İstanbul'da, sahte pasaport suçundan ABD'li diplomat tutuklanmıştı... ABD, "Vatandaşımız ama diplomat değil" dedi

ABD'den yapılan açıklamada, "ABD'nin bir vatandaşının Türkiye'de gözaltına alındığının farkındayız. Bu şahıs ABD'nin diplomatı değildir. Uygun konsolosluk hizmetlerini sağlamaktayız" denildi

Fotoğraf: AA

İstanbul Havalimanında sahte pasaportla yurtdışına çıkmaya çalışan Suriyeli uyruklu bir kişiye 10 bin dolar karşılılığında sahte pasaport çıkardığı gerekçesiyle gözaltına alınan ABD'li bir kişi tutuklanmıştı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden dün yapılan yazılı açıklamada, 11 Kasım 2021 tarihinde sahte pasaport ile İstanbul Havalimanından Almanya’ya gitmek isteyen Suriye uyruklu R.S'nin pasaport noktasında yapılan kontrollerinde başka bir şahsa ait pasaportla yurtdışına çıkmaya çalıştığının tespit edildiği aktarıldı.

Açıklamada, R.S'nin kaçmaya çalışırken kullandığı pasaportun ABD'nin Beyrut Konsolosluğu’nda diplomat olarak görevli olan D.J.K. isimli şahsa ait olduğunun belirlendiği, yapılan incelemerde, iki şüphelinin havalimanı içerisinde buluşarak burada kıyafetlerini değiştirdikleri ve Suriyeli R.S'nin, Amerikalı diplomat D.J.K‘den pasaportu aldığının anlaşıldığı kaydedildi.

Açıklamada, iki şüphelinin de gözaltına alındığı ifade edilerek, şu bilgiler paylaşıldı:

Yapılan üst aramasında ise Amerikan vatandaşı D.J.K. isimli şahıstan zarf içerisinde 10 bin dolar ve yine kendi adına ait diplomatik pasaport çıkmıştır. Adli makamlara sevk edilen şahıslardan sahte pasaport kullanarak ülkeden çıkış yapmaya çalıştığı tespit edilen Suriye uyruklu R.S. isimli şahıs hakkında 'Resmi belgede sahtecilik' suçundan işlem yapılarak serbest bırakılmıştır. Amerikan vatandaşı olan D.J.K. isimli şahıs ise tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir.

ABD Dışişleri: Şahıs ABD'li ancak diplomat değil

ABD Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, tutuklanan kişinin diplomat olduğunu reddetti.

Reuters'ta yer alan habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili ise konuya ilişkin olarak detay vermediği açıklamasında, "ABD'nin bir vatandaşının Türkiye'de gözaltına alındığının farkındayız. Bu şahıs ABD'nin diplomatı değildir. Uygun konsolosluk hizmetlerini sağlamaktayız" diye belirtti.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU