Kolombiya'da çatışmalar yüzünden evsiz kalan yerliler parkta yaşamaya başladı

Binden fazla yerlinin başkent Bogota'da tek bir noktada toplanması, bugüne dek görülmemiş bir olay

Embera yerlileri, Bogota yetkililerinden ve Kolombiya hükümetinden destek bekliyor (AFP)

Kolombiya'da çatışmalar yüzünden evinden olan yerliler, eylülden beri başkent Bogota'daki ulusal parkta çadırlarda yaşıyor.

Ülkenin güneyindeki Cauca ve Choco bölgelerinden gelen yaklaşık 1300 Embera yerlisi, yaşadıkları yerdeki silahlı grupların arasında çıkan çatışmalardan kaçarak Bogota'daki Ulusal Park'a sığındı.  

Kampta yaşayan yerlileri temsil eden Luz Mary Queragama, Fransız haber ajansı AFP'ye "Haklarımızı ve onurlu bir yaşam, yemek ve güvenlik istiyoruz" dedi.

Parkta yaklaşık 550 çocuk olduğunu belirten Queragama, çocuklardan bazılarının yeterli beslenemediğini ve soğuktan olumsuz etkilendiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Genelde Bogota sakinlerinin hafta sonları gittiği ünlü Ulusal Park, artık çamaşır iplikleri, kamp ateşleri ve tentelerle dolu.

Cauca ve Choco bölgelerinde silahlı çeteler, neredeyse 60 yıldır uyuşturucu ticaretini kontrol altında tutmak için birbirleriyle mücadele ediyor. Bu süre zarfında 8 milyon nüfusa sahip Bogota, yüz binlerce sığınmacıya ev sahipliği yaptı.

Buna rağmen binden fazla yerlinin başkentte tek bir noktada toplanması, bugüne dek görülmemiş bir olay. Tüm dünyada etkisini sürdüren Kovid-19 ise kamptaki yaşam koşullarını daha da zorlaştırıyor.

Yerlilerin kaldığı kampa malzeme götüren ve kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir gönüllü, "Kimse bu şartlarda yaşamamalı. Etrafta sıçanlar dolanıyor, tüberküloz dahil her türlü hastalık var. Belediye yerlileri görmezden geliyor, hükümet onlar için hiçbir şey yapmıyor" dedi.
 

kolombiya.jpg
Queragama, Bogota'daki kampta kalan çocukların gıda desteğine ve tıbbi bakıma ihtiyacı olduğunu söyledi (AFP)


Buna karşın Bogota Belediyesi, kamptakilere "acil insani yardım" sağlandığını belirtirken, sığınmacılar için yer arayışlarının sürdüğünü savundu.

Belediyenin açıklamasına göre kampta önceden kalan yaklaşık 1200 Emberalı köylerine dönerken, 400 kişi de başka evlere yerleştirildi.

Belediye Başkanı Claudia Lopez, "şehirde yerlilere ait özel bir bölge oluşturulmayacağını" söyledi.

Queragama ise devletten koruma istediklerini söyleyerek "Hükümetin, Bogota dışında değil burada şehrin içinde biz kalacak yer sağlamak için garanti vermesine ihtiyacımız var" dedi.

FARC'la anlaşmaya rağmen şiddet sürüyor

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia –FARC) ve Kolombiya hükümeti arasında, 52 yıldır süren, 220 bin civarı kişinin hayatını kaybetmesine neden olan ve 5 milyona yakın kişiyi yerinden eden silahlı çatışmaların noktalanması için 2016'da barış anlaşması imzalanmıştı.

Fakat buna rağmen ülkede şiddet olayları sürüyor. Bu yılın başında FARC'tan ayrılan gruplarla Ulusal Kurtuluş Ordusu (Ejército de Liberación Nacional -ELN) arasında çıkan çatışmalarda 23 kişi hayatını kaybetmişti.



Independent Türkçe, AFP, CNN

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU