WWF, NFT projesine gelen tepkilerin ardından çark etti

"Şaka mı bu?"

Doğa İçin Tokenlar (Tokens for Nature) adlı projede 174 NFT toplamda 46 bin 600 dolara satıldı (WWF BK)

Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (World Wildlife Fund-WWF) Birleşik Krallık (BK) kolu, NFT projesine gelen tepkilerin ardından çark etti.

3 Şubat'ta başlayan NFT satışı bir sonraki gün durduruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

WWF BK dev panda, Cava gergedanı ve Galapagos pengueni gibi nesli tükenme tehlikesi altındaki 13 hayvandan ilhamla hazırlanan NFT koleksiyonunu geçen hafta duyurmuştu.

7 bin 900 eserin olduğu satışla koruma çalışmaları için fon toplanması ve söz konusu hayvanlar hakkında farkındalık yaratılması hedeflenmişti. NFT'lerin Ethereum'a bağlı "çevre dostu Polygon" blok zincirinde oluşturulacağını açıklanmıştı.

Ancak duyurunun ardından çevrecilerin tepkileri gecikmedi. Bilgi işlem uzmanı Catherine Flick, Etherum'daki işlemlerin fazlasıyla enerji harcadığını vurgulayıp şöyle konuştu:

WWF NFT'lerinin oluşturulması ve ileride yapılacak muhtemel işlemler hem kısa hem de uzun vadede son derece zararlı olacaktır.

Kripto para uzmanı Alex De Vries da "WWF NFT'lerini görünce 'Şaka mı bu?' dedim" diye konuştu.

WWF BK, Polygon'daki tek bir işlemin 0,207 gram karbondioksit ortaya çıkardığını açıklamıştı. De Vries ise bu sayının 430 gram olduğunu söyledi.

WWF BK tarafından daha sonra yapılan açıklamadaysa NFT satın alanlara teşekkür edilerek projeye son verildiği bildirildi:

NFT'lerin çok tartışılan bir konu olduğunun farkındayız ve hepimizin bu yeni pazar hakkında öğrenecek çok şeyi var. İşte bu yüzden bu denemenin etkisini tam olarak değerlendireceğiz ve destekçilerimizin katılımını sağlamak için yapacağımız yenilik yapmaya en iyi şekilde nasıl devam edebileceğimizi tartacağız.

NFT nedir?

Açılımıyla "non-fungible token", Türkçede genellikle "değişimi mümkün olmayan para ya da çip" diye niteleniyor.

NFT'nin özgün ve biricik olması, taklit edilmesi ve kopyalanmasının önüne geçiyor. Bu nedenle dijital varlıkların ve sanat eserlerinin satışında sıklıkla kullanılıyor.

Twitter'daki bir paylaşım, bir sanat eseri ya da bir dijital oyundaki araç gereçler gibi çok farklı türden varlıkların NFT'si üretilip satışa sunulabiliyor.

Bunların sergilendiği ve açık artırmayla satılabidiği dijital pazarlar arasında OpenSea, Decentraland, Rarible ve Nifty Gateway gibi sanal platformlar yer alıyor.

 

Independent Türkçe, The Verge, Sky News, Climate Home News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU