Elon Musk, Kanadalı kamyoncuları savundu

Teknoloji milyarderi, protestoculara yapılan bağışları donduran GoFundMe için "profesyonel hırsızlar" dedi

50 yaşındaki Elon Musk, Forbes verilerine göre 239,6 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengini unvanına sahip (AFP)

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, internet üzerinden bağış toplama platformu GoFundMe'yi topa tuttu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musk, Kanada'da aşı zorunluluklarını ve Kovid-19 kısıtlamalarını protesto eden kamyonculara yapılan bağışların şirket tarafından dondurulmasına dün attığı tweet'lerle tepki gösterdi.

Başkent Ottava'da 29 Ocak'ta toplanan "Özgürlük Konvoyu" adlı grup, şehir merkezindeki ana yolları tıkayarak hayatı günlerdir felç etti.
 

Protesto
Özgürlük Konvoyu'nun organizatörleri, şehir merkezinde sürekli korna çalarak yaptıkları gürültü nedeniyle yaklaşık 10 milyon Kanada doları tutarındaki tazminat davasıyla karşı karşıya (AFP)


GoFundMe ise yaklaşık 10 milyon Kanada doları (yaklaşık 105 milyon TL) değerindeki bağışların dondurulduğunu 4 Şubat'ta duyurmuştu:

Daha önce barışçıl bir gösteri olarak başlayan Özgürlük Konvoyu 2022'nin, şiddet ve diğer yasadışı faaliyetlerle bir işgal eylemi haline geldiğine dair polis ve kolluk kuvvetlerinden kanıtlar elde ettik. Bu nedenle bağış kampanyasını kaldırdık.

Bağışçıların paralarını 19 Şubat'a kadar geri isteyebileceği, geri kalan meblağın Özgürlük Konvoyu'nun belirlediği "güvenilir ve köklü hayır kurumlarına" gönderileceği açıklanmıştı.

Teknoloji milyarderi ise GoFundMe'nin Haziran 2020'de attığı bir tweet'in ekran görüntüsünü paylaşarak "Çifte standart?" yazdı.
 


Bağış toplama sitesinin söz konusu tweet'te, Capitol Hill İşgal Protestosu sırasında tarım faaliyeti için düzenlenen bağış toplama kampanyasını paylaştığı ve destek verdiği görülüyor.

Washington eyaletinin Seattle kentinde 2020 yazında düzenlenen ırkçılık ve polis şiddeti karşıtı gösterilerde bazı sokaklar işgal edilerek özerk bölge ilan edilmiş ve kolluk kuvvetlerinin içeri girmesine izin verilmemişti.

Musk ayrıca başka bir tweet'inde GoFundMe'yi "profesyonel hırsızlar" diye niteledi.

 


Öte yandan Ottava polisi, aşı karşıtı kamyoncuların bağış kampanyasının dondurulmasını memnuniyetle karşıladı:

Bu yasadışı gösteriler için fon toplamama kararı önemli bir adım. Bütün kitle fonlama sitelerini bu adımı takip etmeye davet ediyoruz.

Protesto gösterileri sürüyor

Özgürlük Konvoyu'nun eylemleriyse devam ediyor. Ottava'nın yanı sıra Toronto ve Montreal gibi pek çok kentte toplanan binlerce protestocu, aşı zorunluluklarının ve koronavirüs önlemlerinin kaldırılması için dün gösteri düzenledi.
 

Kanada
Ottava ve Vancouver gibi bazı şehirlerde kamyonculara karşı gösteri düzenlendi (AFP)


Toronto'daki gösterilere katılan ve soyadını vermekten kaçınan Robert, "Hepimiz zorunluluklardan, tehditten ve büyük bir hapishanede yaşamaktan hem bıktık hem de yorulduk" diye konuştu:

Biz sadece aşı dedikleri zehri damarlarımıza almak zorunda kalmadan normale dönmek istiyoruz.

 

Independent Türkçe, New York Post, RT, Forbes, Reuters, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU