İstiridye yetiştiricisi hırsızlığa karşı sıradışı bir yöntem geliştirdi

Bayram döneminde istiridye talebi yüksek ve hırsızların da işi yoğun

İstiridye çiftçisi hırsızlığı durdurmak için dahiyane bir yöntem geliştirdi (Reuters)

Fransız bir kabuklu deniz ürünleri yetiştiricisi, üç ton istiridyesi çalındıktan sonra hırsızları uzak tutmayı başardı.

60 yaşındaki Christophe Guinot, suçluları durdurmak için bir çözüm buldu; polisin onları takip etmesini sağlamak için istiridye kabuklarının içine gizli notlar bıraktı.

Guinot, 2016'da notları yerleştirmeye başladığından beri çiftliğinde herhangi bir yeni istiridye hırsızlığı olayı yaşamadı.

Güney Fransa'daki Leucate'de yaşayan 60 yaşındaki adam, Reuters'e açıklamasında "Bunun caydırıcı bir etkisi oldu" dedi.

Bayram döneminde istiridye talebi yüksek ve hırsızların da işi yoğun.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstiridye kârlı bir gıda. Paris'in merkezindeki Chez Francoise adlı bir restoranda, 6 birinci sınıf istiridyeden oluşan bir tabağın fiyatı 24 euro (yaklaşık 365 TL).

Guinot'nun istiridye çiftlikleri Fransa'nın İspanya sınırına yakın bir kıyı lagününde. İstiridyeler kafeslerde yetiştirilir ve hırsızların bunları sudan çıkarıp almak için kafeslere teknelerle gittiği de bilinen bir şey.

Ancak Guinot, bu sorunun üstesinden gelmek için bir çözüm buldu; boş bir istiridyenin içine küçük rulo halinde bir not yerleştirdi ve kabuğu tekrar yapıştırdıktan sonra kafese geri bıraktı.

Notlarda, kabuğu açan kişinin kendi kilosu kadar istiridye kazandığı, ödülü almak için de telefonla araması gerektiği yazıyor.

Guinot, zekice davranarak ödülü talep eden herkese istiridyeleri nereden aldığını soruyor ve eğer bu genellikle tedarik yaptığı bir yer çıkmazsa, polise ihbarda bulunuyor.

Guinot, diğer kabuklu deniz ürünleri yetiştiricilerinin de aynı yöntemleri uygulamaya başladığını, henüz hiç kimse kendisinden ödül talep etmemiş olsa bile komşu çiftliklerden ödül talep edenlerin olduğunu söyledi.

Bu, bölgedeki hırsızlık seviyeleri üzerinde olumlu bir etki yaratmış gibi görünüyor. Fransa İçişleri Bakanlığı'na göre 2017'de gerçekleşen 19 istiridye hırsızlığına kıyasla geçen yıl hiç hırsızlık yaşanmadı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU