Yeni Şafak yazarı Öztürk: Fahiş fiyatların bir nedeni de ihracat olabilir mi?

“Özellikle tarım ürünlerinde ve özellikle bazı kalemlerde ihracata kota konamaz mı?”

Ticaret Bakanlığı’nın fahiş fiyat iddiasıyla yaptığı denetimlerden. (Fotoğraf: AA)

Yeni Şafak yazarı Hasan Öztürk, fahiş fiyatların sebebinin ihracat olup olamayacağını irdelediği yazısında ihraç edilen ürünlere kota istedi.

Öztürk, bugünkü köşe yazısında ihracat ve ithalat arasındaki makasın her geçen gün açıldığını ancak bu sırada “bir şeyin ihmal ediliyor” olabileceğinden bahsetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öztürk, devamında özetle şunları yazdı:

Türkiye’de özellikle market raflarında fahiş fiyatlar aldı başını gidiyor. 2021’in son baharında başlayıp, 2022’nin ilk ayında da devam eden yüksek fiyatlar, enflasyonist ortam, pahalılık aynı zamanda “ihracat ile ilgili” olabilir mi?

Yeni Şafak yazarı, şu önerisini dile getirdi:

En kısa sürede, özellikle tarım ürünlerinde ve özellikle bazı kalemlerde ihracata kota konamaz mı? Üretici ve üreticiden alıp satanlara “Önce iç piyasadaki talebi karşılayın sonra ihracata yönelin” denmeli. Ve bununla ilgili bir yasal düzenleme yapılmalı. Tarım Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın kafa kafaya verip yeni düzenlemeyi yapabilir. Fahiş fiyat artışlarıyla mücadelenin bir başka boyutu olarak düşündüğümüz düzenleme ile hem ihracatımıza devam ederiz, hem içerideki talebi karşıladığımız için fiyat artışlarının önüne geçebiliriz. Yoksa içeride pahalıya aldığımız ürünü dışarıya ucuza satarak elde ettiğimiz dövizin bir anlamı kalmaz. Yanılıyor muyum?

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU