Hintli Müslüman öğrenciler: Başörtü yasağı bizi din ve eğitim arasında seçim yapmaya zorluyor

"Kendi arkadaşlarımızın gelip 'Başörtüsü takman benim için sorun' demesi gerçekten üzücü"

Hindistan'da başörtü yasağına karşı protestolar ülkenin farklı bölgelerine yayıldı (Reuters)

Hindistan'ın güneyindeki Karnataka eyaletinde uygulanan başörtü yasağına dair tartışmalar sürüyor.

Müslüman öğrenciler, yasağın kendilerini inançları ve eğitimleri arasında seçim yapmaya zorladığını söylüyor.

Sınıfta başörtüsü takılmamasını öngören yasak bir süredir tartışılıyor. Reuters haber ajansına konuşan Ayşa İmtiyaz, başörtüsü taktığı için üniversite yetkililerinin sınıftan çıkmasını istemesinin kendisini rahatsız ettiğini belirtti:

Eğitim mabedi olarak gördüğüm bir yer dinimi sorguladı ve aşağıladı. Bu, bize 'Din ve eğitim arasında seçim yapın' demeye benziyor. Bu yanlış bir şey.

İmtiyaz, yasağa karşı çıkan çok sayıda Müslüman kadın öğrenciye tehdit telefonları geldiğini ve bu kişilerin dışarı çıkmaya çekindiğini ifade etti.

Reuters'la görüşen 6 öğrenci daha inanç özgürlüğü için yasağa karşı savaşmaya kararlı olduklarını açıkladı.

21 yaşındaki İmtiyaz, "Kendi arkadaşlarımızın gelip 'Başörtüsü takman benim için sorun' demesi gerçekten üzücü" diye konuştu.

Mahkeme henüz karar vermedi

Söz konusu yasak, devlete ait Udupi Kadın Yüksekokulu'ndaki Müslüman öğrencilerin yılın ilk gününde derslere başörtüsüyle girmesiyle tartışılmaya başlandı.

Yasağa karşı protestolar artınca liselerde eğitime ara verildi. Derslerin yarın başlaması planlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan eyalet yönetimi 26 Ocak'ta uzman paneli kurdu. Panel görüşünü bildirene kadar başörtülü öğrencilerin üniforma kurallarına uyması ve okula başörtüsüz girmesi istendi.

Ancak öğrenciler, 31 Ocak'ta Karnataka Yüksek Mahkemesi'ne giderek başörtüsünün anayasayla korunan temel bir hak olduğunu savundu.

Mahkeme, öğrencilerin konuya dair karar açıklanıncaya kadar başörtüsüyle okullara giremeyeceğini bildirdi.

Öte yandan ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu yasağın "dini özgürlüğü ihlal ettiğini kadınları ve kızları küçük düşürüp marjinalleştirdiğini" belirterek 11 Şubat'ta uyardı.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arindam Bagchi ise dün yaptığı açıklamada iç meselelerine ilişkin yorumları "hoş karşılamadıklarını" belirtti:

Karnataka'daki bazı eğitim kurumlarında kıyafet yönetmeliğiyle ilgili konu, Karnataka Yüksek Mahkemesi tarafından adli inceleme altındadır.

 

Independent Türkçe, Reuters, The Economic Times, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU