Destekçileri, Julian Assange'ın hapsedilmesinin bininci gününe hazırlanıyor

Destekçiler, Assange'ın tutulduğu Belmarsh Hapishanesi'nin önünde toplanacak

Julian Assange destekçileri geçen ay Kraliyet Adalet Mahkemeleri önündeydi (AFP)

Julian Assange'ın serbest bırakılması çağrısında bulunan kampanyacılar, Wikileaks kurucusunun hapishanede geçirdiği bininci gün için etkinlikler düzenliyor.

ABD'nin Assange'ın iade edilmesi yönündeki girişimi sürerken Wikileaks kurucusunun destekçileri, onun tutulduğu Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'nin önünde toplanmaya hazırlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

50 yaşındaki isim, Wikileaks'in Afganistan ve Irak savaşlarına dair yüz binlerce sızdırılmış belgeyi yayımlaması sonrası, ulusal savunma bilgilerini ele geçirip ifşa etme komplosu iddiasıyla ABD'de aranmaya başlamıştı.

Assange'ın serbest bırakılması çağrısını yineleyen nişanlısı Stella Moris, Wikileaks kurucusunun Belmarsh'ta şiddet suçlarından ceza alan birçok mahkumdan daha uzun süre kaldığını söyledi.

Moris şöyle dedi:

2 ve 4 yaşındaki küçük çocuklarının, Birleşik Krallık'ın (BK) en yüksek güvenlikli hapishanesi dışında babalarına dair bir anısı yok.

ABD hükümeti ABD-BK iade anlaşmasını siyasi amaçlarla kötüye kullanmayı sürdürürken, Julian'ın tutulmasının nedeni de ABD hükümetinin talebinden ibaret.

ABD'nin bir temyiz başvurusunu kazanmasının ardından geçen ay Yüksek Mahkeme, iade sürecinin devam edebileceğine karar vermişti. Uluslararası Af Örgütü bunun "adalet parodisi" olduğunu söylemişti.

Moris şöyle devam etti:

ABD hükümeti Avustralyalı bir yayıncıyı sırf işini yaptığı için, 175 yıl hapis cezasıyla, işkence ve tam tecrit koşullarında mahkumiyetle karşı karşıya kalacağı ABD ulusal güvenlik mahkemesinde yargılamaya çalışıyor.

Çünkü o, Guantanamo Körfezi, Afganistan ve Irak'taki ABD operasyonlarında işlenen suçlara ve kurbanlara ilişkin Chelsea Manning'den doğru bilgiler almış ve bunları yayımlamıştı.

Assange'ı siyasi tutuklu diye niteleyen Morris, sona ermediği takdirde "süresiz hapsinin" onu öldüreceğini söyledi.

Moris sözlerini şöyle sürdürdü:

Avukatları müvekkile sınırlı erişimlerinin onun savunmasını baltaladığına dair şikayette bulundu. Assange'ın kendi duruşmalarına katılma talebi reddediliyor. Katılmasına izin verildiğindeyse avukatlarının yanına oturma talebi reddediliyor.

Wikileaks, ABD ordusu istihbarat analisti Chelsea Manning'in sağladığı bir dizi sızıntıyı yayımlayınca 2010'da dünya çapında manşetlere taşınmıştı.

Assange, Londra'daki Ekvador büyükelçiliğinde siyasi sığınma talebinde bulunmuş ve 2012'den itibaren 7 yıl elçilikte kalmıştı. Cinsel saldırı iddialarıyla İsveç'e iade edilmekle karşı karşıya kalan Assange, bu iddiaları reddetmişti. Dava daha sonra düşmüştü.

Ekvador yönetiminin sığınma hakkını geri çekmesi üzerine Assange, 11 Nisan 2019'da BK polisi tarafından gözaltına alınarak tutuklanmıştı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU