Metin Gürcan hakkındaki iddianame iade edildi: Milli Savunma Bakanlığı'ndan da görüş alınsın

Mahkeme MİT'ten görüş alan savcılığın Milli Savunma Bakanlığı’ndan da görüş almasını ayrıca dosyaya giren diğer dijital materyallerin incelenmesi ve görüşmelerin dökümünün ayrıntılı bir şekilde yapılmasını talep etti

Fotoğraf: Twitter

Casusluk suçlamasıyla tutuklanan DEVA Partisi Kurucu Üyesi Metin Gürcan hakkında hazırlanan iddianame, bazı usul eksikleri nedeniyle savcılığa iade edildi.

Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi, iade gerekçesi olarak usul eksikliklerini gösterdi. Savcılık; Gürcan tarafından yabancılara verildiği görüntülere yansıyan bilgilerin “devlet sırrı” olup olmadığı konusunda MİT Başkanlığı’ndan görüş almıştı.

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre; mahkeme bu görüşe ilaveten söz konusu bilgilerin "devlet sırrı" olup olmadığına ilişkin Milli Savunma Bakanlığı’ndan da görüş alınmasını istedi. Soruşturma dosyasına giren diğer dijital materyallerin incelenmesi ve görüşmelerin dökümünün ayrıntılı bir şekilde yapılması da savcılıktan talep edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savcılık itiraz etmedi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, iade kararına itiraz etmedi. Savcılığın bunun yerine mahkemenin tespit ettiği eksiklikleri kısa bir süre içerisinde tamamlayarak iddianameyi yeniden göndereceği öğrenildi.

Gürcan'ın tutuklanması

26 Kasım’da gözaltına alınan Gürcan, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmış, "casusluk" suçlamasıyla 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması istemiyle iddianame düzenlemişti. Gürcan’ın yabancılara, istihbarat görevlilerine, gizlilik kurallarına riayet ederek, para karşılığında devlet sırrı mahiyetinde bilgi temin ederek paylaştığı iddia edilmişti. İfadesinde, casusluk suçlamalarını kabul etmeyen Gürcan, açık kaynaklardan derlediği analizleri, telif karşılığında diplomatlara sunduğunu söylemişti.

Sorguda, Gürcan'a, özellikle yabancı gazeteciler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle yaptığı konuşmalar, yazdığı yazılar ve televizyon programlarında konuştuğu konular hakkında sorular yöneltilmişti.

Deva Partili avukatlar, Gürcan’ın sorgulamasında, "suçlamayı destekleyici unsur olarak sorulan her şeyin açık kaynaklarda var olan, Gürcan’ın kendisinin açıkça dile getirdiği şeyler olduğunu" kaydetmişti.

 

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU