Ozzy Osbourne'un NFT dünyasına iddialı girişi, 1330 kişinin dolandırılmasıyla sonuçlandı

Binlerce dolar değerinde kripto para ortadan kayboldu

Osbourne, 1979'da Black Sabbath’tan kovulmuş ve solo kariyerine başlamıştı (AFP)

Ozzy Osbourne'un CryptoBatz adlı NFT koleksiyonu, binden fazla hayranın hackerlar tarafından dolandırılmasına sebep oldu. 

Dolandırıcıların toplamda 1330 kişiden kripto para çaldığı düşünülüyor.

Black Sabbath'ın eski vokalisti Osbourne'un 9 bin 666 dijital yarasa görselinden oluşan koleksiyonu kısa süre önce piyasaya sürülmüştü.
 

NFT koleksiyonu
Koleksiyonun ön satışları ocak ayı başında CryptoBatz'in Discord kanalı üzerinden başlamıştı (HypeBeast)


NFT koleksiyonu, ünlü rock yıldızının 20 Ocak 1982'de Des Moines'te verdiği konser sırasında, hayranlarından birinin sahneye fırlattığı yarasayı oyuncak sanarak ısırdığı ve hayvanın kafasını kopardığı olayı temsilen oluşturulmuştu.

Birçok NFT yatırımcısı gibi Osbourne da koleksiyonla ilgilenenleri organize etmek için Discord platformunu kullanıyordu. Ancak CryptoBatz'ın Discord'daki URL'si kısa süre önce değiştirilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eskiden "discord.gg/cryptobatznft" olan bağlantı adresi, yeni değişiklikle birlikte "discord.gg/cryptobatz" şeklinde kısaltılmıştı.

Ancak CryptoBatz ve Osbourne, eski bağlantının yer aldığı paylaşımlarını sosyal medyadan silmemiş ve olası bir dolandırıcılığa karşı önlem almamıştı.

Bu sırada dolandırıcılar eski bağlantı adresine sahte bir Discord sunucusu kurmuştu.

Sunucu içindeki Collab Land adlı bot sayesinde kullanıcılardan kripto para varlıklarını doğrulamaları isteniyor ve kullanıcılar bir kimlik avı sitesine yönlendiriliyordu.

Eski bağlantının yer aldığı, Twitter'da aralık ayında paylaşılan gönderiler 21 Ocak'ta kaldırıldı. Ancak bu zamana kadar gönderideki bağlantıya tıklayan çok sayıda kullanıcı, dolandırıcıların hedefi oldu.
 

Ozzy Osbourne
Eski bağlantının yer aldığı gönderiler uyarı üzerine kaldırıldı (The Verge)


Olayda rock yıldızının takipçilerinin binlerce dolar değerinde kripto para kaybettiği tahmin ediliyor.

Mağdurlardan biri olan Tim Silman, Discord sunucusunu ziyaret ettikten sonra cüzdanından yaklaşık 300-400 dolar değerinde ETH'nin çekildiğini söylüyor.

The Verge'e konuşan Silman, "Twitter'da aynı sorunu dile getiren en az bir düzine insan gördüm" dedi:

Etherscan'daki işlemlere bakarsanız, diğerleri benden çok daha fazlasını kaybetti.

NFT nedir?

Açılımıyla "non-fungible token", Türkçede genellikle "değişimi mümkün olmayan para ya da çip" diye niteleniyor.

NFT'nin özgün ve biricik olması, taklit edilmesi ve kopyalanmasının önüne geçiyor. Bu nedenle dijital varlıkların ve sanat eserlerinin satışında sıklıkla kullanılıyor.

Twitter'daki bir paylaşım, bir sanat eseri ya da bir dijital oyundaki araç gereçler gibi çok farklı türden varlıkların NFT'si üretilip satışa sunulabiliyor.

Bunların sergilendiği ve açık artırmayla satılabidiği dijital pazarlar arasında OpenSea, Decentraland, Rarible ve Nifty Gateway gibi sanal platformlar yer alıyor.

 

Independent Türkçe, The Verge

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU