Teksas'taki sinagog saldırısının Yahudi düşmanlığıyla bağlantılı olmadığını söyleyen FBI'a tepki yağdı

FBI saldırganın Yahudi topluluğuyla doğrudan bağlantısı olmayan bir meseleye odaklandığını iddia ediyor

Matthew DeSarno, 15 Ocak'ta Congregation Beth Israel sinagoğunun yanında basın toplantısı düzenlemişti (AFP)

FBI, Teksas'taki sinagog saldırısının "Yahudi topluluğuyla özellikle ilgisi olmadığını" iddia ettiği için tepki çekti.

Teksas'ın Colleyville kentindeki Congregation Beth Israel sinagoğunda bir gün süren, cumartesi gecesi şüphelinin öldüğü ve 4 rehinenin de zarar görmeden serbest kaldığı bir çatışmayla sona eren kuşatmayı takiben FBI Özel Ajanı Matt DeSarno söz konusu açıklamada bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Basına konuşan Özel Ajan DeSarno, sinagogdakileri rehin alan ve kimliği artık Britanya yurttaşı Malik Faisal Akram olarak belirlenen kişinin özellikle Yahudi topluluğuyla doğrudan bağlantısı olmayan bir meseleye odaklandığını, bu kişinin daha büyük bir planın parçası olduğunun doğrudan bir göstergesinin bulunmadığını söyledi. "Ama onu bu suça iten şeyin ne olduğunu tespit etmek için çalışmaya devam ediyoruz" diye ekledi.

Akram'ın iki yıl önce Afganistan'da Amerikalı bir yüzbaşıyı öldürmeye çalışmaktan gözaltına alındıktan sonra 2010'da ABD'de yargılanıp 86 yıl hapis cezasına çarptırılan Pakistanlı nörolog Afiye Sıddıki'nin serbest bırakılmasını talep ettiği söyleniyor.

Güney Karolina Senatörü Lindsey Graham attığı bir dizi tweet'te FBI'ı eleştirdi:

FBI'ın sinagogdakileri rehin alan kişinin taleplerinin Yahudi inancıyla ilgisi olduğunu düşünmediğini duymak çok rahatsız edici.
 

 

 

Görünüşe göre FBI, sinagogdakileri rehin alan kişinin El Kaide mensubu ve azmettiricisi Afiye Sıddıki'nin serbest bırakılmasını talep etmek için rastgele bir sinagog seçtiğini düşünüyor.

Umarım FBI bu açıklamasını gözden geçirir çünkü 'Leydi El Kaide' diye de bilinen Sıddıki'nin, duruşmasında jürilerin Yahudi kanı taşıyıp taşımadığını belirlemek için genetik test yapılmasını talep eden öfkeli bir Yahudi düşmanı olduğu herkesçe malum.

Graham "FBI'ın bu açıklaması pek iyi düşünülmemiş ve yersiz görünüyor. FBI'dan daha fazla açıklama gelmesini dört gözle bekliyorum" diye ekledi.
 


The Economist'in Ortadoğu muhabiri Gregg Carlstrom "Belli bir dini azınlığın kullandığı bir ibadethaneyi hedef alması sadece bir tesadüf, tarih boyunca son derece fazla yaşanmış gibi görünen bir tesadüf" diye yazdı.
 


Jerusalem Post muhabiri Shira Silkoff da "Ah iyi, bir sinagogda Şabat ayinleri sırasında 4 kişiyi 11 saat boyunca rehin tutan bir adamın bunu belirli bir neden için yapmadığını ve bu olaylar dizisinin sadece bir tesadüf olup Yahudi düşmanlığıyla alakası olmadığını duyduğuma çok sevindim. Dünya varmış!" diye yazdı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU