Polisin “Burası Bitlis, Iğdır değil” dayağına 70 bin lira tazminat

Anayasa Mahkemesi polisin GBT kontrolü için durdurduğu 4 kişiyi gözaltına alıp darp ettiği iddiasıyla yapılan başvuruda hak ihlali kararı verdi, bir kişi için 25 bin, 3 kişi için ayrı ayrı 15 bin lira manevi tazminata hükmetti

Motosikletli polislerin 4 kişiyi GBT kontrolü sonrası çıkan tartışmada karakola götürüp darp ettikleri öne sürülüyordu, AYM tazminata hükmetti / Fotoğraf: AA

Polisin bir kişiyi kimliğini çıkarmadan cüzdan üzerinden göstermesi üzerine başlayan tartışmada mağdurları “Burası Bitlis, Iğdır değil” diyerek darp ettiği öne sürülüyor. Motosikletli Tim Amirliği'nde görevli polis memurları bir aracı şüphelenerek durdurdu. Kimlik kontrolü yapan polis, kimlikte belirtilen yaşın gerçekten küçük olduğunu düşününce N.E. öğrenci olduğunu söyledi ve öğrenci kimliğini cüzdanından çıkarmadan gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun üzerine sinirlenen polis, araya girmek isteyen Y.D.'nin üstüne yürüyerek, diğer polislerle birlikte müdahale edip kelepçeledi. İddiaya göre gruba küfür edip biber gazı sıkan polisler 4 kişiyi gözaltına alırken “Burası Bitlis, Iğdır değil” dedi.

Ankara 19 Mayıs Stadyumu içinde bulunan karakola götürülen 4 kişi bir odada ters kelepçe takılarak bir grup polis tarafından 4-5 dakika darp edildi.

Vatandaşa hapis, polise adli para cezası

Burnu kanayan, gözü kanlanan, yüzü aldığı darbeler nedeniyle kızaran Y.D. diğer 3 kişiyle birlikte 2 kişilik araca 4 kişi konularak adli muayeneye götürüldü.

İddiaya göre darp beyanına rağmen doktor özenli muayene yapmadı. E.E. ve 3 arkadaşı polis tarafından darp edilip hakarete uğradıkları iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Polis memurları hakkında hakaret, Y.D.'yi kasten yaralama suçlarından başvurucular hakkında ise görevi yaptırmamak için direnme ve hakaret suçlarından dava açıldı. 4 başvurucu hakkında memura hakaret suçundan hapis cezası verildi, hükmün açıklanması geriye bırakıldı. Polis memurları da hakaret suçundan bin 500 lira adli para cezasına çarptırıldı, hükmün açıklanması geriye bırakıldı.

Polis memuru N.K. kimlik kontrolü yapmak istedikleri 4 kişinin kendilerine küfür ettiğini, Y.D.’nin kendilerine saldırdığını öne sürdü, hakaret ve darp iddialarını reddetti. Bir başka polis memuru, Y.D.'nin bir polisin kolunu büküp “kafanı koparırım” dediğini öne sürdü.

Polis memurları hakkında ayrıca disiplin soruşturması açılmadı

Anayasa Mahkemesi (AYM) 4 ismin bireysel başvurusunu kabul edilebilir buldu. İdarenin olayla ilgili polisler hakkında disiplin soruşturması yürütmediği de vurgulanan gerekçeli kararda şöyle denildi:

Y.D.'nin polise fiili saldırısının sabit görülmediği, sağlık raporuyla tespit edilen yaralanmalarının, özellikle baş bölgesine aldığı darbelerin polis memurlarınca açıklanamadığı, başvurucu Y.D.'nin polis memurları tarafından, diğer başvuruculardan ayrılarak farklı bir araçla, farklı bir karakola götürülmüş olduğu, başvurucunun maruz kaldığı eylem nedeniyle burun, göz ve kulağında olmak üzere kafa bölgesinde yaralanmalar meydana geldiği, başvurucunun maruz kaldığı eylemin süresi, amacı, etkisi ve sonuçları birlikte değerlendirildiğinde eylemin eziyet olarak nitelendirilebileceği tespit edilmiştir.

AYM 4 başvurucunun, hükmün açıklanmasının geri bırakıldığı hapis cezasıyla sonuçlanan yargılamasının yenilenmesine, Y.D. için 25 bin, diğer isimler için 15’er bin lira olmak üzere toplam 70 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU