Hande Fırat: Ekonomi yönetimi ne diyor?

Ekonomi yönetiminden bir kişi, TCMB’nin bilançosuyla ilgili tartışmalar için “Şu anda dünyanın en şeffaf bilançolarından biri Merkez Bankası’nda” dedi

Fotoğraf: AA

Hürriyet yazarı Hande Fırat, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yılsonu bilançosunda yaşanan 130 milyar liralık değişimi ekonomi yönetimine sordu.

Bugünkü köşesinde TCMB’nin 30 Aralık günü analitik bilançosunda 70 milyar lira dönem zararı varken 31 Aralık günü bu rakam 60 milyar lira dönem karına dönüşmesi konusunda ekonomi yönetiminin şu yanıtı verdiğini yazdı:

Yıl sonu bilanço düzenleniyor. Şu anda dünyanın en şeffaf bilançolarından biri Merkez Bankası’nda. Dünyanın diğer ülkelerine de bakıyoruz, bu kadar şeffafı yok.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hande Fırat, ismini vermediği ekonomi yönetiminden kişiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Tedbir paketi ile köpüğü almıştık, enflasyon üzerindeki köpüğü de alarak ülkemizi bu görüntüden kurtaracağız” şeklindeki sözüyle neyi kastettiğini de sordu.

Fırat aldığı yanıtı şu satırlarla aktardı:

Ekonomi yönetimi, enflasyonda da “Kötü algı yönetimi” ile karşı karşıya olduğunu düşünüyor. Öte yandan enflasyon sepetindeki bazı ürünlerin oranlarının da değiştirilmesi gerektiği ifade ediliyor. Fiyat ayarlamaları konusunda ise İsrail’de yürürlükte olan bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. Hedef, ürünlerde fiyatın değiştirilmesini kurallara bağlamak. Ayrıca Merkez Bankası’nda yabancı ülkelere ait varlıklara dokunulmazlık verilmesi düzenlemesine dikkat çekiliyor. Birçok ülkeden altın ve mevduatların Türkiye’ye getirilmesi yönünde talep olduğu, bu nedenle böyle bir yasal düzenlemenin torba teklife eklendiği belirtiliyor.

 

Hürriyet, Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU