İmamoğlu: Cumhurbaşkanı beni çok seviyor, ben de onu seviyorum

Ekrem İmamoğlu, IŞİD'in suikast planı ile ilgili kendisine bilgi verilmediğini belirterek, "Bakan Soylu beni düşünmüyor, yakınımdaki insanları da mı düşünmüyor?" diye sordu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, TELE 1'de Gazeteci Uğur Dündar’ın sunduğu Demokrasi Arenası programına konuk oldu / Ekran Görüntüsü: TELE1

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisi ile ilgili açıklamaları için, "Beni çok seviyor, biliyorum. Ben de onu çok seviyorum" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TELE 1'de Gazeteci Uğur Dündar’ın sunduğu Demokrasi Arenası programına konuk olan İmamoğlu, IŞİD'in suikast planladığı yönündeki iddialarla ilgili olarak, "Bu çok ciddi bir konu. Bu tür konuların ne yazık ki üstünden teğet geçiliyor. İçişleri Bakanı Soylu beni düşünmüyor, yakınımdaki insanları da mı düşünmüyor?" dedi. Kendisiyle ilgili MOBESE görüntülerinin sızdırılmasına ilişkin de konuşan İmamoğlu, "İçişleri Bakanı Yardımcısı asla muhatap almayacağım bir dille cevap verdi. Bu işin muhatabının bakanlık olduğu anlaşılıyor" dedi.

Valiliğin açtığı soruşturma

Ekrem İmamoğlu, İBB İştiraklerinden İSBAK A.Ş. aracılığıyla geliştirilen ve İstanbul Vakfı tarafından iki farklı AVM'ye yerleştirilen kiosklarla ilgili olarak İstanbul Valiliği tarafından başlatılan soruşturma hakkında bilgi verdi.

İstanbul Vakfı'nın 30 yılı aşkındır var olan vakıf olduğunu ve Nurettin Sözen döneminden bu yana birçok dönemde belediye başkanlarının faydalı işlerine sebep olmak için kurulan bir vakıf olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

İstanbul Vakfı bu konuda çok özel işler yaptı. Yüzbinlerce ailenin evine 2 bayramdır kurban eti gidiyor. Gençlerimize adil ve adaletli burs sağlanması konusunda da özenli bir çalışma yürütüyorlar. İSPARK bizim teknoloji şirketimiz ve bir çalışma yapıyor. İnsanlar kolayca buradan öğrencilere burs verebiliyorlar istedikleri kadar. Bu belli bir araştırmadan geçen üniversiteli gençlere verilen bir burs. Bu cihazların iki tanesi AVM'lere kondu. Bu çalışmayı hesaplarımızdan duyurduk, tanıttık. Bizim arkadaşlarımızın yönetmeliğe bakışına göre mülkiyet noktalarında burs toplanmasının çok iyi olduğunu ve doğru olacağını savunuyorlar. Bu bir kampanyadır diyor valilik bizden izin alınmadan yapılamaz diyor

Valiliğin gece yarısı AVM'yi açtırıp oradaki cihazlara el koyduracağına 'Bu işlemi durdurun, bir eksiklik var' diyebileceğini belirten İmamoğlu, "Bu nezaketsizliği göstermelerinin neden olduğunu biliyorum. Her konuda kargaşa münakaşa çıkarmak istiyorlar. Oraya müdahale eden polisler de buna dahil. İyi niyetli insanların da vicdanını yaralıyorlar. Marketlere, mağazalara baskın yapıldığını ben hiç görmedim. Biz incelenmekten endişe etmiyoruz. Endişe ettiğimiz bunların bu ülkede yaşanması. Bazı insanların, insanlarımızın yaşama sevincini böyle yoruyor olmaları kaygı verici. Hepsini aşacağız" diye konuştu.

"Tek bir imza gerekiyor"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Kaç projeniz engellendi?" sorusuna, "Bu soruya cevap vermeye kalksam sayfa sayfa anlatmaya devam ederim" diyerek şu bilgileri paylaştı:

Bazı kurullarda iki yıla yakındır bekleyen sonuç alamadığımız projelerimiz var. 2020 sonbaharında oy birliğiyle bir karar alınıyor. Otobüs ve metrobüslerimizi yenilememiz gerekiyor diyoruz. Neredeyse 1,5 seneyi aşmış bir zaman diliminde onayımızı alamadık. Finansmanını zaten hazırlamıştık ve maliyetler daha düşük olacaktı. Otobüsler teslim alınmış olacaktı. Kim kaybetti? Tek bir imza gerekiyor. Son 2 haftadır gündem olan Sefaköy-Beylikdüzü Metrosu da aynı şekilde

"Beni çok seviyor, biliyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisi ile ilgili açıklamaları hakkındaki soruya yanıt veren İmamoğlu, şöyle konuştu:

Ben seçildiğimde sevinmiştim. Cumhurbaşkanı İstanbul'a sevdam diyor. Hızlıca İstanbul'un sorunlarını çözeriz dedim. Üzülüyorum. Memleketimizim cumhurbaşkanından bunları duymak istemem. İstanbul'da televizyonlarda beni anlattılar, kapalı toplantılarda beni anlattılar. Trabzon'da beni anlattılar. Yetmedi, Ukrayna'dan dönüşte beni anlattılar.  Beni çok seviyor, biliyorum. Ben de onu çok seviyorum. Bak seçimden önce ne güzel konuştuk, anlaştık. Yirmi dakika yerine bir saat yirmi dakika sohbet ettik. Niye konuşmuyoruz? İstanbul neymiş? Bir çıldırmışlık var. Bir akıl tutulmuşluğu var

"Aynı farkla kazanmak beni üzer"

İmamoğlu, Uğur Dündar'ın "Tekrar seçim olsa yine kazanabileceğine inanıyor musunuz? sorusuna, "Aynı farkla kazanmak beni üzer, ben onun çok daha üstünde oy alacağımızı görüyorum" diye yanıt verdi.

"İmamoğlu'nun etrafındaki insanları da mı düşünmüyorsunuz?"

8 ay önce yakalanan IŞİD Türkiye sorumlusu Kasım Güler'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile kendisinin de aralarında olduğu bazı isimlere suikast düzenlemeyi planladıklarını açıklaması hatırlatılarak bu konuda kendisinin bilgilendirilip bilgilendirilmediği sorusuna yanıt veren İmamoğlu, "Bu çok ciddi bir konu. Bu tür konuların ne yazık ki üstünden teğet geçiliyor. Aynı MOBESE meselesi gibi. Bu konuyu en iyi analiz edecek insanların başında geliyorsunuz. Bu işe ciddi bakmak lazım. Güler ifadesinde birçok detay veriyor. ‘Bu arada suikast konusu medyaya düşünce eylemi gerçekleştirmedik' diyor. Bu konuyu ben medyadan öğrendim. Aralık 2020’de bu konuyla ilgili gazetelerde haber çıktı. Sayın İçişleri Bakanı açıklama yaptı. 'İmamoğlu’na karşı suikast girişimi söz konusu değildir. Bunların medyayla paylaşılmasını tercih etmiyoruz' diyor. İçişleri Bakanı hep yanılırsa herkesin oturup düşünmesi lazım. Hadi benimle ilgili drum önemli değil. Bu ortamda İmamoğlu'nun etrafındaki insanları da mı düşünmüyorsunuz? Hiçbir konuda bizimle diyalog kurmadılar" dedi.

"Seçimde bahsedilen 700 teröriste ne oldu?"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 31 Mart sçeimlerinin ardından İstanbul'daki sandık kurullarında görevli farklı terör örgütleri ile ilişkili 700 kişiden bahsettiğini hayırlatan Ekrem İmamoğlu, "Terörle iltisaklı 700 kişiden bahsedildi. Bir kişi sorgulanmaz mı? Tek bir kişi hakkında iddianame hazırlanmaz mı? Bunlar unutulacak şeyler değil. İBB'de 557 teröristin çalıştığını söylediler. Benim 86 bin çalışanımı sen nasıl zan altında bırakırsın?" diye konuştu.

MOBESE görüntüleriyle ilgili açıklama 

Birleşik Krallık büyükelçisi ile ilgili yediği yemekle ilgili basına servis edilen MOBESE görüntüleri hakkında yaptığı suç duyurusu konusunda bir gelişme olup olmadığı yönündeki soruya yanıt veren İmamoğlu şöyle konuştu:

Baktığınızda yaşanan trajedinin en az yüzde 85-90’ı bizim sorumluluk alanlarımızın dışında oldu. Diplomatik buluşmalarım, fotoğrafların tartışmaları bütün bunların hepsi MOBESE görüntüleri üzerinden detaya dönüştürüldü. Bu MOBESE işi hiç unutulmayacak. Bu özel hayata ve yaşama tecavüzdür. Suç duyurusunda bulunduk. Bakanlığa bazı sorularımız oldu. Beni devletin hiçbir görevlisi aramadı ve bilgi vermedi. Bunu asla unutturmayacağım. Bunun üzerine gitme sebebim büyükelçiyle olmam değil. Bu iş Uğur Dündar’ın, AKP’li bir belediye başkanının başına gelmesin, bir vatandaşın başına gelmesin diye bu meseleyi unutturmayacağım. Bu görüntüleri sızdıran kim? Bu soruyu o günden beri soruyorum. İçişleri Bakanı Yardımcısı asla muhatap almayacağım bir dille cevap verdi. Bu işin muhatabının bakanlık olduğu anlaşılıyor

"Beyazıt Meydanı'nda bazı hususları anlatacağım"

Süleymaniye Camii’nin silüetini olumsuz yönde etkileyen ve İlim Yayma Vakfı tarafından yurt olarak kullanılmak amacıyla inşa edilen bina konusunda İBB'nin devreye girip girmeyeceği yönündeki soru üzerine bu konuda talimat verdiğini aktaran İBB Başkanı İmamoğlu,  "Caminin şu anki hali bile düzeltilmeye muhtaç. Arkada görülen çatının bile aşağı inmesi gerek. Bunun yerine daha henüz çatısı bitmemiş bir inşaat yapıldı. Bu görüntü daha da çirkinleşecek. Orada tarihi miras bertaraf edildi ve ne yazık ki ucuna yetiştik. Buranın onayı 2 seçim arası veriliyor. Fatih Belediyesi onayı veriyor. Çevredeki tek tahribat bu değil. İETT binasının tahribatını onarmak için uğraşıyoruz. Bu ortama asla müsaade etmeyeceğiz. Yıkımla ilgili en etkili bir şekilde sahada olacağız" dedii.

İmamoğlu, nisan-mayıs aylarında Beyazıt Meydanı’nda bazı hususları anlatacağını, Sarayburnu'ndan Eminönü Meydanı'na Unkapanı'ndan Yenikapı’ya birçok alanla ilgili projeyi kamuoyu ile paylaşacağını sözlerine ekledi.

"Gizli kapılar ardında burs dağıtılmaz"

İmamoğlu, AK Parti döneminde İBB tarafından, başta Ravza Kavakçı Kan ve Fatma Betül Sayan Kaya gibi isimlere milyonlarca liralık burs verildiğinin ortaya çıkmasının ardından gelen tartışmalara ilişkin konuştu.

"Onlarca dosyaya bakanlık tarafından el konuldu" diyen İmamoğlu, şunları söyledi: 

Bu konuyla ilgili İBB'de değil aynı zamanda iştiraklerde de bu teftişleri yaptık. Onlarca dosya İçişleri Bakanlığı tarafından el konuldu. Bursla ilgili yanlış uygulamalar, kötü uygulamalar var. Sadece bir kişiye iki milyon iki yüz bin liralık burs veriliyor. METRO AŞ.'nin gönderdiği bursları elektronik mühendisi olsa, elektrik mühendisi olsa anlarız ama Siyaset Bilimi'yle ilgili bursu anlayamıyoruz. Başka bir hanımefendi İBB'ye giriyor, aynı gün İBB'den burs kazanıyor. Şansa bak. Bugün işe gir, aynı gün de sana burs çıksın. Tutturuyorlar İmamoğlu şunu işe aldı bunu işe aldı. Hiç kimse de şunu demiyor, 53 bin öğrenciye burs veriyoruz. Tek bir tanesini tanımam. Siz böyle bir bursun ilanını duydunuz mu? 2 milyon lira burs. Gizli kapılar ardında burs dağıtılmaz. 13 milyar lirayı bulan yolsuzluk olduğunu açıklamıştık. Bazı şeylere soruşturma açmasanız da, açamasanız da, kanun buna fırsat vermese de kamu vicdanında bu tür uygulamaların hesabı daima sorulur. Biz 1 milyar 700 milyonu takır takır İGDAŞ'a ödedik, 1 milyar da faiz olarak ödedik. İGDAŞ'ın borcunu sıfırladık. Bunun anlamı ne biliyor musunuz? Ahlaklı, işine önem veren, liyakatli insanları sürecin içine dahil ederseniz, sizi ahlaklı yöneticiler yanlış yönlendirmez.  Çalışanlarıma söylüyorum, masalarınızı geniş tutun, 16 milyon insanı unutmayın

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU