Sahte kiralık ev ilanları arttı... Gazeteci Güngör, dolandırılmaktan son anda nasıl kurtuldu?

Başkalarına ait evlerin fotoğraflarını kullanarak "sahte kiralık ev" ilanları veren dolandırıcılar, ev aramaktan yorulan insanların "bunu kaçırmayayım" endişesini fırsata çeviriyor. Kaparo adı altında para alanlar ortadan kayboluyor

Gazeteci Havin Derya Güngör, sahte kiralık ev ilanı veren (sağdaki ilan) dolandırıcıyla yaşadıkları diyalogları anlattı / Fotoğraf: Independent Türkçe

Kira bedellerindeki artış ve kiralık ev eksikliği başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerde ev bulmayı zorlaştırdı.

Bu da son zamanlarda e-ilan siteleri üzerinden dolandırıcılık olaylarının yeniden artmasına neden oldu.

Özellikle uygun fiyatlarla verilen ilanlar kiracıların ilgisini çekiyor ve daha evi görmeden "fırsat kaçmasın" diye para gönderenler oluyor.

Ancak fırsat olarak gördükleri kiralık ev bir dolandırıcı tuzağı da olabilmekte.

Gazeteci Havin Derya Güngör, böyle bir tuzağa düşmekten son anda kurtuldu.

kiralıkev.jpg
Özellikle İstanbul'da kiralık ev bulmak zorlaştı / Fotoğraf: AA

 

"Kiralık ev bulma gerçek bir işkenceye dönüşmüş"

Yaklaşık bir ay önce ev sahibinin kendi evine taşınacağını söylemesi üzerine mecburen ev aramaya başlayan Güngör, "Maalesef kiralık ev bulmak gerçek bir işkenceye dönüşmüş. Ev az ve gerçekten kiralar çok yüksek" diye tanımladı kendisiyle benzer durumda olan onbinlerce insanın yaşadığı süreci.

Kendisini asker olarak tanıtan dolandırıcı "sahibinden kiralık" diye ilan verdi

Ev ararken bazısı emlakçılardan kaynaklanan türlü tuhaflıklar yaşadığını söyleyen Güngör, dün bir emlak sitesinde kiralık ilanı gördü.

Temiz bir dairenin fotoğrafları konmuş ve piyasaya göre uygun sayılabilecek bir fiyat belirlenmişti. Üstelik ilan bizzat ev sahibi tarafından verilmişti.

Bu, emlakçı komisyonu da vermek istemeyen her kişi için cazip bir seçenekti. Bunun için Güngör de birçok kişinin yapacağını yaptı ve vakit kaybetmeden ilan sahibini aradı. 

Gerisini şu şekilde anlattı Güngör:

"Aradığımızda ev sahibi olduğunu iddia eden kişi, evi az önce bir kadın doktora söz verdiğini, kadının çok ısrarcı olması sebebiyle önceliğin onda olduğunu söyledi. Kendisini askeri personel olarak tanıttı. Devamında Mersin'e tayini çıktığı için evi acilen kiraya vermesi gerektiğini, çok arayan olduğu için zaman ayıramadığını, bu nedenle bir an önce sonuçlanmasını istediğini ifade etti. Sözde evi kiralamak isteyen doktor kadınla ilgili durumun 10 dakika sonra netleşeceğini de belirtip, 'Hemen bugün depozitoyu yatıracak' dedi." 

"Şimdi şehir dışındayım, evi gösteremem, siz depozitoyu yatırın"

Bu diyaloğun ardından Güngör, söz konusu kişinin 10 dakika sonra Whatsapp'tan mesaj atıp kendisini aramasını istediğini belirtti.

Heyecanla arayan Güngör, aralarında geçen diyaloğu şu sözlerle dile getirdi:

Aradığımda doktor kadının iki köpeği olduğunu ve apartman sakinlerinin hayvan istemediğini bu nedenle anlaşamadıklarını söyledi ve devamında eğer talipseniz evi size opsiyonlayacağım. Ama ben şimdi şehir dışındayım, evi gösteremem, ev fotoğraftakinin aynısı. İlanda belirttiğim konumda. Siz şimdi depozitoyu yatırın, cuma günü ben dönünce siz gelip bakarsınız, beğenmezseniz ben paranızı iade edeceğim. Parayı yatırırken 'depozito' diye not edin. Sonuçta o da resmi bir belgedir.

deryahavingüngör.jpg
Güngör, dolandırılmaktan dikkati sayesinde kurtuldu / Fotoğraf: Twitter@dghivda

 

"Galiba dolandırılacağız dedim"

Güngör, konuşmada sürekli geçen 'depozito' ifadesini 'Kaparo demek istiyor sanırım" diye yorumladığını belirterek, "Ne kadar yatıralım diye sorunca 300-500 lira demesini beklerken 'bir kira bedeli' dedi. Yutkunarak telefonu kapattım ve 'galiba dolandırılacağız' dedim. Ama öyle bir durum ki, 'ya evi kaçırırsak' ile 'ya dolandırılıyorsak' ikilemi yaşıyorsunuz" şeklinde konuştu.

İlanda görülen yere gidince gerçekler ortaya çıktı

Güngör, aklındaki sorulara cevap bulmak için konuştuğu kişinin "Tam olarak belirttiğim konumda" dediği yere gitti.

Bu arada o ana kadar dolandırıcı olup olmadığından emin olmadığı kişi de boş durmuyordu.

Güngör'e IBAN numarasını göndererek, "Parayı yatırdığınız gibi ilanı kaldıracağız" diyerek işi aceleye getirerek, psikolojik baskı kurmaya çalışıyordu.

Güngör, belirtilen adrese gidince arayıp 'en azından dairenin bulunduğu apartmanı görmek istediğini, evin sokağında olduğunu belirtti. Apartmanın adını sorunca karşısında kişi istemeye istemeye keyifsiz bir şekilde apartmanın ismini söyledi.

Başkalarını dolandırmış

Apartmana girdiğinde Güngör, şüphelerinde haksız olmadığını anladı. "İçeri girdiğimizde ilk sorduğum apartman sakini, bu şekilde başkalarının da geldiğini, kesinlikle bunun dolandırıcılık olduğunu söyledi" diyen Güngör, "Diğer dairelere de hikayeyi anlatmak zorunda kaldım ve hepsinin yanıtı aynıydı: Ne böyle biri ne de böyle bir kiralık ev var. Apartmanımızda askeri personel yok, kiralık ev yok. Daha önce de dolandırıldık diye gelenler oldu" ifadelerini kullandı.

"Mesaja dönmedi, IBAN numarasını da sildi"

Ancak Güngör'ün işin peşini bırakmaya niyeti yoktu, bir kez daha aynı kişiye mesaj attı. 

"Kendisini görmemiz gerektiğini ancak o zaman parayı yatıracağımızı söyledik. Ve hiçbir yanıt vermeden bize gönderdiği IBAN numarasını sildi" diyen Güngör, sözlerini şöyle tamamladı:

Neyse ki bir şüphenin peşinden giderek dolandırılmaktan kurtulduk ama konuştuğum apartman sakinleri dolandırılanların olduğunu söyledi. 'Defalarca şikayet ettik hiçbir şey çıkmadı' dediler. Şikayette bulunmayı düşündüm ama bir şey çıkmaz yaklaşımı nedeniyle dirayetim kırıldı. Sosyal medyadan konuyu duyurarak belki birilerine örnek olur diye düşündüm. Emlak sitesiyle iletişime geçmeye çalışıyorum, onları da haberdar etmek istiyorum. İnsanlar bir anlık gafletle dolandırılabilirmiş. Soğukkanlı davranmakta fayda var.

rıdvanyıldız.jpg
Rıdvan Yıldız / Fotoğraf: Twitter@ridvanyildizz

 

Ev kiralarken dolandırılmamak için nelere dikkat etmeli?

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanvekili Av. Rıdvan Yıldız, kiralık ev bulmada yaşanan sıkıntının e-ilan siteleri üzerinden yapılan dolandırıcılıkları son süreçte daha da artırdığını ve bu konuda çok mağduriyet şikayeti aldıklarını söyledi.

Yıldız, vatandaşları şu noktalara dikkat etmeleri konusunda uyardı:

"Kiracı adayları mutlaka evi görmeliler. Bununla da yetinmeyip tapu bilgileriyle ev sahibinin kimlik bilgilerini de kontrol etmeliler. Bunları yapmadan kaparo ya da başka bir ödeme yapmamalıdırlar.

Kiraya veren vekil ise bu durumda vekaletname örneği mutlaka sözleşmede olmalıdır. Aksi durumda mağduriyet söz konusu olabilir.

Emlakçı aracılığıyla kiralık ev bulunmuşsa emlakçının yetki belgesi kontrol edilmelidir. Son düzenlemelerle yetki belgesi olmaksızın emlakçılık yapılamamaktadır.

Kira ödemeleri, depozito mutlaka kiraya verenin banka hesabına yapılmalıdır. Elden ödeme yapılmamasını tavsiye ederim. Elden ödeme yapılacaksa da mutlaka makbuz alınmalıdır.

Sahte ilan yoluyla dolandırıcılık durumunda gecikmeksizin savcılıklara başvurulmalıdır.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU