Amazon'dan yeni kapı zili: Gelenleri teninden ve kokusundan tanıyacak

Patentlerden biri de sakinleri "rahatsız eden" kişilerin görsellerini içeren "hikaye tahtası" oluşturabilecek bir "Mahalle Uyarı Modu"ndan bahsediyor

(AP)

Amazon'un Ring kameralarının kişileri kokularından tanıyabilme ihtimalinin olduğu şirketin başvurusunu yaptığı yeni patentlerde ortaya çıktı.

Ring'in internete bağlı kapı zilleri mahalleleri de tarayabilecek ve cilt dokularına, yürüyüş tarzlarına ve seslerine göre "şüpheli" kişileri saptayabilecek.

Kameralarda yüz tanıma özelliği bulunmasa da şirketin bu teknolojinin özelliklerini kullanan 17 patenti bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Insider'ın haberine göre bir patent, kullanıcılardan birinin şüpheli bulduğu kişinin resmini ya da videosunu paylaşmasından sonra diğer komşulara uyarı göndererek öteki kapı zillerinin, bu kişi onların kapısına kadar gelmese bile kayda başlamasını sağlayan "Mahalle Uyarı Modu"ndan bahsediyor.

Patentteki biyometrik bilgiler arasında avuçiçi, parmak, retina, iris, cilt dokusu, yazma, yürüyüş tarzı, ses ve "koku tanıma" da yer alıyor. Cilt ve koku tanıma, büyük olasılıkla yeni sensör ya da donanımlar gerektirecek.

Bu teknoloji, "mahallede dolaşıp kayıp bir köpek hakkında sorular soran adamın" sakinleri "rahatsız etmesi" gibi durumlarda, birden fazla kameranın görüş alanları boyunca gerçekleşen eylemler için bir dizi "hikaye tahtası" görüntüsü oluşturabilecek.

Bu yıl martta verilen bir diğer patentse, kapı ziline basınca ses ve video kaydı başlatmayı teklif ediyor. Kapı zili "parmak izi, göz, ses ve yüz tanıma" özelliklerine de sahip olacak.

Amazon, The Independent'ın yorum talebine bu haberin yayımlanmasından önce cevap vermese de Insider'a şunları açıkladı:

Ring'in hiçbir cihazında ya da hizmetinde ne yüz tanıma teknolojisi ne de biyometri var. Başvurusu yapılan veya alınan patentler, geliştirilme sürecindeki ürün ve hizmetleri yansıtmak zorunda değil.

Bu yıl görülen davada Ring kapı ziline sahip bir kişinin cihazı kullanarak komşusunun mahremiyetini "haksız yere ihlal ettiğine" karar verilmişti.

Yargıç Melissa Clarke kararında, "Cihaz, onun orada olduğunu ya da ses ve kişisel verileri kaydedip işlediğini bile bilmeyenlerin kişisel verilerini ele geçirebiliyor" demişti.

Amazon, müşterilerin "komşularının mahremiyetine saygı duyması ve Ring cihazlarını kullanırken mevcut yasalara uyması" gerektiğini duyurmuştu.

Alışveriş devi geçmişte de alışılmadık patentler için başvuru yapmıştı. Bunların en kötü şöhretlisi, depo çalışanları için sürülebilir bir kafesin patentiydi.

Amazon'un Ring hizmeti geçmişte özel bir gözetleme ağı geliştirdiği yönünde eleştirilere maruz kalmıştı. 2019'da şirketin Birleşik Devletler genelinde 400'den fazla polis teşkilatıyla ortaklık kurduğu ve Ring'in kullanıcıların görüntülerini teslim etmelerini sağlamada polise eğitim verdiği ortaya çıkmıştı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU