İsmail Saymaz: İBB'nin topladığı 6.2 milyon TL'lik bağış kamuya geçirildi

İmamoğlu: O gün bu parayı ihtiyaç sahiplerine dağıtmayıp kamuya geçirenlere, o zor günleri yaşayan ve yaşamaya devam eden binlerce insan beddua edecek. Beddua aldılar

Fotoğraf: AA

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, yeni tip koronavirüs salgını dolayısıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) “Birlikte başaracağız” sloganıyla başlattığı bağış kampanyasında toplanan 6 milyon 200 bin lira ile küçük bir miktar dövizin İstanbul Defterdarlığı'na ait üç hesaba aktarıldığını yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Saymaz, bugünkü köşe yazısında Kovid-19’un ortaya çıktığı ilk aylarda başlatılan bağış kampanyasını ve yaşanan gelişmeleri şöyle anlattı:

Türkiye'deki ilk vaka 13 Mart 2020'de saptandı. Dört gün sonra koronavirüsten kaynaklı ilk ölüm meydana geldi. 30 Mart'ta toplam vaka sayısı 10.827'ye, ölüm sayısı ise 131'e yükseldi. Toplumda telaş ve korku hakimdi.

İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyeleri mağdurlarla dayanışma için bağış topladı. İBB'nin 'Birlikte Başaracağız' ve ABB'nin 'Altı Milyon Tek Yürek' kampanyasına binlerce vatandaş katıldı. İçişleri Bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelgede Yardım Toplama Kanunu'na göre yardım toplamak için valilikten izin almadığı savunuldu. Bakan Süleyman Soylu, kampanyayı 'paralel devlet kurmak' diye suçladı. Hesaplar bloke edildi.

İstanbul Valiliği'nde kurulan Denetim Komisyonu, paraların hak sahiplerine iadesini istedi. Hazırlanan raporda, Yardım Toplama Kanunu'nun 29. maddesinde "İzinsiz toplanan mal ve paralara el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir" denildiği kaydedildi.

Fatih Kaymakamlığı'nın 8 Şubat 2022'de İBB'ye gönderdiği yazıya göre, belediyenin altı banka hesabındaki 6.212.511 TL ile 100 İsviçre Kronu ve 40 Euro'ya el konup İstanbul Defterdarlığı'na ait üç hesaba aktarıldı.

Saymaz’ın yazısında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun şu yorumu yer aldı:

O gün bu parayı ihtiyaç sahiplerine dağıtmayıp kamuya geçirenlere, o zor günleri yaşayan ve yaşamaya devam eden binlerce insan beddua edecek. Beddua aldılar.

Saymaz, aynı kararın Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin topladığı 3,5 milyon lira için için henüz uygulanmadığını ifade etti ve “Ancak İstanbul'daki kararın bir benzeri Ankara'da da uygulanacak. Eli kulağındadır. Ha çöktü... Ha çökecekler” dedi.

 

Halk TV, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU