Habur Sınır Kapısı’na alternatif Derecik Sınır Kapısı açılıyor

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Derecik beldesinde bulunan ve Irak Kürdistan Bölgesi’ne açılan Derecik-Mergesor uluslararası sınır kapısı yakında açılıyor

Hakkari'den Irak Kürdistan Bölgesi'ne açılacak Derecik Sınır Kapısı'nda çalışmalar sürüyor / Fotoğraf:İHA

2014 yılında yapımına başlanan Derecik Sınır Kapısı’nın 2017’de açılması planlanıyordu. Ancak Irak Kürdistan Bölgesi’nde (IKB) yapılan bağımsızlık referandumu sınır kapısının açılmasını geciktirdi.

Bölge kaynaklarına göre, IKB Başkanı Neçirvan Barzani’nin geçen hafta Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretten sonra sınır kapısının açılmasına yönelik çalışmalara hız verildi. Uluslararası sınır kapısının en geç bir ay içerisinde açılacağını belirtiliyor.

 

Derecik Sınır Kapısı (2).jpg
Hakkari'den Irak Kürdistan Bölgesi'ne açılacak Derecik Sınır Kapısı'nda çalışmalar tamamlandı / Fotoğraf:İHA

 

“Sınır kapısı bölge halkını ekonomik olarak rahatlatacaktır”

AK Partili Derecik Belediye Başkanı Ekrem Çetinkaya, sınır kapısı ile ilgili son gelişmeleri Independent Türkçe’ye değerlendirdi.

Çetinkaya, Türkiye tarafında yol, bina yapımı gibi faaliyetlerin bittiğini ve her şeyin hazır olduğunu belirterek, internet hattının dahi bağlandığını söyledi.

Çetinkaya’ya göre, sınırın öbür tarafında hummalı bir çalışma var ve mevcut olan yol genişletilip yeniden asfaltlanıyor.

10-15 gün içerisinde tüm çalışmaların bitirilip sınır kapısının faaliyete başlamasını umduklarını dile getiren Çetinkaya, “Tahminimce en geç bir ay içerisinde sınırdan giriş-çıkışlar başlar. Açılacak sınır kapısı bölge halkını ekonomik olarak rahatlatacaktır. Derecik ve Şemdinli’nin yanı sıra Yüksekova ve Hakkari’deki vatandaşlara da ekonomik olarak fayda sağlayacaktır” dedi.

 

Derecik Sınır Kapısı.jpg
Yerel yöneticiler Derecik Sınır Kapısı'nda incelemerde bulundu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“Kapının açılmasıyla kaçak geçişler sonlanacak”

Çetinkaya, Derecik-Mergesor Sınır Kapısı’nın Habur gibi bir uluslararası sınır kapısı olacağını ve Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından da bunu teyit ettiklerini ifade etti.

Açılacak sınır kapısının birçok olumsuzluğa son vereceği gibi kaçak sınır geçişlerini de bitireceğini savunan Çetinkaya, sınır kapısının daha fazla geciktirilmeden açılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Mergesor Kaymakamı Ahmed: Önümüzdeki ay sınır kapısı hizmete açılıyor

Sınırın öte yanından da kapıya ilişkin benzer açıklamalar geldi.

IKB’nin başkenti Erbil’in Mergesor ilçesinin kaymakamı Gafur Mela Ahmed, Derecik-Mergesor Sınır Kapısı’nın en geç bir ay içerisinde hizmete açılacağını belirtti.

Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) resmi internet sitesi KDP.info’ya açıklamalarda bulunan Ahmed, Mergesor ile Derecik arasında açılacak uluslararası sınır kapısında yapılan çalışmalarda sona gelindiğini ifade ederek, gelecek ay sınır kapısının resmi olarak hizmete açılacağını kaydetti.

Ahmed, sınır kapısı yakınlarında meydana gelen patlamadan dolayı ara verilen çalışmalara Peşmerge güçlerinin bölgede güvenliği sağlamasıyla çalışmaların tekrar başladığını aktardı.

 

Habur Sınır Kapısı.jpg
Derecik Sınır Kapısı Habur Sınır Kapısı'na alternatif mi oluyor / Fotoğraf: AA

 

Üçüncü sınır kapısı

Irak ile 370 kilometrelik kara sınırına sahip Türkiye'nin halihazırda Irak'a açılan iki sınır kapısı bulunuyor. Irak ile ticaretin ana damar hattını oluşturan Habur-İbrahim Halil Sınır Kapısı en önemli ve yoğunluğun en çok yaşandığı gümrük kapısı olarak biliniyor.

Bir diğer sınır kapısı olan Hakkari'nin Çukurca ilçesiyle Duhok'un Kani Masi kasabası arasındaki "Üzümlü Sınır Kapısı" ise hem güvenlik hem de zor coğrafi şartlar nedeniyle ticari geçişlerden çok insan geçişinde kullanılıyor. Derecik-Mergesor Sınır Kapısı Türkiye ile Irak arasında üçüncü sınır kapısı olacak.
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU