ABD’de göçmenlerin tutulduğu “toplama kampına” girişleri engelleyen Yahudi göstericilere tutuklama

“Yahudiler olarak ne tarihimiz ne de değerlerimiz komşularımızın ailelerinden koparılıp kamplara tıkılması karşısında öylece oturup kayıtsız kalmamıza izin verir”

Aralarında Los Angeles, San Francisco, Boston ve Chicago’nun da bulunduğu pek çok şehirde eylemler planlanıyor. Fotoğraf: Never Again Action

ABD’nin New Jersey eyaletinde kaçak göçmenlerin tutulduğu gözaltı merkezi önünde protesto gösterisi düzenleyen 30’dan fazla Yahudi tutuklandı. Gösterici grup, Trump yönetiminin gözaltı merkezlerini “toplama kampı”na benzetiyor.

Pazar günü Elizabeth Gözaltı Merkezi’nin önünde toplanan yüzlerce protestocu, Trump hükümetine “kampları kapatması” çağrısında bulundu.

Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu göstericiler, “Bir daha asla demek kampların kapanması anlamına gelir” şeklinde pankart taşıdı. Gözaltı merkezi önündeki yolu kapatan grup, resmi belgeleri olmayan göçmenlerin tutulduğu merkezin kapatılmasına yönelik sloganlar attı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Protesto ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkede yasa dışı bulunan “milyonlarca” göçmenin sınır dışı edileceği sözü vermesi üzerine düzenlendi. Trump, geçen hafta Twitter’daki paylaşımında Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Merkezi’nin (ICE) bu hafta göçmenleri göndermeye başlayacağını ifade etmişti.

Donald Trump 2016’da başkanlık seçimleri sırasında göçmenlikle ilgili yoğun bir kampanya yürüttü. Trump’ın önümüzdeki yıl yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde de söylemini destekleyecek benzer taktikler kullanması bekleniyor.

Protestoyu organize eden Bir Daha Asla Hareketi (Never Again Action) isimli grup, Facebook paylaşımlarında şu ifadeleri kullandı:

“Yahudiler olarak ne tarihimiz ne de değerlerimiz, komşularımızın ailelerinden koparılıp kamplara tıkılması karşısında öylece oturup kayıtsız kalmamıza izin verir. Bunun farkındayız. Bu zulmü yapan ICE ve CPB (Gümrük ve Sınır Koruma Birimi) ile mücadele etmek için Yahudiler olarak birleşmeliyiz. Bir dakika dahi bekleyemeyiz. #BirDahaAsla”

Gösteriye katılanlardan Tae Phoenix, “Latin Amerikalı bir Yahudi’yim. Bugün halkımızın tutulduğu askeri kamplar, 75 yıl önce insanlarımızın alıkonulduğu toplama kamplarıyla aynı. Bu nedenle burada bulunuyorum” dedi.

Newsweek’e bilgi veren Elizabeth Polis Merkezi yetkilileri, gösteride 30’un üzerinde protestocunun gözaltına alındığını kaydetti.

Demokrat Parti’den Kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez gösteriye destek veren bir tweet attı. Kadın vekil, “Bunun gibi doğrudan etkili eylemler, ülkemizi değiştirmeye yönelik muazzam bir güç barındırıyor,” paylaşımında bulundu.

Bir Daha Asla Hareketi’nin ismi tarihsel olarak Holokost’u anmak için kullanılan “Bir daha asla” sloganına atıfta bulunuyor.

Aralarında Los Angeles, San Francisco, Boston ve Chicago’nun da bulunduğu pek çok şehirde eylemler planlanıyor.

Bazı Yahudi gruplar, ICE’nin kaçak göçmenlere yönelik muamelesini Nazilerin ve diğer totaliter rejimlerin istismarına benzetiyor. Bazılarıyla ICE’nin Nazi Almanyası ve Holokost benzetmesinin doğru olmadığını ileri sürüyor.

Son haftalarda ABD-Meksika sınırındaki gözaltı merkezlerinde demir kafeslerde tutulan göçmenlerin, beton üzerinde alüminyum folyodan yapılmış battaniyelerle uyuduğunu gösteren haberler çıkmıştı.

Teksas’taki sınır karakolunda sabun, temiz kıyafet veya yeterli yiyecek bulunmadan haftalardır kötü şartlar altında tutulan yüzlerce göçmen çocuğu pazartesi günü başka bir merkeze aktarıldı.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU