Ukrayna: İHA üretim tesisi ve pilot yetiştirme merkezi kurmak için Türkiye ile anlaşma imzalamayı planlıyoruz

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, "Türkiye'yle, insansız hava araçlarının üretimi için bir fabrika ile pilot eğitim merkezi konusunda bir anlaşma imzalamayı planlıyoruz" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Ukrayna, insansız hava aracı (İHA) üretim tesisi ve İHA pilot yetiştirme merkezi kurmak için Türkiye ile anlaşma imzalamayı planladığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ziyareti öncesinde basın açıklaması yapan Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Ukrayna'nın doğusundaki ateşkes ihlallerinin azaldığını ve son üç haftada herhangi bir zayiat verilmediğini belirtti.

Reznikov ayrıca Rusya'nın Ukrayna sınırına 115,000 asker konuşlandırdığını da açıkladı.

Ukrayna ve Rusya geriliminde arabuluculuk teklifinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukraynalı mevkidaşı Volodymyr Zelenskiy ile bugün Kiev'de görüşecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İHA tartışmaları

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, geçen ekim ayında Donbas'ta Rus yanlısı ayrılıkçıların kullandığı bir obüsün Bayraktar TB2 SİHA ile vurma görüntülerini paylaşmıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise "Türkiye ile gerçekten de özel, iyi ilişkilerimiz var. Fakat bu durumda maalesef, bu gibi silahların Ukrayna ordusuna tedarik edilmesinin, (Donbass) temas hattındaki durumun istikrarsızlaşmasına neden olabileceği yönündeki endişelerimiz doğrulanmış oldu" demişti. 

"Görüyoruz ki böyle silahlar, askerlerin eline geçince, potansiyel olarak Ukrayna’nın bu bölgesinde kullanılabilirler" diyen Peskov, "Bu da sadece istikrarsızlaşmaya neden olur ve asla Ukrayna içindeki bu sorunun çözülmesini sağlamaz" ifadelerini kullanmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Ukrayna'nın kullandığı silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Türkiye’de üretilmiş olabileceğini ancak kullanımının Ukrayna’ya ait olduğunu, bu nedenle Türkiye’nin suçlanamayacağını savunmuştu.

Çavuşoğlu, şöyle konuşmuştu:

Bir ülke, bizden, başka bir ülkeden almışsa o silah daha fazla Türk ya da Rus ya da Ukrayna silahı olarak anılamaz. Bir devlet bizden bunu satın alıyorsa, o daha fazla Türk ürünü değildir. Belki Türkiye’de üretilmiş olabilir ama Ukrayna’ya ait. Türkiye bununla suçlanamaz.

 

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU