İspanya'da restorasyon faciası: Suçlu "maskeli bir restoratör" mü?

"Çimento bir skandal ama asıl skandal daha da büyük"

Castronuño'daki Romanesk kilise 750 yıllık (New York Times/Ben Roberts)

Tarihi yapılarla dolu İspanya, restorasyon facialarıyla mücadele ediyor.

Valladolid'e bağlı Castronuño köyündeki Santa María del Castillo Kilisesi, başı restorasyonla belaya giren eserlerden biri.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belediye Başkanı Enrique Seoane, kasımda yaklaşık 750 yıllık kilisede skandal boyutunda bir terslik fark etti.

Seoane, bir komşusunun çektiği fotoğrafa bakarken kilisenin bir köşesindeki kemere çimento döküldüğünü gördü. Bu, kilisenin doğu kanadının çökmesini önlemek için yapılan çok amatörce bir işti.

"Maskeli bir restoratör"

Belediye başkanı çalışmanın, kimliği belirsiz "maskeli bir restoratör" tarafından yapıldığını söyleyince haber İspanya'da yayıldı. Halk, kendi bölgelerindeki restorasyon facialarını hatırladı.

Bu örneklerden en ünlüsü, Borja'daki bir kilisenin duvarındaki asırlık İsa çizimine 2012'de yapılan müdahale. Kilise cemaatinden Cecilia Giménez adlı 80 yaşlarındaki bir kişi, dökülen boyayı düzeltmeye çalışmış, daha sonra çizim "Maymun Mesih" ve "Patates İsa" isimleriyle ünlenmişti. Çizimin bulunduğu kilise turist akınına uğramıştı.
 

İsa çizimi
(Reuters)


Haziran 2020'deyse, 17. yüzyıl sanatçısı Bartolome Esteban Murillo'nun Immaculate Conception isimli tablosunun bir kopyası 1200 euro karşılığında düzeltilmesi için mobilya restoratörüne verilmiş ve sonuç felaket olmuştu.
 

Immaculate Conception
(Europa Press)


Castronuño'daki kilisedeki facianın ortaya çıktığı zamanlarda ülkenin başka bir yerindeki heykel de gündemi sarsmıştı.
 


Palencia şehrinde 1923'te inşa edilen mimari yapının dış cephesindeki heykel, restorasyonun ardından eski ABD Başkanı Donald Trump'a benzetilmişti.

"Asıl skandal ne biliyor musunuz?"

1250'lerde inşa edilen Santa María del Castillo Kilisesi de başarısız restorasyon çalışmalarından nasibini aldı. Öte yandan tarihi kemere dökülen çimento yeni değil.

Bölgedeki kiliseler hakkındaki eski bir kitabı inceleyen bir köylü, çimentonun 1999'da da kemerde olduğunu tespit etti. Dolayısıyla çalışmayı yapan kişiyi bulmak çok zor.

Kilisedeki skandal bununla sınırlı değil: Yapıdaki elektrik kablolarının geçtiği metal bir boru, pencereyi korumak için tel örgü ve metal çubuklar… Bunların arkasındaki kişi ya da kişiler gizemini koruyor.

Köylüler bakımsız kilisenin yıkılmaması için yetkililere başvursa da herhangi bir cevap şimdiye kadar gelmedi. Bölge sakinlerinden Mar Villarroel, "Çimento bir skandal. Evet çirkin. Ama asıl skandal ne biliyor musunuz? Asıl skandal, kilisenin bu şekilde kalmasına izin veren yetkililer" diye konuştu.

New York Times'ın haberinde, kilisenin duvarlarına yıllarca su sızdığı ve içerisinin bir mağaraya benzediği yazıldı. 18. yüzyıldan kalma fresklerin bir tanesi hariç kurtarılamayacak halde olduğu görüldü.
 

Fresk
(New York Times/Ben Roberts)​​​​​​​


Habere göre kilisenin bakımsızlığının sebeplerinden biri de köydeki nüfusun azalması. Zira kiliseye bakacak kimsenin kalmadığı düşünülüyor.

Belediye Başkanı Seoane, "maskeli bir restoratör" açıklamasının ardından dikkatlerin çekilmesiyle kilisenin onarımı için gereken paranın toplanabilmesini umuyor.

 

Independent Türkçe, New York Times, CNN International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU