Türkiye'de "şehir merkezinde ortalama kiralar 1261 lira" mı?

Nureddin Nebati'nin Meclis'te konut kiralarıyla ilgili yaptığı açıklamada referans verdiği kaynak, farklı rakamları işaret ediyor

Fotoğraf: Reuters

İstanbul'un merkezi sayılmayacak olan Sefaköy'de bodrum katta bir oda bir salondan oluşan daire için 900 lira kira ödeyen bir genç, üniversiteyi bitirdikten sonra bu ay buradan taşındı. Ev sahibinin taşındığı için duacı olduğu gencin güneş görmeyen dairesi aynı gün 2 bin 500 liraya kiracı buldu. Aynı gençse, oturabileceği gibi bir daireyi şehrin çok daha uzak bir noktasında ve 2 bin 400 liraya ancak buldu.  Bu, Sefaköy'de başlayan ve Güvercintepe'de biten tek bir örnek.

Ülkede giderek kötüleşen ekonomik durum emlak fiyatlarına da yansırken, özellikle son aylarda büyükşehir merkezlerindeki kiralar gündemden hiç düşmedi. Yeni eve çıkacaklar fahiş fiyatlarla karşı karşıya kalırken, mevcut kiracılar da ev sahiplerinden kirayı artırma ya da evden çıkma baskısı görüyor.

Bu durum önümüzde dururken, Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna yeni oturan Nureddin Nebati ise Türkiye'de "şehir merkezindeki kiraların ortalama 1261 lira olduğu" görüşünü dile getirdi.

Bakan Nebati, TBMM Genel Kurulu'nda dün yaptığı konuşmasında muhalefet vekilleri tarafından bu açıklaması sebebiyle eleştirilince verilerin kendisine ait olmadığını savundu ve "Kaynak, Numbeo Yaşam Maliyeti Veri Tabanı" dedi.

Bakan Nebati'nin bu ifadeyi kullanırken hangi "şehir merkezlerini" referans aldığı bilinmese de Numbeo verileri farklı rakamları işaret ediyor.

Dünya ülkeleri ve kentleri ile ilgili büyük bir veri tabanına sahip olan Numbeo'da Türkiye'nin 50'den fazla şehrindeki ortalama yaşam maliyetleri paylaşılıyor.

Sitede her bir kent için kira ortalaması ayrı ayrı bulunmuyor ancak 50 şehir için ortalama kira, Bakan Nebati'nin bahsettiği gibi 1261 lira değil 2495 lira olarak hesaplanmış. Bu rakam şehir merkezinde 1 yatak odalı bir ev için veriliyor.


Türkiye için gayrimenkul değeri hizmeti sunan Endeksa'da da kiralar konusunda Nebati'yi doğrulayan bir veri bulunmuyor.

Endeksa'nın 2021 Kasım sonu verilerine göre ortalama 110 m2 olarak kiralık konut büyüklüğünde, m2 fiyatı 15 lira olarak hesaplanıyor. Bu verilere göre ülkede ortalama kira fiyatı 1650 lira olarak hesaplanıyor.

Endeksa'nın verilerine göre Türkiye'nin üç büyük şehrinde durum şöyle:

İstanbul: Ortalama 100 metrekare, 2100 lira kira,

İzmir: Ortalama 110 metrekare, 1980 lira kira,

Ankara: Ortalama 110 metrekare, 1560 lira kira.

25 milyon nüfusunun yaşadığı bu üç il için Türkiye'nin önemli emlak sitelerinden birisi olan sahibinden.com'un da farklı bir verisi var.

Sitenin kasım ayında yayımladığı rapora göre Türkiye'de ortalama kiralık metrekare fiyatı 25 liraya yükseldi.

Sahibinden'e göre üç büyük şehirde metrekare başına kira fiyatları şu şekilde:

  • İstanbul'da 38 TL,
     
  • Ankara'da 18 TL,
     
  • İzmir'de 25 TL.

Verilere göre daireler İstanbul'da ortalama 4 bin 702, İzmir'de 3 bin 65, Ankara'da 2 bin 409 liraya kiralanıyor. 


Türkiye'nin önde gelen emlak sitelerine bakıldığında da 1250 liraya kiralanabilecek daireler şehir merkezlerinde bulunmuyor.

İstanbul'da bu rakama ancak kiralık oda bulunabilirken, İzmir ve Ankara'da şehir merkezlerinin dışarısında "stüdyo" olarak kabul edilen daireler ile 1+1 evler bulunabiliyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU