Peru'da dikilen doğurganlık heykelinin penisine saldırıya hükümetten tepki: Gericilik zamanına ait bir yaklaşım

Peru Kültür Bakanı Ciro Gálvez, "İnsanoğlunun doğasında bulunan cinsel veya erotik kısım da dahil olmak üzere mirasımızla hepimiz gurur duymalıyız" diye konuştu

Fotoğraf: Facebook

Peru'nun kuzeyindeki Trujillo şehrinde yıl başından bu yana sergilenen yaklaşık 3 metre boyundaki doğurganlık heykeli, anatomik olarak gerçeklerle uyumlu olmasa da koyu kırmızı yapısıyla milattan sonra 150 ile 700 yılları arasında bölgede yaşayan Moçe kültürüne ait heykellerin aslına sadık bir temsilcisi olarak turistlerin ve kültürseverlerin beğenisine sunuldu.

Moçe uygarlığı tarihi kalıntıları, cinsel temalı çok sayıda eserle biliniyor. Şimdiye dek cinsel ögeler barındıran en az 500 farklı Moçe seramiği keşfedildi.

1 buçuk metre boyunda

Peru'da dikilen yeni heykel, 1 buçuk metrelik penisiyle turistlerin büyük ilgisini çekerken, bazı kesimlerce eleştiriye de tabi tutuldu. Eleştirilerin ardından heykel henüz ilk haftasında saldırganlara hedef oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sputnik Türkçe'de yer alan habere göre, heykelin üzerinde bir delik açarak kaçarken de saldırganların havaya ateş açtığını belirten Moçe Belediye Başkanı Arturo Fernández Bazán, "Sabah iki sıralarında üç kapişonlu şahıs, tepki vermemesi veya telsizdeki meslektaşlarını arayıp durumu bildirmesini engelleyebilmek için güvenlik görevlisinin boynuna bir bıçak dayadı ve diğer iki saldırgan o esnada penise zarar verdi" ifadelerini kullandı.

30 yeni heykel daha dikilecek

Ancak heykel etrafındaki tartışmalar, yerel yetkililerin antik Moçe kültürünü temsil eden ve çoğu cinsel eylemleri tasvir eden 30 civarında yeni heykel daha dikmeyi planlamasını engelleyemedi.

Heykellerin müstehcen olduğuna ve çocuklar tarafından görülmemesi gerektiğine inanan bazı kesimlerin bu yöndeki eleştirilerine yanıt veren Peru Kültür Bakanı Ciro Gálvez, şu ifadeleri kullandı:

Çocukların bunu görmemesi ya da bu tip heykellerin fazla saldırgan olduğunu düşünme fikri, gericilik zamanına ait bir yaklaşım. Perulular olarak, insanoğlunun doğasında bulunan cinsel veya erotik kısım da dahil olmak üzere mirasımızla hepimiz gurur duymalıyız.

 

 

Sputnik Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU