Peru Devlet Başkanı Castillo, görev süresi bitince yargılanacak

Solcu Castillo hakkındaki iddiaları reddediyor

52 yaşındaki Pedro Castillo, Haziran 2021'de yapılan seçimleri 44 bin oy farkla kazanmıştı (Reuters)

Güney Amerika ülkesi Peru'da başsavcı Zoraida Avalos Rivera, Devlet Başkanı Pedro Castillo hakkında nüfuz ticareti ve muvazaa suçlarını işlediği iddiasıyla ön soruşturma başlattı.

Dün yapılan açıklamaya göre yargılama, Castillo'nun 5 yıllık görev süresi 2026'da sona erene kadar askıya alındı. Zira ülkede dokunulmazlığı olan devlet başkanları görevdeyken soruşturulsa da yargılanamıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan soruşturma üç iddiaya odaklanacak. Bunlardan ilkinde Castillo, bir köprü inşası için düzenlenen Peru'nun kuzeyindeki Huallaga Nehri'nde yapılacak bir köprünün inşası için düzenlenen kamu ihalesine uygunsuz ve dolaylı yoldan müdahale etmekle suçlanıyor.

Castillo'nun ayrıca Samir Abudayeh adlı iş insanının şirketinin kazanması amacıyla biyodizel alım sürecine müdahale ettiği öne sürülüyor.

Başsavcılık son olarak, Castillo'nun kendisine yakın askerlerin terfi ettirilmesi için orduya baskı yaptığını iddia ediyor.

Devlet Başkanı geçen hafta, orduya baskı yaptığı suçlamasıyla savcılar tarafından sorgulanmıştı. Castillo bunun ardından yaptığı açıklamada vicdanının rahat olduğunu söylemişti.

Diğer iddiaları da reddeden Castillo, bunların arkasında kendisini devirmek isteyen rakiplerinin olduğunu öne sürüyor.

Görevden alınması kabul edilmedi

Sol görüşlü Castillo, 28 Temmuz'dan beri iktidarda. Eski öğretmen ve sendika lideri olan Devlet Başkanı, geçen ayı “kalıcı ahlaki yetersizlik” sebebiyle muhalefet tarafından görevden alınmak istemişti.

Kongre'de yapılan oylamada 46 lehte, 76 aleyhte ve 4 çekimser oy çıkmış ve suçlama reddedilmişti.

Başbakan Mirtha Vasquez, muhalefetin suçlamalarına tepki göstererek, azletme talebinin halk iradesine ve demokrasiye yönelik bir saldırı anlamına geldiğini ifade etmişti.

 

Independent Türkçe, AFP, Reuters, AA, MercoPress

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU