Filistinlilerin Şam’daki Yermuk Kampı’na dönüş çilesi

Suriye’nin başkenti Şam’daki Filistinli mülteciler, evlerine dönmelerine engel olan harçlardan yakınıyor

Fotoğraf: EPA

 

Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi, (FDHKC) iç savaşın yıkıma uğrattığı Yermuk Kampı’nın onarımının yapılmasının ardından yeniden açılması vesilesiyle, Suriye başkenti Şam güneyindeki Yermük kampında bir kutlama düzenlerken, sığınmacılar Şam’daki prosedürler nedeniyle geri dönüşlerinin aksamasından bahsettiler.

Demokratik Cephe yaptığı açıklamada, ulusal eylem liderleri başta olmak üzere Yermük kampı ve çevre kamplardan yüzlerce kişinin yanı sıra Suriye ve Arap partilerinin liderlerinin ve Suriye’deki diplomatik birliklerin temsilcilerinin katıldığını, ayrıca Filistin kamplarındaki komiteler, sendikalar ve halk kurumların temsilcilerinden oluşan bir kalabalığın da bulunduğu belirtildi. Açıklamada, mutlu bir atmosfer içerisinde Filistinli liderlerin, FDHKC’nin Yermuk kampındaki Ofisi’nin kurdelesini toplu olarak kesikleri bildirildi.

FDHKC Genel Sekreter Yardımcısı Fahd Süleyman, ofisin “herkesin evi” olduğunu söyledi. Aynı zamanda, Suriye liderliğine, Filistin Kurtuluş Örgütü kurumları ve Şam’daki Filistin büyükelçiliği dahil olmak üzere Yermuk kampının hayata döndürülmesi için yapılan çalışmalara katkıda bulunan herkese teşekkürlerini sundu ve kampa geri dönüşün stratejik büyük bir siyasi adım olduğunu belirtti.

FDHKC Genel Sekreteri Talal Naci ise, grubunun Suriye rejiminin yanında, “terörist” olarak nitelendirdiği kişilere karşı savaşmasının, ulusal davanın yanı sıra Suriye’yi ve Araplığını savunmak üzere bir mücadele olduğunu açıkladı.

Kutlama, insan hakları örgütü “Suriye’deki Filistinliler için Eylem Grubu”nun, ailelerin Yermük Kampı’ndaki belediye aracılığıyla evlerine dönmek için talepte bulunabileceklerini duyurmasının birkaç gün sonra Demokratik Cephe Ofisi’nin yeniden açılması kapsamında geldi. Suriye’deki Filistinliler için Eylem Grubu, kamptaki Filistinli kaynaklarından alıntı yaparak, kamp içinde gayrimenkul sahibi olan herkesin, kampa giriş çıkışlarının onaylanmasına hazırlık olarak, kimlik belgesi ve usulüne uygun olarak onaylanmış mülkiyet belgeleri fotokopisi, aile cüzdanı, Beyaz Kart  ile belediye binasını ziyaret edebileceğini belirtti.

Ancak Filistinli sivil kaynaklar, Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada, Suriye makamlarından güvenlik onaylarını alan birçok kişinin kampa geri dönmelerinin aksadığını, çünkü onay belgesinin teslim edilmesi için, sığınmacıların çoğunun karşılamayacağı bir meblağ olarak, 300 bin ila 500 bin Suriye lirasında arasında değişen fahiş bir harç ücreti ödenmesi gerektiğini belirttiler. Medya kaynakları daha önce, Yermük Kampı halkının çoğunun, 30. Sokak’ta bulunan askeri güvenlik kontrol noktasından güvenlik onaylarının aldıklarını, kontrol noktasındaki görevlilere (Yermük) belediyesini giriş onaylarını sorduklarında bunu teyit eden bir kararın alınmadığı yanıtını verdiklerinden bahsetmişlerdi.

Suriye’deki Filistinliler için Eylem Grubu, Kamp halkının güvenlik onayı almalarına rağmen, Suriye güvenlik makamlarının giriş izinlerini vermedeki gecikmesinden, güvenlik kontrol noktalarının rüşvet istemesin, evlerine bakmak ve temizlemek üzere giriş izni almak istediklerinde para istenmesi sebebiyle sıkıntı yaşadığını bildirdi.

Şam’daki hükümet, yaz sonunda, Suriyeli ve Filistinli Yermuk Kampı sakinlerinin evlerine dönebileceğini, bunun kamp sakinlerinin evlerine dönüşünü kolaylaştırmak için cumhurbaşkanlığı talimatı ile geldiğini duyurmuştu ancak yüzlerce ailenin geri dönüşü, engel çıkaran belirsiz uygulama mekanizmaları sebebiyle aksadı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.


Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU