"Şimdiye kadarki en büyük dijital güvenlik açığı" Log4j hakkında bilinmesi gerekenler

"Bir şehirdeki evlerin ve işyerlerinin yarısında kilitlerin birdenbire çalışmamasına benziyor"

Log4j'deki güvenlik açığına Log4Shell deniyor (AFP)

Pek çok yazılımın içerisinde yer alan Java günlükleme kütüphanesi Log4j'de bir açık tespit edildi.

İlk kez 1 Aralık'ta farkına varılan açık, yaklaşık bir hafta sonra siber güvenlik camiasının gündemine oturdu. "Şimdiye kadarki en büyük güvenlik açığı" diye nitelenen zafiyet ortaya çıktıktan sonraki gün, hemen hemen bütün büyük yazılım şirketleri alarma geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirketler, çalışmalara başlayarak hizmetlerinin nasıl etkilendiğini ve zafiyeti nasıl çözeceklerini bulmaya çabalıyor.

ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı Başkanı Jen Easterly, 16 Aralık'ta yaptığı açıklamada bunun, "onlarca yıllık kariyerinde gördüğü en ciddi açık" olduğunu söyledi.

Peki Log4j neden bu kadar paniğe yol açıyor? Sıradan bilgisayar kullanıcıları endişelenmeli mi? ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post (WP) konuyu mercek altına aldı.

Log4j nedir?

Apache Software Foundation'ın geliştirdiği Log4j, yazılımların geçmiş etkinliklerini takip etmesini sağlayan bir kod. Geliştiriciler, yeni hazırladığı bir yazılımda işlemlerin kaydedilmesi için Log4j gibi hazır kodlardan yararlanıyor. Güvenlik şirketi Verimatrix'ten Asaf Ashkenzai, ücretsiz olan bu hizmetin geniş çaplı kullanıldığını söylüyor.

Yeni bir işlemin ardından Log4j'den veri kaydetmesi her istendiğinde, bu kütüphane yeni girişi kayda geçiriyor. Birkaç hafta önce bir siber güvenlik topluluğu, çok kısa bir kötü amaçlı kodu kaydetmesini isteyerek Log4j kullanan sunucuların kontrolünün ele geçirileceğini tespit etti.

Log4j'nin diğer hata ve açıklardan farkı ne?

Log4j'nin fazlasıyla yaygın olması zafiyetin önemini artırıyor. WP, "Milyonlarca kişinin kapılarını kapalı tutmak için kullandığı bir kilidin birdenbire etkisiz olduğunun ortaya çıktığını hayal edin" diye yazdı:

Tek bir kilidi yenisiyle değişmek kolay. Ancak bozuk kilide sahip milyonlarca binayı bulmak zaman ve efor gerektiriyor.

Log4j, yazılımın temellerinden olan programlama dili Java'nın bir parçası. Bilgisayar kodlarının büyük bölümü Java kullanıyor ve Log4j içeriyor. Milyonlarca uygulamaya "dijital omurga" sağlayan Google, Amazon ve Microsoft gibi şirketler bu açıktan etkileniyor.

IBM, Oracle ve Salesforce gibi yazılımları milyonlarca kişi tarafından kullanılan şirketlerin de başı belada. Ayrıca televizyon ve güvenlik kameraları gibi internete bağlı cihazlar risk altında.

Bilgi çalmak veya kötü amaçlı yazılım yerleştirmek isteyen hackerlar, açık sayesinde hemen hemen her yere girebilecekleri bir fırsata sahip oldu. WP'ye göre bu, her şeyin hack'leneceği anlamına gelmiyor. Ancak bunu yapmak, zafiyetle epey kolaylaştı:

Tıpkı bir şehirdeki evlerin ve işyerlerinin yarısında kilitlerin birdenbire çalışmaması gibi.

Peki teknoloji endüstrisi ne cevap verdi?

Bilgisayar programcıları ve güvenlik uzmanları, açık ortaya çıktığından beri düzeltmek için gece gündüz çalışıyor. Google'ın bir çalışanı, şirkette 500'ü aşkın mühendisin görev başında olduğunu söylüyor. WP, pek çok teknoloji şirketinde koşulların benzediğini yazdı.

Verimatrix'ten Ashkenzai, şöyle konuştu:

Bazı kişiler ya uzun süredir uyumadı ay da birkaç saat uyuyup tekrar uyanıyor. Her an çalışıyoruz. Zaafiyet ortaya çıktığından beri yaşananlar bir kabus.

Hackerlar açıktan halihazırda faydalanıyor mu?

Bununla birlikte sadece güvenlik uzmanları gece gündüz çalışmıyor.  Zira hackerlar da iş başında.

Siber güvenlik şirketi Check Point, 24 saat içinde orijinal saldırının 60 farklı varyasyonunun tespit edildiğini bildirdi.
 


Check Point, bu saldırıların çoğunun kripto para madenciliği amacı taşıdığını bildirdi. Şirket ayrıca 15 Aralık'ta İran destekli olduğunu öne sürdüğü hackerların İsrail devletine sızmak için açığı kullandığını açıkladı.

Bir başka siber güvenlik şirketi Trend Micro'nun başkan yardımcısı William Malik ise zafiyetin yıllardır bulunduğunu ancak hackerların bunu şimdiye kadar bilmesinin ihtimal dahilinde olmadığını savundu:

Hackerlar bunu bilseydi, güvenlik uzmanları kullanıldığını daha önce fark ederdi.

Öte yandan Malik bu durumun ABD, Rusya veya Çin gibi devletler için çalışan daha gelişmiş hackerların açıktan yararlanmadığı anlamına gelmediğine dikkat çekti.

WP ayrıca, teknoloji endüstrisindeki bazı kesimlerin kısa vadede çözüm bulamayacağına dikkat çekti. Bu da Log4j'nin gelecek yıllarda bir sorun olarak kalabileceğini gösteriyor.

Sıradan bilgisayar kullanıcıları ne yapabilir?

Hackerların bahsi geçen açıktan yararlanması için Log4j içeren yazılımlara kötü amaçlı kod göndermesi gerekiyor. WP, yemlemenin bunun bir yolu olduğunu vurguladı.

Yemlemede kullanıcılara, bir bağlantıya tıklanması veya bir ekin açılmasını gerektiren kimlik avı epostası gönderiliyor.

Trend Micro'nun başkan yardımcısı Malik, gelen epostalara bir süreliğine fazlasıyla dikkat edilmesi çağrısı yaptı.

Malik kullanılan uygulamaların güncellenmesi gerektiğini de belirtti.

 

Independent Türkçe, Washington Post, Webrazzi

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU