesleriyle yuhalama ve ıslıklarla karşılanıyor. Tamam Giresun deplasmanında 1 galibiyet var ama Kadıköy için çok olumsuz atmosfer var" diye konuştu. 

"Fenerbahçe için deplasmandaki maç çok sıkıntılı geçecek gibi gözüküyor"

Dün akşam oynanan maçta Ferdi Kadıoğlu'nun alkış aldığını ancak diğer oyuncuların ıslıklandığını hatırlatan Eken, "Ferdi'nin alkışlandığını, diğer futbolcuların Sosa başta olmak üzere yuhalandığını gördük. Burada bireysel performanslarda etken" ifadelerini kullandı.

Fenerbahçe'nin Prag karşısında yediği gollere dikkat çeken Eken, sözlerini şöyle sürdürdü:

Üçüncü golde kadraja bakalım ve gol vuruş anını durduralım ekranda. Kaleci Altay'la birlikte 3 Fenerbahçeli, 3 de Praglı vardı. Yani kontratak tehdidinin ne derece olduğunu görmemiz açısından çok önemli. Fenerbahçeliler kontratakta yetişememiş bile. Bu bakımdan çok tehlikeli bir rakibe karşı oynanacak. Fenerbahçe için deplasmandaki maç çok sıkıntılı geçecek gibi gözüküyor. 

 

FB-SP-AA (2).jpeg
Elmacık kemiği kırılan Serdar Dursun, maske ile müsabakada yer aldı / Fotoğraf: AA

"Fenerbahçe önce tek farklı galibiyet almalı, peki bu oyunu oynamak mümkün mü?"

Eken, Süper Lig'de ve Türkiye Kupası'nda umduğunu bulamayan Fenerbahçe'nin elindeki son hedef olan Konferans Ligi'ndeki şansı için "Şimdiden kestirebilmek güç. Tuhaf gelecek ama eğer Pereira takımın başında kalmış olsaydı farklı konuşabilirdim. Çünkü Fenerbahçe bu sene Avrupa'da renkli deplasman oyunları oynayabilmişti. Hatırlayalım Frankfurt'a karşı çok iyi başlamıştı orada galibiyeti kaçırdı. Turu geçebilmesi için 90 dakika içinde 2 farklı galibiyetler alması lazım. Peki bu oyunu oynamak mümkün mü? Çok tehlikeli takım bence. Endişe verici olan bu. Slavya Prag'ın boş alan bulduğunda nasıl değerlendirdiğini, kontrollü nasıl çıktığını gördük. Bu bakımdan avantajı elinde bulunduran Prag. Dün akşamki maça bakarsak şu anda muhtemelen oynayabileceği en tehlikeli rakiplerden biri" değerlendirmesin yaptı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"'Felaketler tek başına gelmez' derler" 

Fenerbahçe'nin bu sezon yaşadığı düşüşe de dikkati çeken Eken, ortaya çıkan tablonun nedenlerini sıraladı:

'Felaketler tek başına gelmez' diye bir söz vardır. Fenerbahçe de bu sezon bunları yaşayan takımlardan. Birincisi yönetim, çok stratejik hata yaptı ve teknik adamın arkasında durmadı. Teknik adam değişikliği ile bir şeyleri düzelteceklerini düşündü. Bence çok stratejik bir hataydı. Teknik adama göre planlama ve transfer yapıyorsunuz. İkincisi ve daha önemlisi çok ciddi transferler yapılmış olmasına rağmen kadro mühendisliği konusunda sorun vardı. Üçlü savunmada net 1 sağ, sol bekten bahsetmek mümkün değil. Planlarınızı ona göre yapınca burada böyle handikaplar yaşıyorsunuz. Bu da yönetimin o zamanki teknik adamla yola çıkıp, ısrarcı olmayıp, arkasında durmayıp sezon ortasında teknik adam değişikliği yapmasıyla bu tür defolar da ortaya çıkarıyor. Fenerbahçe'nin çok hücumcusu var ama sol beki yok. Ya da orta sahada çok fazla alternatif var ama sol beki yok. Yeni gelen teknik adam da dert yanıyor.

"Bireysel performanslarıyla sivrilen futbolcuların da artık esamesi okunmuyor"

Elde edilen kötü sonuçlarda İsmail Kartal'ın da futbolcuların da sorumluluğu olduğunu belirten Eken, "Bireysel performanslarıyla sivrilen futbolcuların da artık esamesi okunmuyor. Hep Luiz Gustavo'nun, Altay'ın, Szalai'nin performansından bahsedilirdi geçmiş dönemde. Sakatlıklar da bir etken burada. Gustavo sakatlıklarla, sorunlarla uğraştığı için artık eski düzeyinde değil. Keza Altay aynı şekilde çok ciddi bir sakatlık geçirdi. Her zaman Fenerbahçe kariyeri boyunca takımın en iyilerinden biri olarak gözüküyordu. Ama bu sezon geçirdiği sakatlık sonrası Fenerbahçe'nin ciddi puan kayıpları oldu. Szala'nin performansı transfer haberlerinden mi bilmiyorum ama geçen sene takımın en iyilerinden biriydi. Onun da net bir performansından bahsetmek mümkün değil" yorumunu yaptı.

 

FB-SP-AA (3).jpeg
Ferdi Kadıoğlu / Fotoğraf: AA

 

"Şu aralar göze batan en verimli oyuncu Ferdi"

"Şu aralar göze batan en verimli oyuncu Ferdi gibi gözüküyor" diyen Eken, "İrfan Can'ın Mesut Özil'in takımdan ayrı kalışları önemli etken. Forvet hattında hep problemi vardı Fenerbahçe'nin. Berisha'dan istediğini alamıyordu, Serdar Dursun'u alternatif yaratmak istiyordu ama o da sakatlık geçirdi. Dün akşam da net anlamda bireysel olarak takıma katkı verebilen futbolcu sayısı çok azdı Fenerbahçe'de" yorumunu yaptı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU