19 yılın zirvesini gören enflasyon için muhalefetten tepki

"Daha evvel çay kaşığıyla verip kepçeyle alıyor demiştim. Ama iktidar artık hiçbir şey vermiyor, sadece kepçeyle alıyor"

Fotoğraf: AA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon son 19 yılın zirvesinde gerçekleşti. Buna göre, aralıkta aylık enflasyon yüzde 13,58, yıllık ise yüzde 36,08'e yükseldi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akademisyen ve ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) araştırmasına göre ise aralık ayı enflasyonu beklentilerin çok üzerinde yüzde 19,35, yıllık enflasyon yüzde 82,81 olarak gerçekleşti.

Açıklanan enflasyon rakamlarına muhalefet cephesinden de tepki gecikmedi. İlk tepkiler ise sosyal medya üzerinden geldi.

Kılıçdaroğlu: Eline yüzüne bulaştırdın

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2021 yılı enflasyon verilerini sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklama ile eleştirdi. 

Kılıçdaroğlu’nun enflasyon oranı eleştirisi şöyle:

TÜİK yıllık tüketici enflasyonunu yüzde 36,08 seviyesinde ilan etti. Makyajladıkları rakamlarda bile üretici enflasyonu yüzde 80'e dayanmış. Bu daha az üretim, daha fazla hayat pahalılığı demek. Ey Saraydaki ekonomi dehası, dokunduğun her şeyi eline yüzüne bulaştırdın

Kılıçdaroğlu ayrıca, Metal Sanayicileri İşverenleri Sendikasının (MESS) işçilere teklif ettiği yüzde 17'lik zam oranına da Bu arada metal sanayicileri, emekçilere yüzde 17 zam teklif etmişsiniz. Bu TÜİK'ten bile beter teklifinizi not ettik. Köleniz değildir emekçiler, bu gayriciddi tavrınızdan hemen vazgeçin ve emekçilerin alın terlerinin karşılığını verin. Pazarlıkları yakından izliyoruz, bilginiz olsun" paylaşımı ile tepki gösterdi.

Babacan: İktidar artık hiçbir şey vermiyor, kepçeyle alıyor

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, sosyal medya hesabından; enflasyon oranları için şu değerlendirmeyi yaptı:

Rakamları Ayarlama Enstitüsü, nam-ı diğer TÜİK, enflasyon oranını açıkladı. Yeni yılın ilk sabahı uyandığımız zamların yakınından bile geçmiyor. Daha evvel çay kaşığıyla verip kepçeyle alıyor demiştim. Ama iktidar artık hiçbir şey vermiyor, sadece kepçeyle alıyor

Davutoğlu: Hani faiz sebep, enflasyon neticeydi?

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da, enflasyon rakamları açıklanmadan önce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu değerlendirmeyi yaptı:

TÜİK’in açıkladığı değil, vatandaşın yaşadığı enflasyonu görmek için güne İstanbul Bayrampaşa Hali'ni ziyaret ederek başladık! Ne kadar saklamaya çalışırsanız çalışın; Kral Çıplak! Bu iktidarla geçim olmaz! Geçim için, seçim lazım!

Davutoğlu, TÜİK rakamları açıklandıktan sonra yaptığı paylaşımda ise, "Hani faiz sebep, enflasyon neticeydi? Mızrak çuvala sığmıyor; TÜİK bile yıllık enflasyonu %36 açıklıyor, gerçek enflasyon ise bunun iki katından fazla. Acilen dünyada eşi benzeri olmayan cahil ekonomi deneyinize son verin. Derdimiz Geçim, Çözüm Seçim" ifaelerine yer verdi.

Karamollaoğlu: Ak Parti sebep, yüksek enflasyon sonuçtur

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise yaptığı açıklamada, "İktidarın sebep olduğu yıkımı artık TÜİK bile perdeleyemiyor. TÜİK'in sipariş usulü hazırladığı verilere göre dahi; 20 yılın en yüksek enflasyonunu gördük" dedi.

Karamollaoğlu, paylaşımında şöyle dedi:

İktidarın 85 milyon üzerinde yaptığı ekonomi deneyi, ülkemizi uçuruma sürüklüyor! Bu akıl dışı ekonomik deney bir kez daha göstermiştir ki; Ak Parti sebep, yüksek enflasyon sonuçtur!

HDP'li Oluç: Memur ve emekliye bir oyun oynandı, halkına oyun oynayan bir iktidarla karşı karşıyayız

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç da tepkisini Meclis'te düzenlediği basın toplantısında dile getirdi.

TÜİK'in bugün açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını kaydeden Oluç, Enflasyonun, TÜİK'in üzerinde oynanmış verilerine rağmen 19 yıllık bir rekor kırdığının da altını çizdi.

Oluç, Nisan 2001'den bu yana ilk defa aylık TÜFE'nin, yüzde 10'u aştığını dile getirdi. Oluç, bunun, yanlış ekonomi politikaları ve tercihler ile faiz takıntısından kaynakladığını vurguladı.

HDP'li Oluç, geçen yılın son gününde doğal gazdan elektriğe, temel ihtiyaç maddelerinin tamamına yüzde 100'ün üzerinde zam yapıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

Vahim bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu kadar yüksek zamlar yapılmışken TÜİK, yıllık yüzde 36'dan söz ediyor. Gerçek değil tabii ki biliyoruz. Hayali rakamlarla gerçekleri ters düz etme peşindeler. Bu iktidar yanan ocakları söndürdü, kaynayan tencerelerin altını kıstı, ısınan hane bırakmadı, çocuklar yataklarına aç girmeye başladılar. Bugün toplum tam bir zam zulmü ile karşı karşıya. Niye bugüne kadar bu zamları beklettiler? Çünkü eğer bu zamlar aralık ayında yapılmış olsaydı enflasyon oranlarına yansıyacaktı, memur ve emekli maaş oranları buna ayarlanacaktı. Memur ve emekliye bir oyun oynandı, halkına oyun oynayan bir iktidarla karşı karşıyayız. Elektrik ve doğal gaz artık lüks tüketim maddesi haline geldi.

Oluç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, konuşmasında, "Milletin felaketinden siyasi rant devşirme peşinde koşan muhalefete rağmen..." ifadesini kullandığını hatırlatarak, "Milletin felaket yaşıyor, onu itiraf etmiş." diye konuştu.

 

 

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU