Boğulan kişinin cesedine 41 günde yapılan 28 Kovid-19 testi pozitif çıktı

Bilim insanları olayın "bütün otopsi vakalarında ölüm sonrası sürüntü almanın önemini" gösterdiğini söylüyor

(Reuters)

İtalya'da boğularak ölen Ukraynalı bir adamın cesedini inceleyen bilim insanları, ölümden sonraki 6 haftada cesede yapılan ve sayısı 28'i bulan Kovid-19 testinin pozitif çıktığını açıkladı.

41 yaşındaki adam İtalya'nın Chieti kenti yakınlarında fırtınalı bir havada arkadaşlarıyla birlikte denizde yüzerken kaybolmuştu. Journal of Medicine Case adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmaya göre, adamın cesedi 16 saat sonra kayalara sıkışmış halde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adamın ölümden önce asemptomatik olduğu düşünülüyordu. Fakat İtalya'daki D’Annunzio Üniversitesi'nden bilim insanlarına göre otopsi kapsamında cesede yapılan rutin bir Kovid testinin sürüntü sonucu pozitif çıktı.

41 gün boyunca ceset üzerinde hepsi pozitif çıkan 28 test yapıldı. Adamın cesedi su geçirmez mühürlü bir torba içinde Chieti Hastanesi morgunda 4 santigrat derecede tutuldu.

Bir cesetten enfeksiyon bulaşmasına dair sınırlı veri olsa da bu, Kovid-19 enfeksiyonunun kişi öldükten sonra dahi vücutta ne kadar süre kalabileceğine ışık tutan nadir bir vaka.

Üniversitenin İleri Çalışmalar ve Teknoloji Merkezi'nden araştırmacılar "Mevcut vaka SARS-CoV-2 RNA'nın ölümden 41 gün sonrasına kadar kalıcılığını gösteriyor" diye yazdı.

Virüsün kalıcılığına ilişkin veriler patologların cesedin incelenmesinin ne zaman güvenli olduğunu anlaması için büyük öneme sahip ve virüsün bulaşıcılığını tahmin etmek için daha fazla çalışma gerek.

Adamın 41 gün sonra defnedilmesi nedeniyle daha fazla test yapılamadı.

Fakat bilim insanları vakanın "sadece koronavirüse bağlı muhtemel şiddetli akut solunum yolu sendromundan kaynaklanan ölümlerde değil, tüm otopsi vakalarında ölüm sonrası sürüntü almanın önemini" gösterdiği uyarısında bulundu.

Ayrıca başlangıçta düşük viral yük saptanmış olsa da ölüm anından uzun süre sonra da virüsün pozitifliğinin değerlendirilmesi gerektiğini vurguladılar.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU