Rusya’da insan hakları örgütünün web sitesi ‘terörü’ teşvik suçlamasıyla engellendi

Örgüt, bu kararın arkasındaki nedenleri bilmediklerini ifade etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Fotoğraf: AFP

Rusya’da hükümet karşıtı protestoları belgeleyen ve muhaliflere yasal destek sağlayan OVD-Info isimli örgütün web sitesi ‘radikalizm ve terörü’ desteklediğini gerekçesiyle engellendi.

Moskova, muhalif web sitelerinin kapatılması ve dijital teknoloji devlerini hedef alan para cezaları ile ülkenin özgür konuşma alanlarından biri olan internet üzerindeki baskısını artırıyor.

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), 20 Aralık’ta Moskova bölgesindeki bir mahkeme tarafından radikalizm ve terörü teşvik eden bilgiler yayınladığı gerekçesiyle ovdinfo.org sitesinin engellenmesine ilişkin alınan karar alındığını bildirdi.

Örgüt ise, önceki gün Twitter üzerinden internet sitesinin engellendiğini açıklayarak, bu kararın arkasındaki nedenleri bilmediklerini ifade etti.

OVD-Info, 10 yıl önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yönetimine karşı düzenlenen ilk kitlesel gösteriler sırasında kuruldu.

Örgüt, Rusya genelindeki muhalefet protestoları sırasında gözaltına alınanları belgeliyor ve baskı mağdurlarına yasal destek sağlıyor.

Putin, Perşembe günü düzenlediği yıllık basın toplantısında Rus muhalefetinin bastırılmasıyla ilgili bir soruya, muhalifleri susturmayı değil, dış etkiyi kontrol altına almayı amaçladıklarını söyleyerek yanıt verdi.

Putin, “Size düşmanlarımızın yüzyıllardır söylediklerini hatırlatıyorum: Rusya yenilmez, ancak içeriden yok edilebilir” diyerek, 30 yıl önce Sovyetler Birliği’nin çöküşüne neden olanın iç muhalefet olduğunu sözlerine ekledi.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

 

DAHA FAZLA HABER OKU