"30 yaş altı kadın resepsiyonist aranıyor, bikinili fotoğraf gönderin" diyen ilan ortalığı karıştırdı

"Cinsiyetçi dilinden maaş teklifine kadar skandal niteliğinde"

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün 2019 raporuna göre İtalya'da çalışma yaşındaki kadınların ancak yarısı istihdam edilmiş durumda (Unsplash)

İtalya'da yayımlanan bir iş ilanı cinsiyetçi olduğu gerekçesiyle tepki topladı.

Napoli merkezli Medial Service S.R.L. adlı bir güvenlik şirketinin 24 Ocak'ta paylaştığı iş ilanında, 30 yaş altı kadın resepsiyon çalışanı arandığı ve başvuran kişilerden bikinili fotoğraf istendiği belirtildi.

İlanda başvuru adaylarının "çekici bir dış görünüşe sahip olması gerektiği" yazılırken, pozisyona gelecek kişinin haftada 24 saat çalışacağı ve ayda 500 euro maaş alacağı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İş arama platformu Glassdoor'un verilerine göreyse İtalya'da bir resepsiyon çalışanının aylık maaşı ortalama 1243 euro.

Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine ilandaki "Bikini ya da benzeri bir kıyafet giydiğiniz tam fotoğrafınızı da göndermenizi istiyoruz" cümlesi kaldırılsa bile metnin orijinal halinin ekran görüntüsü sosyal medyaya hızlıca yayıldı.

Şirketin yayımladığı açıklamada bikinili fotoğraf talebinin "uygunsuz" olduğu belirtirken, bunun "deneyimsiz bir çalışanın dikkatsizliği yüzünden gerçekleştiği" savunuldu.

Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Andrea Orlando ise şirket hakkında soruşturma başlatılmasını istedi.
 


Napoli'nin çalışmadan sorumlu belediye meclisi üyesi Chiara Marciani ise açıklamasında, "Cinsiyetçilik sorunu sürüyor. Cinsiyet eşitliği konusunda atılması gereken birçok adım var. Özellikle de kadın çalışan oranının çok düşük olduğu Napoli gibi bir şehir için bu geçerli" ifadelerini kullandı.

Marciani ilanın maddi koşullarının da uygunsuz olduğunu belirterek "30 yaş altı kadın çalışan aranmasından, talep edilen çalışma temposu ve özveri için saçma derecede yetersiz bir maaşa kadar ilan çok farklı açılardan skandal niteliğinde" dedi.



Independent Türkçe, Guardian, Insider

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU