Haiti Devlet Başkanı Moïse'yi öldürmekle suçlanan Kolombiyalılar konuştu: "Kandırıldık"

"Buradan çıkınca bildiğim her şeyi anlatacağım"

Jovenel Moïse suikastının ardından Haiti'de karışıklık arttı (Reuters)

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moïse'ye suikast düzenlemekle suçlanan Kolombiyalı askerlerden 5'i ilk kez konuştu.

CNN International'ın dün geçtiği özel haberde bu kişilerin ifadelerinin yanı sıra son durumları da yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

53 yaşındaki lider, 7 Temmuz'da evine yapılan gece baskınıyla öldürülmüştü. Haitili yetkililer, saldırıda 26 Kolombiyalı ve iki Haiti kökenli ABD'linin yer aldığını düşünüyor.

Şimdiye kadar 45 kişi olayla ilgili yakalansa da hiçbirine henüz resmi olarak suçlama yöneltilmedi.

CNN: Görüştüklerimiz, birbirleriyle aynı mesajı verdi

"Haitili yetkililer bu adamlara suikastçı diyor. Adamlarsa masum olduklarını söylüyor" ifadelerini kullanan CNN International, aylarca süren müzakerelerin ardından bu kişilerle görüşme yapabildiklerini bildirdi.

Kolombiyalılar, kendilerinin ve ailelerinin güvenliğinden endişe duyduğu için kimliklerini saklı tuttu. Haberde, bir saatlik konuşma boyunca 5'linin verdiği mesajın birbirleriyle aynı olduğu yazıldı: Masumuz, işkence gördük ve tuzağa düşürüldük.

5 kişi de suikasttan yaklaşık bir ay önce Haiti'ye geldiklerini söyledi. Kolombiyalı eski askerler, CTU adlı bir şirket tarafından özel güvenlik olarak işe alındıklarını öne sürdü. Bu kişiler kendilerine ayda 2 bin 700 ila 3 bin dolar arasında maaş teklif edildiğini belirtti. Ancak hem 5'li hem de diğer tutukluların eşleri kendilerine hiç para verilmediğini belirtti.
 

Kolombiyalıların aileleri
Aileleri, hapishaneye gelerek tutuklulara yemek ulaştırıyor (CNN International)


Moïse'nin yaşadığı bölgeye yakın bir yerde yaşayıp çalışan bir grubun parçası olan ekip, saldırı günü bu kişilerle liderin evine götürüldü.

5 kişi de suikastın ardından aynı araçla evden ayrıldı. Güvenlik güçleri tarafından sıkıştırılan ekip, Tayvan Büyükelçiliği'ne girdi ve burada yakalandı.

"Burada mahsur kaldık"

Adamlardan biri, "Yaşananların gerçek sorumluları hapishanenin dışında. Bizse burada mahsur kaldık. Kandırıldık, iftiraya uğradık ve dolandırılık" dedi.

Bir başkasıysa şöyle konuştu:

Bize, Haitili bir devlet başkanı adayının güvenliğini sağlayacağımız söylendi. Ne olacağı hakkında hiçbir fikrimiz yoktu.

CNN International, suikastla ilgili pek çok soru sorduklarını ancak avukatları olmadıkları ve korktukları için bu kişilerin konuşmak istemediğini bildirdi.

"Bu hapishanede mahsur kaldık" diyen Kolombiyalılardan biri sözlerine şöyle devam etti:

Buradan çıkınca bildiğim her şeyi anlatacağım. Ancak buradayken zarar görmekten çok korkuyoruz.

Bir başkasıysa Kolombiya'daki ailesine zarar gelmesinden endişelendiğini kaydetti.

Grup yakalandıktan sonra işkenceye uğradıklarını, insanlık dışı koşullarda tutulduklarını ve aç kaldıklarını öne sürdü. Kolombiyalılar ayrıca baskı altında ifade verdiklerini, Fransızca bilmediklerini ancak bu dilde yazılmış ifadelere imza atmaya zorlandıklarını iddia etti.

Bir mahkum "Bir cep telefonunda ailenizin fotoğrafının gösterilmesinin ne kadar zor olduğunu biliyor musunuz? Dediklerini yapmak zorundaydık" dedi.

Haiti yönetimi iddiaları kabul etmedi

Haiti yönetiminden adı açıklanmayan bir sözcü ise bu iddiaları yalanladı:

İnsan haklarına tamamen saygı duyuyoruz.

Sözcü, CNN International'a tutuklularla görüşmeleri için tam izin verdiklerini ve saklayacak hiçbir şeyleri olmadığını da söyledi. Yetkili kişi, Kolombiyaların imza atarken yanlarında çevirmen olduğunu da ifade etti.

 

Independent Türkçe, CNN International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU