ABD'de bir üniversite, jinekolog hakkındaki cinsel istismar şikayetleri üzerine 243 milyon dolar tazminat ödeyecek

UCLA, Dr. James Heaps'e yönelik şikayetleri 20 yıldır göz ardı etmekle suçlanıyor

Üniversitenin tazminat ödemeyi kabul etmesine rağmen Dr. James Heaps hakkındaki tüm suçlamaları reddetti (AP)

ABD'deki bir üniversitede çalışan jinekolog hakkında 203 kadının cinsel saldırı şikayetinde bulunması üzerine üniversite 243 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

Dr. James Heaps, 1983-2018 arasında Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles (University of California, Los Angeles -UCLA) öğrenci sağlık merkezinde jinekolog olarak çalışmıştı.

UCLA'den salı günü yapılan açıklamada "Heaps'e yönelik iddialar üniversitenin değerleriyle uyuşmuyor. Birincil ve en yüksek sorumluluğumuz daima hizmet verdiğimiz topluluklara karşı olacak. Bu tazminatın davacılar için bir iyileşme ve netice sağlamasını umuyoruz" dendi.

Heaps hakkındaki iddialar yeni gündeme gelmiyor. Klinik inceleme sırasında uygunsuz şekilde kadınların vücuduna dokunduğu ve hem çalışanlara hem de hastalara uygunsuz biçimde cinsel içerikli yorumlar yaptığı gerekçesiyle 20 yıl boyunca farklı durumlarda jinekolog hakkında şikayetlerde bulunulmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1980'lerden beri gördüğü 5 binden fazla hastası, Heaps hakkında toplu dava açmış, üniversite de Kasım 2020'de 73 milyon dolar tazminat ödemişti.

Yaklaşık 600 kadınsa bu toplu davadan çekilip Heaps'e karşı ayrı bir dava açmıştı. Salı günü verilen karar kapsamında üniversite, bu davada yer alan 203 kadına tazminat ödeyecek.

2019'da hakkında hukuki işlem başlatılan Heap ise suçlamaların hepsini reddetmişti. Jinekoloğun avukatı Leonard B. Levine, müvekkilinin hakkındaki iddiaları kabul etmediğini belirterek "Eğer mahkeme önünde yargılanırsa tamamen suçsuz çıkacağından emin" ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan üniversite, yıllar boyunca jinekolog hakkında şikayetleri görmezden gelmekle de suçlanıyor.

Davacı kadınların avukatları, salı günü yayımladıkları açıklamada kararın üniversitede "bir uyanışa yol açmasını" umduklarını belirterek "Bu tazminatın miktarı, üniversitenin göz yummasıyla James Heaps'in ahlaksızca davranışlarının öğrencilerimizde neden olduğu devasa zararı ispatlıyor" dedi.   

Açıklamada, "Bu, 35 yıl boyunca hakkında yapılan çok sayıda şikayeti ve hekim olarak görevini suiistimal etmesini görmezden gelerek Heaps'i 35 yıl boyunca çalıştıran UCLA'in de kusurunu gösteriyor" ifadelerine yer verildi.



Independent Türkçe, New York Times, BBC

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU