Uçuş esnasında uyuyakalan pilot havaalanını kaçırdı

24 saat uykusuz kaldığı ortaya çıkan pilot Avustralya’daki havaalanını 78 kilometre geçti

Uçuş esnasında uyuyakalan ve havaalanını 78 kilometreyle kaçıran pilotun 24 saattir uyumadığı ortaya çıktı. 

Tazmanya’dan Avustralya’nın King Adası’na sabahın erken saatlerinde yaptığı nakliye uçuşunda kendinden geçen pilotun “akut seviyede yorgunluk” yaşadığı belirtildi. 

Piper PA-31-350 model uçak King Adası’na inişe geçtiğinde uyuyakalan pilot uçakta yalnızdı. 

Hava trafiği kontrolörleri ve bölgedeki diğer pilotlar onunla iletişim kurmaya çalıştı ama çabaları sonuçsuz kaldı.

Uyandığında King Adası'ndaki hedefini yaklaşık 78 km aşmış olduğunu fark eden pilot havaalanına dönüp güvenli bir şekilde iniş yaptı. 

Olayla ilgili soruşturmayı yürüten Avustralya Ulaşım Güvenlik Kurulu (ATSB) raporuna göre pilot, uçuş öncesine programlanmış dinlenme süresinde uyuyamadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Soruşturma ayrıca pilotun yorgunluğunun performansı etkileyecek düzeyde olduğunu ortaya koydu. Buna göre pilot dinlenme süresinde uyumayı başarabilmiş olsaydı da uçamayacak kadar yorgun olacaktı.

ATSB Ulaşım Güvenliği Müdürü Nat Nagy, “Bu soruşturma pilotların uçuş öncesinde ve uçuş sırasında yorgunluk seviyelerini değerlendirmeleri gerektiğini vurgulamaktadır” dedi.

Gece uçuşlarına başlamadan önce pilotların uyku düzenini değiştirmesi ve yeterince dinlenmesi gerektiğini belirten Nagy sözlerini şöyle sürdürdü:

Uykularını almak için dinlenme sürelerini kullanmak ve yorgun hissetmeleri durumunda kendilerini görevden almak pilotların sorumluluğunda. Ama aynı zamanda gerekli politikaları uygulamak ve uçuş mürettebatının yorgunluğu bildirebileceği veya gerektiğinde kendini görevden alabileceği bir kurum kültürü ve destekleyici bir çalışma ortamı yaratmak da operatörlerin yükümlülüğü.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren:  Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU