Gezici Araştırma'nın son seçim anketi: İkinci turda Kılıçdaroğlu şanslı

Ankete göre, cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun ikinci tura kalması halinde CHP lideri seçimi önde tamamlıyor

Görsel: AA -Independent Türkçe

Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici, son kamuoyu araştırmasının sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Ankette genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçiminde seçmenlerin tercihleri ölçümlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gezici Araştırma Merkezi, Türkiye genelinde sosyal, ekonomik, politik ve kültürel konular ile ilgili seçmenin algısını belirlemek üzere 15-20 Ocak 2022 tarihleri arasında, 1420 katılımcı üzerinden 12 İl de 70 mahallede yaptığı son anketin sonuçlarını açıkladı.

Bu pazar seçim olsa

Ankette "Bu Pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna yanıt veren katılımcıların tercihleri şu şekilde oldu:

AK Parti: 31,3

CHP: 27,2

İYİ Parti: 12,1

HDP: 11,5

MHP: 8,1

Deva Partisi: 2,1

Gelecek Partisi: 1,4

Memleket Partisi: 1,3

Saadet Partisi: 1,2

Zafer Partisi: 1,1

Yeniden Refah Partisi: 1,0

g2.jpg
Grafik: Gezici Araştırma

Anketteki oy oranlarını değerlendiren Murat Gezici, CHP'nin oylarını Orta Anadolu, Doğu Karadeniz, Kuzeydoğu Anadolu ve özellikle Güneydoğu Anadolu'da yüzde 15-18 oranında artırdığının gözlemlendiğini ve bu artışta muhafazakar ve "utangaç seçmenden" gelen oy geçişlerinin etkisi bulunduğunu belirtiyor.

İkinci turda Kılıçdaroğlu önde çıkıyor

Cumhurbaşkanı ilk turda belirlenemeyip ikinci tura Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan'ın kalması durumunda kime oy vereceğine ilişkin dağılım incelendiğinde, yüzde 41,2'si Recep Tayyip Erdoğan'a, yüzde 43,7'si Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vermek istediğini belirtmiş. Kararsız seçmen dağıtıldığında ise Erdoğan yüzde 48,5 oy oranında kalırken Kılıçdaroğlu ise yüzde 51,5 ile cumhurbaşkanı seçilmeye yetecek oy oranını alıyor.

g7.jpg
Grafik: Gezici Araştırma

 

Nasıl bir cumhurbaşkanı?

Gezizi Araştırma'nın anketinde "Nasıl bir cumhurbaşkanı ülkenin sorunlarını çözer" sorusuna yanıt veren katılımcıların yüzde 61,1'i "güvenilir", yüzde 53,5'i ise "dürüst" derken diğer seçenekler ise şu şekilde sıralandı:

Devlet işleyişini iyi bilen: Yüzde 45,2

İttifakları bir arada tutabilen: Yüzde 41,1

Adil olabilen: Yüzde 34,0

Parlamenter sistemi savunan: Yüzde 32,9

Yolsuzlukla mücadele edebilen: Yüzde 32,5

Ekonomiden anlayan: Yüzde 29,9

g3.jpg
Grafik: Gezici Araştırma



Parlamenter sisteme dönüşün adayı

Öte yandan katılımcılara "Hangi isim seçilirse başkanlık sistemindeki gücü bırakarak eski parlamenter sisteme geçmeyi sağlar" sorusu da yöneltildi.

Millet İttifakı'na oy verenler arasında yanıt verenlerin yüzde 60,6'sı bu soruya “Kemal Kılıçdaroğlu yanıtı verirken AK Parti seçmenin yüzde 22'si, MHP'ye oy verenlerin yüzde 32'si de "Kılıçdaroğlu" dedi.

g4.jpg
Grafik: Gezici Araştırma

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU