Hedef zenginler ligi olsa da gidişat fakirler ligine… Türkiye, sefalet endeksinde birinci, en yüksek faiz ve enflasyonda üst sıralarda

En büyük 10 ekonomi içinde yer alacağı belirtilen Türkiye, ekonomik kriz nedeniyle fakirler liginde yer almaya başladı. Yüksek enflasyon ve faiz konusunda Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alan Türkiye "sefalet endeksi"nde de dünya birinci

Türkiye'nin ekonomik göstergeleri gidişatın zenginler liginden gittikçe uzaklaştığına işaret ediyor / Twitter

"Dünya ekonomisinin yüzde 3 küçüldüğü, küresel ticaretin yüzde 10 daraldığı ortamda biz büyüme kaydettik. G20'de ikinci sırada yer aldık. 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7'lik büyüme yakaladık. İşsizlik düştü, Türkiye şahlanıyor."

Bu sözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ait.

Erdoğan pek çok defa benzer cümleler kurarak Türkiye'nin "İrade, erdem ve cesaretle şahlanacağını" ifade etti.

Sadece Erdoğan değil, birçok yetkili de benzer açıklamalar yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunlardan biri de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu.

5 Haziran 2021 tarihinde, "Temmuz ayından sonra Türkiye ekonomisi atağa kalkacak. Öyle bir sıçrayacak ve büyüyecek ki etrafımızdaki Almanya'sı, Fransa'sı, İngiltere'si, İtalya'sı ve o her şeye burnunu sokan ABD'si de çatlayacak" demişti Soylu.

Ancak müjdesi verilen o şahlanış şimdilik ufukta görünmüyor.

Birçok veri Türkiye'nin zenginler liginde yer almasının neredeyse imkansız hale geldiğini gösteriyor.

FKp6NFXWYAApKuc.png
Sefalet endeksindeki sıralama / Görsel: Twitter


Sefalet endeksinde ilk sırada

İktisatçı Arthur Okun tarafından 1960'larda formüle edilen sefalet endeksi, enflasyon ve işsizlik oranının basit toplamından oluşuyor.

Endeks değerinin yükselmesi, iş bulmakta zorlanan insanların daha yüksek enflasyona maruz kaldığı anlamına geliyor.

Türkiye, yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik rakamları nedeniyle Arjantin'i de geçerek sefalet endeksinin ilk sırasında yer aldı.

Son açıklanan verilere göre Türkiye'de enflasyon yüzde 48,69 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı ise yüzde 11,2.

Arjantin'de yıllık enflasyon yüzde 50,9'ken işsizlik ise yüzde 8,2'di. Arjantin enflasyonu Türkiye'nin enflasyon oranından yüksek olmasına rağmen işsizlik rakamı Türkiye'de daha yüksek. Bu nedenle Türkiye bu kategorideki sıralamada ilk sıraya yerleşmiş oluyor.

Ekonomi.jpg
Türkiye'de yüksek enflasyon ve yüksek faiz hesapları alt üst etti / Görsel: Independent Türkçe

 

Avrupa ülkeleri arasında en yüksek faiz oranı Türkiye'de

Türkiye'de politika faizi yüzde 19'dan yüzde 14'e düşürüldü. Politika faizi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Merkez Bankası tarafından 5 puan düşürülse de diğer ülkelere kıyasla yine de yüksek.

Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında en yüksek faizle birinci, G-20 ülkeleri arasında ise ikinci sırada.

Dünyada faiz oranlarının en düşük ve en yüksek olduğu ülkelerden bazıları şöyle:

Ülke En düşük faiz oranı Ülke  En yüksek faiz oranı
İsveç - 0,75 Zimbabve 60
Japonya - 0,1 Venezuela 52,7
Fransa 0 Arjantin 40
Almanya 0 Yemen 27
İtalya Sudan 21,6
Hollanda 0 Angola 20
İspanya 0 Liberya 20
Avusturya 0 İran 18
Kanada 0,25 Haiti 17
ABD 0,25 Gana 14,5
Birleşik Krallık 0,25 Sierra Leone 14,25
Suudi Arabistan 1 Özbekistan 14
Güney Kore 1,25 Tacikistan 13,25
Endonezya 3,5 Malavi 12
Çin 3,7 Güney Sudan 12
Hindistan 4 Nijerya 11,5
Güney Afrika 4 Gine 11,5
Meksika 5,5 Brezilya 10,75
Rusya 8,5 Ukrayna 10
Türkiye 14 Beyaz Rusya 9,25

Enflasyona gelince Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ocak verilerine göre Türkiye'de aylık enflasyon yüzde 11,10 olurken yıllık bazda ise 48,69 olarak açıklandı.

Avrupa ülkelerinden hiçbiri bu kadar yüksek bir  enflasyon oranı görmedi.

Bazı Avrupa ülkelerinin enflasyon oranları şu şekilde:

Ülkeler En düşük enflasyon oranı
Moldova 13,94
Estonya 11,3
Litvanya 10,6
Beyaz Rusya 9,97
Polonya 8,6
Romanya 8,19
Bulgaristan 7,8
İspanya 6
Hollanda 5,7
Birleşik Krallık 5,4
Norveç 5,3
Yunanistan 5,1
Almanya 4,9
İtalya 4,8
İsveç 3,8
Finlandiya 3,5
Danimarka 3,1
Fransa 2,9
İsviçre 1,5

 

Enflasyonun en yüksek olduğu ülkeler Amerika, Afrika ve Asya kıtalarında yer alıyor. Türkiye, işte bu kategorideki devletlerin arasında.

Enflasyon oranının en yüksek olduğu ülkeler de şöyle: 

Ülkeler

En yüksek enflasyon oranı
Venezuela 472
Sudan 340
Lübnan 224
Suriye 139
Küba 77,3
Surinam 63,3
Zimbabve 60,6
Arjantin 50,9
Türkiye 48,69
İran 35,9
Etiyopya 34,5
Angola 27,3
Haiti 24,6
Sierra Leone 15,77
Nijerya 15,63
Brezilya 10,38

Benzer olumsuz bir tablo işsizlik oranlarında da söz konusu.

İşsizliğin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye, 11,2 oranındaki işsizlik oranıyla G20 ülkeleri arasında ilk üçte. Avrupa Birliği ülkeleri arasında yüzde 13,33 ile İspanya birinci sıradayken, Yunanistan yüzde 13,3 ile işsizliğin yüksek olduğu ülkeler arasında.

Konuyu Independent Türkçe'ye değerlendiren Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erinç Yeldan, "Türkiye kendisine benzeyen, rakip gelişmekte olan ülkeler grubu içerisinde en kötü enflasyon oranına sahip. OECD ülkeleri arasında da ortalamanın çok üstünde işsizlik oranına ulaştı" dedi.

"İşsizliğin en yüksek olduğu ülkeler kategorisinde"

Karşılaştırma grubu olarak OECD ülkeleri de alınsa, gelişmekte olan ülkeler grubuna da bakılsa Türkiye ekonomisinin gerek enflasyon gerekse işsizlik bakımından en alt sırada yer aldığını ifade eden Yeldan, "Bu kaba bir gözlem. Bu, nihayetinde iki verinin aritmetik toplamı. Genç işsizlik ve özellikle de kadın istihdamı önündeki engellerle birlikte Türkiye ekonomisi son derece kötü ve giderek kötüleşen bir performans sergiliyor" diye konuştu.

Erinç Yeldan.jpg
Prof. Dr. Erinç Yeldan / Twitter


"Arzu ve niyet vardı"

"Bu gidişat Türkiye'nin dünyanın en büyük ekonomisine sahip ilk 10 ülke arasına girmesi hayali imkansız kılıyor mu" sorusuna Prof. Dr. Eriç Yeldan şu cevabı verdi:

"Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alma arzu ve niyeti vardı. Dikkat ederseniz ‘niyet' sözcüğünü kullanıyorum. Bu hiçbir zaman bir hedef veya plan haline dönüşmedi. Bunun bir hedef haline gelmesi için bu hedefin araçları, yapılacak yatırımlar, maliyetleri, kaynakların tahsisi ve fayda-maliyet analiziyle ciddi bir planlama gerekiyor."

"Herhangi bir planımız olmadığı için savrulduk"

"Ekonomi nihayetinde bir alternatifler sanatıdır" diyen Prof. Yeldan, "Fırsat maliyetleri nelerdir? Fayda-maliyet analizi nasıldır? İç ve dış kaynak dengesi nasıl oluşturulacak? Bütün bunlar hedeflerin içinde tasarlanmadan yapılan söylemler sadece birer iyi niyet temennisi olur. Türkiye bu şekilde yola çıktı. Bu süreçte Kovid-19, dış politika şokları, Suriye, Rusya, ABD, Avrupa Birliği ile krizler söz konusu oldu. Hedefe ulaşmak için herhangi bir planımız olmadığı için savrulduk ve bu öngörü şu anda gündemden çıkmış vaziyette" değerlendirmesinde bulundu.

"Avrupa'da birinciyiz"

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Ekonomi ve Finans Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakçı, Türkiye'nin gıda enflasyonunda da dünyada 5'inci sırada yer aldığını hatırlattı.

Karşılaştırmalar yapılırken öncelikle birbirine benzeyen devletlerin kıyaslanması gerektiğinin altını çizen Çanakçı, "Dünyada en yüksek enflasyonda 9'uncü sıradayız ama üstümüzdeki ülke Zimbabve, altımızdaki ülkeler de Etiyopya ve Venezuella. Aslında bizim karşılaştırılmamız gereken ligin Avrupa ve G20 ligi olması gerekiyor. Böyle olmayınca karşılaştırma yapmanın bir anlamı kalmıyor" diye konuştu.

İbrahim Çanakçı.jpg
İbrahim Çanakçı / Twitter


"G20'de 22'ye geriledik"

"Avrupa'da birinciyiz. G20'de enflasyonu bizden yüksek tek ülke vardı. İşsizlik eklendiğinde biz G20'de de sefalet endeksinin en kötü olduğu birinci ülkeyiz" diyen Çanakçı, "Sefalet endeksinde Arjantin'i de geçmiş olduk" ifadelerini kullandı.

İbrahim Çanakçı, "En büyük ekonomiye sahip ilk 10 ülke arasına girmek hayal oldu mu" sorusuna yanıtı ise şu oldu:

"İlk 10 ekonomi içerisine gireceğiz" derken hep satın alma gücü paritesine göre rakamlar kullanıyor. Halbuki dünyadaki ekonomilerin sıralamaları piyasa kuruna göre hesaplanır. Türkiye piyasa kuru ile hesaplandığında dünya ekonomisindeki yerimiz AK Parti iktidara geldiğinde 21'inci sıradaydı. Bu 2013'lerde 16'ncı sıraya kadar yükseldi. Maalesef 2021'de tekrar 21'inci sıraya düştü. Bu sene de 22'nci sıraya düşmesi bekleniyor. Şimdi 22'nci sıradan tekrar 10'uncu sıraya yükselmesi hele birkaç yıl içerisinde bu politikalarla gitmesi mümkün değil."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU