Sedef Kabaş’ın tutuklanmasını talep eden savcının, yönetmeliğe aykırı şekilde atandığı iddia edildi

Yönetmeliğe göre ikinci bölgeye atanan cumhuriyet savcısının 5 yıl görev süresini doldurması gerekiyor

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan gazeteci Sedef Kabaş’ın tutuklanmasını talep eden savcının yönetmeliğe aykırı şekilde, İstanbul’a atandığı ifade edildi.

Cumhuriyet’ten Furkan Karabay, Kabaş'ı gece yarısı gözaltına aldıran ve tutuklanmasını talep eden savcı T.K.U.'nun 6 gün içerisinde görev süresini doldurmadan İstanbul'a atandığı yönünde bir haber kaleme aldı:

T.K.U., 2018 yılında hukuk fakültesinden mezun oldu. 2018-2019 yılları arasında avukatlık stajı yapan T.K.U., ardından hakimlik savcılık sınavına girdi. T.K.U. daha sonra savcılık stajına başladı. Stajını bitiren T.K.U., Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) 30 Eylül 2021 kararı ile Osmaniye'ye atandı. Ardından HSK, 6 Ekim 2021 tarihinde Adli Yargı Kararnamesi'ni açıkladı. Kararnamede, T.K.U.'nun İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na atandığı görüldü. Yani T.K.U. 6 gün içerisinde Osmaniye'den İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na atandı. 

Hâkimler ve Cumhuriyet Savcıları Hakkında Uygulanacak Atama ve Nakil Yönetmeliği'ne bakıldığında Osmaniye 2. bölgede yer alıyor. Yani 2.bölgeye atanan cumhuriyet savcısının 2.bölgede 5 yıl görev süresini doldurması gerekiyor. Ayrıca Atama Esasları'nda yer alan 4. maddede, "Bu Yönetmelikteki istisnalar dışında en az hizmet süresini doldurmayan hâkim ve Cumhuriyet savcıları atanmalarını istemeyecekleri gibi; re’sen de atanamazlar" ifadeleri yer alıyor. 5. maddede ise "Birinci sınıfa ayrılmamış olanlar, bu yönetmelikte gösterilen istisnalar dışında birinci bölgeye atanamazlar" deniyor.

Özetle, yönetmeliğe rağmen savcı T.K.U., 6 gün içerisinde belki de Osmaniye'ye dahi gitmeden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na basın savcısı olarak atandı ve bir gazeteciyi gece yarısı gözaltına aldırıp tutuklamaya sevk etti. Ve belki de henüz bir yıllık dahi olmayan savcı, gece yarısı gözaltına aldırdığı Kabaş hakkındaki cezayı isteyen iddianameyi yazan kişi olacak.

 

Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU