Buldan: Tecrit devam ederken İmralı'dan söz etmelerini samimi bulmuyoruz

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Toplumsal barış için, demokratik çözüm için diyalog ve müzakereye dayalı yöntem tek çözüm yoludur. Bu çerçevede İmralı'da yürütülecek diyalog görüşmelerini sonuna kadar destekleriz" diye konuştu

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında konuştu.

Konuşmasında ekonomide yaşanan sıkıntılara değinen Buldan, "Ekonomi ve geçim derdi can yakıcı bir sorun olarak halkın en temel gündemi olmaya devam ediyor. Geçinemiyoruz seslerinin yükseldiği ve iktidara yönelik itirazın büyüdüğü önemli ve sıkıntılı günlerden geçiyoruz. İktidarın bu seslere kulakları tıkalı" ifadelerini kullandı.

AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal'ın Adıyaman'da konuşma yaptığı sırada "Vallahi açım ben" diye bağıran çiftçiyi hatırlatan Buldan şunları kaydetti:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hafta sonu AKP Grup Başkanvekili hafta sonu bir toplantıda bol bol hamaset yaparken bir vatandaş itiraz etti. Asıl mevzunun işsizlik olduğunu söyledi, açız dedi. Vatandaşı apar topar salondan çıkardılar. Yarattıkları açlık tablosu ile yüzleşmek istemediklerini biliyoruz. Yalan siyasetinin halkta bir karşılığı olmadığını, hikayelerinin bittiğini görmek istemiyorlar. Daha fazla kaçıp saklanamayacaklar, her yerde halkın 'düşün yakamızdan' tavrıyla karşılaşacaklar.  AKP-MHP iktidarının hamasetine karşı çarşıda, sokaklarda, marketlerde, 'geçin bu yalanları' demenin tam da zamanı. Her gün çıkıp ekonomiyle ilgili güllük gülistanlık tablo çizmeye devam ediyorlar. 

"Bu iktidar her şeyde tekçidir ama enflasyonları çift hanedir"

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın "Faiz sebep, enflasyon neticedir" diyerek "olmayan bir bağ icat ettiğini" kaydeden Buldan, "Bunu söylerken faiz yüzde 16 idi, enflasyon yüzde 21 idi. Aradan 1 ay geçti, faiz 14'e düşürüldü enflasyon yüzde 36 oldu. Bu iktidar her şeyde tekçidir ama enflasyonları çift hanedir. Vatandaş açısından faiz hiçbir zaman düşmedi, düştü diyenler yalan söylüyorlar. Bir vatandaş ihtiyaç kredisi için en az yüzde 31 faiz ödeme zorundadır. Kredi çekecek bir esnaf yüzde 25, taşıt almak isteyen bir yurttaş yüzde 29 faiz ödemek zorunda. Hani faiz düşmüştü?" diye konuştu.

"Saray Türkiye'nin kaynaklarını yutan büyük bir kara deliktir"

Buldan şöyle devam etti:

Ekranlardaki dolar 13,50 değerlerinde gözüküyor, akaryakıtta, markette 18-20 liradır dolar. Doların 18 liraya ulaştığı 20 Aralık öncesi 12 kg'lık mutfak tüp ü 212 liraydı. Dolar bugün 13,50'lerde, aynı tüp 244 lira oldu. Dolar 18,50 iken bir depo 650'ye dönüyordu, şimdi aynı depo 900 lirayı geçiyor. Siz neyi düşürdünüz Allah aşkına? Bu kadar fiyat artışının olduğu, insanların perişan olduğu bir dönemde sizin neyi düşürdüğünüzü ve neyin köpüğünü aldığınızı merak ediyoruz.

Artan konut ve kira fiyatlarıyla birlikte bu ülke insanının kendi ülkesinde mülteci durumunda olduğu bir süreci yaşıyoruz. İnsanlar kiralarını ödeyemiyor, öğrenciler yurt bulamıyor, israf Saray'ın harcamaları hız kesmeden devam ediyor. 2022 yılı yatırım programına göre Ankara, Muğla, Bitlis'teki sarayların bakım onarımı adı altında 470 milyon lira para harcayacaklar. Tüm saraylarının bugüne değin toplam harcaması 4,5 milyarı bulmuş olacak. Saray Türkiye'nin kaynaklarını yutan büyük bir kara deliktir. Yutan Saray sebeptir, ülkedeki yoksulluk, açlık sonuçtur.

"Tecrit devam ederken İmralı'dan söz etmelerini samimi bulmadığımızı ifade etmek isterim"

"Toplumsal barış için, demokratik çözüm için diyalog ve müzakereye dayalı yöntemin tek çözüm" olduğunu belirten Buldan, "Bu çerçevede İmralı'da yürütülecek diyalog görüşmelerini sonuna kadar destekleriz. Ancak, bir taraftan mutlak tecriti uygulamaya devam edenlerin diğer taraftan İmralı'dan söz etmelerini samimi bulmadığımızı ifade etmek isterim" diye konuştu.

Erdoğan: Edirne'deki, en büyük hesabı İmralı'dakine verecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen çarşamba günü partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Edirne'deki, en büyük hesabı İmralı'dakine verecek. Zannediliyor ki her yer şu anda toz pembe. Değil. Onlarında kendi içlerinde ayrı bir hesaplaşmaları var ve bu hesaplaşmayı da yapacaklar" ifadelerini kullanmıştı.

 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU