Aziz Sancar, adının verildiği eğitim kampüsünün açılışında konuştu: Bugün şunu öğrendim ki Türkiye'de liyakat var

"Bu yaşımda hala işler yapabilirim ve Türk bilim insanları yetiştirmeye çalışacağım. Böylelikle Türkiye'ye Türk dünyasına inşallah borcumu öderim"

Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Ankara'da yapımı tamamlanan, içerisinde bilim ve sanat eğitim merkezi (BİLSEM), anaokulu, fen lisesi ve öğrenci pansiyonu bulunan kendi adının verildiği eğitim kampüsünün açılış törenine katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Törende konuşan Sancar, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e şükranlarını sunarken sarf ettiği "Ben evet çalıştım birçok bilimsel buluşlara imza attım ve birçok Türk ve Türk olmayan bilim insanını yetiştirdim. Fakat en fazla övündüğüm şey Türkiye'ye olan sevgimi ve Türkiye'ye, Türk milletine olan aşkımı hiçbir zaman kaybetmememdir. Her yaptığım işte Türkiye'nin bir rolü var" sözleri, salondan büyük alkış aldı.

"Burada bugün şunu öğrendim ki Türkiye'de liyakat var"

En son Teknofest'te yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanında kalkınması hususunda kendi düşünceleriyle neler yapması gerektiğini söylediğini hatırlatan Özer, onlardan en önemlisinin liyakat olduğuna işaret etti.

Sancar, "Burada bugün şunu öğrendim ki Türkiye'de liyakat var. Bakan Mahmut Özer'i daha önce tanımıyordum. Bana Türkiye'den telefon geldi. 'Senin adına böyle büyük bir kampüs yapıyoruz açılışa gelir misin' diye sordu. Mahmut Özer, bunu amca çocuğu milletvekili oğlu için yapmadı, Türkiye'ye, Türk dünyasına yaptığım hizmet için yaptı, o bakımdan bu bana verilen bir liyakat nişanı" diye konuştu.

Türkiye'de isminin okullara ve çeşitli kuruluşlara verildiğini, bunun kendisi için çok önemli olduğunu ifade eden Sancar, "Çünkü benim tanımadığım bir devlet adamımız, hem liyakatımı takdir etmiş hem de Türkiye'ye, Türk dünyasına olan sevgimi takdir etmiş ve hiç haberim olmamış ve son durumuna getirdiğinde bana haber vermiştir. Tekrar teşekkür ederim. Bütün bakanlarımıza, TÜBİTAK Başkanımıza, valimize ve Cumhurbaşkanımıza teşekkür ederim ve minnettarım" ifadelerin kullandı.

"Hediye ederlerse ofisime asarım"

Dün Bismil'den 4 kız ve 2 erkek öğrenci ile okul müdürünün kendisini ziyaret ettiğini dile getiren Sancar, "Bismil’in lisesine benim adımı vermişler ve bu beni bunun kadar onurlandırdı. Çünkü Güneydoğuluyum. Bismil, Savur'dan uzak değil, onlar benim hemşehrilerim sayılır ama onların da beni takdir etmeleri ve bunu yapmaları gerçekten benim için çok değerliydi. Bana kendi liselerinin güzel bir tablosunu hediye ettiler. İnşallah bu kampüsün güzel bir tablosunu hediye ederlerse ofisime asarım" dedi.

azizplaket.jpg
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de Aziz Sancar'a tablo hediye etti / Fotoğraf: AA

 

Aziz Sancar, TÜBİTAK'ın başlattığı doktora sonrası araştırmacı burs programına başvuru rakamlarına işaret ederek, "Programın popüler olması beni çok sevindirdi, ilk defa duyuyorum" değerlendirmesinde bulundu.
"Bilimi aşk için merak için tüm insanlığa faydalı bir şeyler yapmak için yaptım ama gerçekten bu ülkemin bana verdiği bir değer" derken duygulanan Sancar, "Hissiyatımı nasıl ifade edeceğimi bilmiyorum. Tek söyleyeceğim şu, bana verdiğiniz bu değere layık olmaya çalışacağım. Bu yaşımda hala işler yapabilirim ve Türk bilim insanları yetiştirmeye çalışacağım. Böylelikle Türkiye'ye Türk dünyasına inşallah borucumu öderim" ifadelerini kullandı.

Varank: Aziz Sancar Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı'na başvuru sayısı 217'ye ulaştı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da açılışta birer konuşma yaptılar.

Bakan Özer, törendeki konuşmada, Bakanlığı döneminde keyif aldığı kararlardan en önemlisinin, açılışı yapılacak kampüse Aziz Sancar ismini vermek olduğunu söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise yaptığı konuşmada başvuruların 3 Mart'a kadar süreceği Aziz Sancar Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı'na gösterilen ilgiden memnun olduklarını belirterek, "Bugün itibarıyla başvuru sayısı 217'ye ulaştı" dedi.

azizogrenci.jpg
Açılış programının ardından, Prof. Dr. Aziz Sancar ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer okulu gezdi / Fotoğraf: AA

 

Erdoğan mesaj gönderdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Prof. Dr. Aziz Sancar Eğitim Kampüsü Açılış Töreni'ne mesaj gönderdi.

Kampüsün hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, bilim alanında ülkenin medarıiftiharlarından olan Prof. Dr. Aziz Sancar'a programa teşrifleri dolayısıyla özellikle teşekkür etti. Hükümet olarak son 20 yılda eğitime yaptıkları yatırımların meyvelerini toplamaya başlayacakları bir döneme girildiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

Ülkemiz 2023 hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerlerken bilimde, kültürde, sanatta, sporda ve daha pek çok alanda çığır açan başarılara imza atacak kadroların yetişmesi için de gereken altyapıyı kurmaktadır. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu modern kampüs, evlatlarımızın eğitimine verdiğimiz ehemmiyeti göstermenin yanı sıra, Aziz Sancar Hoca'mıza minnet duygularımızın da bir ifadesi niteliğindedir. On yıllar boyunca bu çatı altına eğitim-öğretim görecek çocuklarımız, tıpkı Aziz Sancar Hoca'mız gibi alacakları Nobel ödülleriyle milletimizi tarih sahnesinde en güzel şekilde temsil edeceklerdir. Bu temennilerle geleceğin Aziz Sancarlarını yetiştireceğine inandığım bu eğitim kampüsünün ülkemize kazandırılmasında emeği geçenleri canıgönülden tebrik ediyor, sizleri bir kez daha muhabbetle selamlıyorum

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU